کم و بیش همزمان با نمایشگاه کتاب تهران، نمایشگاه کتاب ابوظبی هم برگزار شد. هر دوی این نمایشگاهها به فروشگاهها و بازارهای بزرگ کتاب شباهت دارند تا یک نمایشگاه کتاب معیار. در این میان، نمایشگاه کتاب ابوظبی به خاطر رویکرد جهانیاش نمایشگاه کتاب تهران و قاهره را در سایه قرار داده است. با اینحال از چشمانداز روشنی برخوردار نیست.
رشد حیرتانگیز نمایشگاه کتاب ابوظبی
نمایشگاه کتاب ابوظبی در سالهای گذشته از نظر کمی رشد حیرتانگیزی داشته است. به این دلیل که یک نمایشگاه کتاب معیار در کشورهای عربی وجود ندارد، نمایشگاه کتاب ابوظبی اهمیت پیدا کرده است. نه تنها کشورهای عربی، بلکه کشورهای اروپایی و آسیای جنوب شرقی هم توجهشان به این نمایشگاه جلب شده است. در سال ۲۰۱۴، هزار و صد ناشر از ۵۷ کشور جهان آثارشان را در این نمایشگاه عرضه کردند.
برخلاف نمایشگاه کتاب تهران که محل برگزاری مشخصی ندارد و در طی سالهای گذشته همواره در یک نمازخانه عظیم برگزار میشده و زیرساختهای فرسودهای دارد، نمایشگاه کتاب ابوظبی از زیرساختهای بسیار مدرن با بالاترین استانداردهای جهانی برخوردار است. زیرساختهای مدرن اما رویکردهای سنتی را یکشبه تغییر نمیدهند.
به دلیل نبود شبکه پخش جهانی کتاب در ایران و در کشورهای عربی، نمایشگاه کتاب ابوظبی هم مثل نمابشگاه کتاب تهران بیشتر برای اقتصاد نشر اهمیت دارد. ناشران در این «بازار» کتابهایشان را میفروشند و میتوانند سالی را به سالی دیگر برسانند. این مهمترین شباهت نمایشگاه ابوظبی به نمایشگاه کتاب تهران است.
یکی دیگر از شباهتهای این دو نمایشگاه کتاب مشکل کپیرایت است. بسیاری از کشورهای عربی مانند ایران به معاهده برن نپیوستهاند. بنابراین آنها هم مانند ایران نمیتوانند به سادگی به بازار جهانی کتاب راه پیدا کنند.
صفحه بعد: