طبق ارزیابی سازمان «ناتو» روسیه میتواند بدون حمله نظامی، به اهداف خود در شرق اوکراین دست یابد و این بخش را ضمیمه خاک خود کند.
به گزارش «رویترز» ژنرال فیلیپ بریدلاو، از فرماندهان بلندپایه «سازمان پیمان آتلانتیک شمالی»، ناتو، روز دوشنبه (۵ مه / ۱۵ اردیبهشت) در اُتاوا، پایتخت کانادا، در باره رویکرد روسیه در قبال درگیریهای جاری در اوکراین موضع گرفت.
وی گفت: «من در حال حاضر فکر میکنم که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، مجبور نیست برای رسیدن به هدفهایش، نیروهای خود را از مرز اوکراین عبور دهد. ممکن است روسیه مانند موضوع الحاق کریمه با وضعیت شرق اوکراین روبهرو شود. پوتین با نیروهای ویژه خود همچنان در شرق اوکراین ناآرامی ایجاد و دستیابی به شرق اوکراین را برای خود تضمین خواهد کرد.»
درگیری ارتش اوکراین با جداییطلبان طرفدار روسیه در شرق آن کشور ادامه داشته است.
طبق اعلام آرسن آواکوف، وزیر کشور اوکراین، در تازهترین درگیریهای ارتش آن کشور با جداییخواهان در نزدیکی شهر شرقی اسلویانسک، بیش از ۳۰ تن از آنها کشته شدهاند.
همچنین چهار سرباز اوکراینی کشته و ۲۰ تن نیز زخمی شدهاند.
تلاش برای مهار تنشها
روز دوشنبه دولت کییف با اعزام نیروهای ویژه گارد ملی خود به شهر جنوبی اودسا، برای مقابله با فعالان طرفدار روسیه اقدام کرد.
این شهر اخیراً صحنه ناآرامی و درگیریهای خیابانی میان طرفداران دولت کییف و جداییطلبان طرفدار روسیه بوده است.
در ناآرامیهای اودسا بیش از۴۰ تن کشته شدهاند. بنا بر گزارش خبرگزاری «آسوشیتدپرس» کییف می کوشد بار دیگر مناطق ناآرام شرق و جنوب را تحت کنترل خود درآورد.
در این میان، دولت آمریکا اعلام کرد که در قبال ناآرامیهای جنوب اوکراین «به شدت نگران» است.
به نوشته آسوشیتدپرس جی کارنی، سخنگوی کاخ سفید، در این باره گفت: «رویدادهای اودسا بهطرز غمانگیزی ضرورت کاهش تنشها را در اوکراین برجسته میکنند.»
وی همچنین اشاره کرد که روسیه باید برای کاهش تنش های اوکراین سهمی دیپلماتیک ایفا کند.
دولت انتقالی اوکراین، سران مسکو را به دست داشتن در ناآرامیهای اوکراین متهم میکند. روسیه نیز این اتهامها را رد میکند.
در هفتههای گذشته روسیه نیروهای خود را در مرزهای شرقی با اوکراین متمرکز کرده است.
این اقدام باعث نگرانی از عملیات نیروهای روسی برای «حفاظت از شهروندان روسی زبان شرق اوکراین» شده است.
تنش میان مسکو و کییف پس از پیوست شبه جزیره کریمه به خاک روسیه بالا گرفت. این شبهجزیره متعلق به اوکراین بود.
این اقدام پس از برگزاری همهپرسی پیوستن کریمه به فدراسیون روسیه در آن منطقه خودمختار انجام گرفت که با مخالفت اوکراین، اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا روبهرو بود.