آمارهای منتشرشده از سوی گمرک نشان می‌دهد طی سال جاری، واردات ایران از هند ۱۲۱‌درصد به لحاظ ارزش و ۱۴۶‌درصد از نظر وزن افزایش یافته است.
طی سال جاری، واردات ایران از هند ۱۲۱‌درصد به لحاظ ارزش و ۱۴۶‌درصد از نظر وزن افزایش یافته است.

ایران در ۱۱ماه سال جاری، حدود ۳۳‌درصد از منابع مالی بلوکه‌شده خود در هند را در قالب کالاهایی چون برنج، گوشت و گندم به کشور بازگردانده است.

به گزارش روزنامه شرق، در خصوص میزان بدهی نفتی هند به ایران، آمار دقیقی موجود نیست. ابراهیم جمیلی، رئیس شورای مشترک ایران و هند، رقم این بدهی را تا نیمه نخست امسال حدود پنج‌ میلیارد دلار عنوان کرده است و دیگر منابع خبری هم ارقامی بین پنج تا هفت‌ میلیارد دلار را اعلام کرده‌اند.

بر اساس این گزارش، در پی سیاست‌های دولت مبنی بر تها‌تر (داد و ستد پایاپای) کالا، در ۱۱ماهه امسال، یک‌میلیارد و ۶۸۵‌میلیون‌ دلار از پول‌های بلوکه‌شده ایران در هند در قالب کالا به ایران بازگشته است.

  حکایت دنباله‌دار برنج‌های هندی     

آمارهای مربوط به مبادلات تجاری ده ماه نخست سال جاری گمرک ایران با کشور هند، نشان می‌دهد پول‌ حاصل از فروش نفت ایران، بیشتر تبدیل به مواد غذایی شده است.

واردات برنج، گوشت و گندم از مهم‌ترین این اقلام هستند. در کیفیت محصولات واردشده نیز تردیدهای بسیار وجود دارد. ازجمله این محصولات برنج هندی است که شائبه آلودگی آن به آرسنیک و سرب از سال ۸۸ تاکنون وجود دارد.

بر اساس اطلاعات ذکر شده در گزارش «طلای سیاه دادیم، برنج و گوشت گرفتیم»، «در سال ۸۸، بالغ بر ۲۰۰‌هزارتن برنج، یعنی ۲۱‌درصد از کل برنج‌های وارداتی از هند به ایران آمده بود. این رقم برای سال ۸۹ نیز تکرار شد و باز ۲۶‌درصد از برنج‌های واردشده هندی بود، اما جدی‌بودن موضوع آلودگی، باعث شد در سال ۹۰ واردات برنج از هند قطع شود.»

سبد کالا 2
برنج هندی در «طرح سبد کالای رایگان» نیز به مردم عرضه شده است.

آمارهای موجود نشان می دهد همزمان با آغاز تحریم‌ها و بلوکه‌شدن پول‌های نفت ایران در هند، دوباره واردات برنج از این کشور از سر گرفته شده است. فقط در سال ۹۱، حدود ۸۷۷هزارتن از این محصول وارد کشور شده و از نیمه دی ماه نیز به واسطه «طرح سبد کالای رایگان» در بین مردم توزیع شده است.

گوشت بی‌کیفیت

در پی افزایش قیمت گوشت در آبان سال ۱۳۹۰، «سازمان دامپزشکی» به‌عنوان متولی نظارت بر واردات این کالا، مجوز ورود گوشت هندی را نیز صادر کرد.

روزنامه شرق با تاکید بر اینکه هندی‌ها از «فروش دام‌های جوان» خودداری می‌کنند و آنچه به ایران وارد شده «گوشت بی‌کیفیت، پیر و البته ارزان گاومیش‌های هندی» است، توضیح داده: «گاومیش‌های هندی که به دلیل اعتقادات مردم این کشور تنها در حالت پیری و ضعف مفرط کشتار می‌شوند و از کیفیت پایینی برخوردارند در گروه ارزان‌ترین گوشت‌های جهان طبقه‌بندی می‌شود؛ کالایی که با وجود ارزانی بیش از حد به دلیل احتمال مشکلات بهداشتی تا پیش از این چندان خریداری در خارج از کشور تولید‌کننده نداشته، اما بخت به آن رو کرد و اکنون ایرانی‌ها برای خرید آن سرودست می‌شکنند.»

آمارهای منتشرشده از سوی گمرک نشان می‌دهد طی سال جاری، واردات ایران از هند ۱۲۱‌درصد به لحاظ ارزش و ۱۴۶‌درصد از نظر وزن افزایش یافته است. این کشور در حال حاضر سهمی ۳/ ۵ درصدی در واردات ایران دارد و چین همچنان به‌عنوان بزرگ‌ترین شریک تجاری این کشور مطرح است.

بر اساس این گزارش، هند بعد از چین، دومین مشتری نفتی ایران است؛ مشتری‌ای که روزانه بالغ بر ۲۱۱‌هزار و۴۰۰بشکه نفت در روز از ایران وارد کرده است.

فرزانه طهرانی، نویسنده گزارش نوشته است: «تا پیش از تشدید تحریم‌ها ۴۵درصد منابع مالی این صادرات، در بانک “یوسی‌او” هند به روپیه پرداخت می‌شد و ۵۵درصد باقیمانده در قالب یورو و از طریق “هالک‌بانک” ترکیه به کشور وارد می‌شد، اما اکنون یعنی از بهمن سال گذشته این روال برهم خورده است و ایران برای بازگرداندن پول‌های نفتی بلوکه‌شده خود بهترین راه را در واردات کالا به‌ویژه موادغذایی از این کشور دیده است.»

بر اساس گزارش گمرک ایران، در ۱۱ماهه امسال ۲۹‌میلیون ‌و ۲۰۵‌هزارتن کالا به ارزش ۴۲‌میلیارد و ۷۹۶‌میلیون ‌دلار به کشور وارد شده و در مقابل ۷۱‌ میلیون ‌و۴۰۷‌هزارتن کالا به ارزش ۲۷‌میلیارد و ۸۸۴‌ میلیون ‌دلار صادر شده است.