هر سال به بهمن ماه که می‌رسیم، جمهوری اسلامی در پوشش دهه فجر برنامه‌های فرهنگی‌اش را هم اجرا می‌کند. این برنامه‌ها فقط در جشنواره فیلم فجر خلاصه نمی‌شود. برنامه‌های مهم‌تری هم وجود دارد: یکی از این برنامه‌ها طرح ملی تربیت حافظان قرآن است. هدف این طرح این است که در طی چند سال ۱۰ میلیون حافظ قرآن تربیت کند. حافظ قرآن به کسانی می‌گویند که بتوانند قرآن را از حفظ بخوانند.

زنان شرکت‌کننده در آزمون سراسری قاریان قرآن
زنان شرکت‌کننده در آزمون سراسری قاریان قرآن

نشست خبری طرح ملی تربیت حافظان قرآن شنبه، ۱۹ بهمن ماه برگزار شد. احمد شرف‌خانی، معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه و سید محمد کاظم موسوی، دبیر این طرح در این نشست خبری شرکت کردند. آن‌ها خبر دادند که ۹ اسفند ماه برای حافظان قرآن یک آزمون سراسری در ۲۵۰۰ نقطه کشور برگزار خواهد شد. به گفته احمد شرف‌خانی قرار است در این آزمون ۲۰۰ هزار نفر شرکت کنند. برای شرکت‌کنندگان مشوق‌های مالی و هدایایی مانند کمک‌هزینه حج عمره، کمک‌هزینه سفر به اماکن مذهبی و تأمین هزینه سفر به مشهد در نظر گرفته شده است. یکی از معیارهای تقدیم چنین جوایزی میزان مشارکت استان‌هاست.

در لایجه بودجه ۹۳، ۲۰۰ میلیارد تومان برای فعالیت‌های قرآنی پیش‌بینی شده.

آیت‌الله سید علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی در سال ۱۳۹۰ در دیدار با قاریان قرآن گفته بود: «بچه‌ها را، جوان‌ها را بکشانید به سمت حفظ قرآن. البته امروز با گذشته‌ ما قابل مقایسه نیست، خیلى جلو هستیم؛ اما کم است. آنچه که الان در کشور ما وجود دارد، کم است. بروند به سمت حفظ قرآن.»

احمد شرف‌خانی هم همسو با نظر آیت‌الله خامنه‌ای در نشست خبری طرح تربیت حافظان قرآن به اهمیت از حفظ کردن قرآن اشاره کرد: «حفظ نقش مهمی در اخلاق فردی و اجتماعی جامعه دارد و علت آن این است که حافظان قرآنی ذاتاً با قرآن انس می‌گیرند و رفتار و منش اجتماعی خود را با دستورات قرآنی وفق می‌دهند.»

سازمان اوقاف و امور خیریه که از سال‌های پیش از انقلاب تاکنون از سازمان‌های ثروتمند در ایران به شمار می‌آید، مجری طرح تربیت حافظان قرآن است. بخشی از بودجه این طرح را دولت و بخشی دیگر را شورای عالی انقلاب فرهنگی تأمین می‌کند.

سید محمد حسن ابوترابی‌فرد، نایب رییس مجلس شورای اسلامی درباره بودجه‌ای که دولت یازدهم برای فعالیت‌های قرآنی در نظر گرفته است به شبکه قرآن گفت در لایجه بودجه ۹۳، ۲۰۰ میلیارد تومان برای فعالیت‌های قرآنی پیش‌بینی شده.

فعالیت‌های قرآنی در جمهوری اسلامی عبارتند از: تربیت حافظان قرآن، برگزاری جشنواره ملی قرآن، چاپ قرآن و همچنین برگزاری نمایشگاه قرآن. از این میان تربیت قاری قرآن اهمیت بیشتری دارد.

سازمان اوقاف و امور خیریه پیش‌بینی کرده است که در طی چهار سال یک میلیون حافظ قرآن تربیت کند.  هر قرآن‌آموز ۴۰۰ هزار تومان هزینه دارد.

علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سفر به قم اطمینان داده بود: «گرایش دولت بر این است که در سال ۹۳ اعتبار خوبی را به پروژه‌های فرهنگی نیمه‌تمامی که از ۸۰ درصد به بالا پیشرفت دارند تخصیص دهد.»

بخش عمده‌ای از این پروژه‌ها به گفته آقای جنتی به اوقاف اختصاص دارد. حسین نوش‌آبادی، معاون حقوقی، امور مجلس و استان‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم اعلام کرده بود که سهم وزارت ارشاد از بودجه سال ۹۳ پنج درصد افزایش دارد.

سازمان اوقاف و امور خیریه پیش‌بینی کرده است که در طی چهار سال یک میلیون حافظ قرآن تربیت کند. به گفته علیرضا شاهسونی، مدیر مؤسسه‌ «بیت‌الاحزان» هر قرآن‌آموز ۴۰۰ هزار تومان هزینه دارد.

طرح حافظان قرآن به سه گروه سنی نظر دارد:
۷ تا ۱۲ سال
۱۲ تا ۱۸ سال
بالای ۱۸ سال

از این میان بیشترین شرکت‌کنندگان در این طرح در گروه ۷ تا ۱۲ سال جای دارند. عده‌ای از قاریان و حافظان قرآن پس از تکمیل آموزش‌شان به خارج از ایران فرستاده می‌شوند که زیر پوشش سفارتخانه‌های جمهوری اسلامی فعالیت تبلیغی کنند.

دولت محمود احمدی‌نژاد در بودجه سال ۹۲ ابتدا ۷۵ میلیارد تومان برای فعالیت‌های قرآنی در نظر گرفته بود، اما مجلس ۳۰۰ میلیارد تومان به این طرح اختصاص داد. در سال ۹۳ این مبلغ به ۲۰۰ میلیارد تومان کاهش پیدا کرده است.

بنا به گزارش خبرگزاری فارس در طی دولت نهم و دهم بیش از جمعیت ایران، قرآن منتشر شد و به هر ایرانی بیش از یک جلد قرآن تعلق گرفت. یک ناشر قرآنی در ایران، به ازای هر جلد قرآن که منتشر می‌کند حداقل ۲۰۰ الی ۴۰۰ درصد سود می‌برد.

احمد شرفخانی، معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و همچنین از شورای عالی انقلاب فرهنگی خواسته‌ است پاسخگوی مطالبات جامعه قرآنی کشور باشند.

در همین زمینه:

افزایش پنج درصدی بودجه فرهنگ؛ طرح دهکده قرآنی در تخت‌جمشید