فیلم «بعل» ساخته فولکر شولندورف بعد از ۴۴ سال در شصت و چهارمین جشنواره فیلم برلین به نمایش درآمد.
فولکر شولندورف که در زمینه سینمایی کردن آثار ادبی برجسته جهان تخصص دارد، این فیلم را در سال ۱۹۷۰ بر اساس «بعل» نخستین نمایشنامه برتولت برشت ساخت.
هلنه وایگل، بیوه برتولت برشت اجازه اکران فیلم «بعل» را نداد. او گفته بود کافی نیست تن کسی یک کاپشن بکنید و سیگار هم گوشه لبش بگذارید و بگویید این یکی از شخصیتهای برشت است.
راینر ورنر فسبیندر نقش «بعل» را در این فیلم بازی میکند. در آن زمان هنوز کسی فسبیندر را نمیشناخت. فولکر شولندورف قصد داشت او را به عنوان یک استعداد نوظهور در سینمای آلمان معرفی کند، اما این فیلم توقیف شد و به نمایش درنیامد.
هلنه وایگل، بیوه برتولت برشت وقتی فیلم «بعل» را دید، اجازه اکران آن را نداد. او گفته بود کافی نیست تن کسی یک کاپشن بکنید و سیگار هم گوشه لبش بگذارید و بگویید این یکی از شخصیتهای برشت است.
[slideshow gallery_id=”23″]
«بعل» نخستین نمایشنامهای است که برتولت برشت در سال ۱۹۱۸ نوشته است. برشت در این نمایشنامه پیشنهادهایش را در نمایشنامهنویسی ارائه داده و از این نظر، برای شناخت تئاتر روایی برشت بسیار اهمیت دارد.
«بعل»، شاعری است که هنجارهای اجتماعی و اخلاقی را نمیپذیرد و سرانجام در دامن طبیعت میمیرد.
«بعل» نام خدایی است که کنعانیان او را میپرستیدند. در نمایشنامه برشت اما نام شاعری است خوشگذران و زنباره و عصیانگر که طی ماجراهای عاطفی تو در تویی، یکی از رقیبان عشقیاش را به قتل میرساند و خود به قتل میرسد.
برشت با این نمایشنامه به نمایشنامه «مرد تنها، افول انسانیت» اثر هانس یوهست، نمایشنامهنویس و شاعر آلمانی و از طرفداران ناسیونالیسم سوسیالیسم پاسخ داد. در اثر هانس یوهست یک شاعر نخبه احساس میکند مردم او را درک نمیکنند. به همین جهت روز به روز تنهاتر و منزویتر میشود. در نمایشنامه برشت، یک شاعر عصیانگر که به هنجارهای اجتماعی و اخلاقی تن نمیدهد، به زندگی و طبیعت عشق میورزد و سرانجام میمیرد.
در سال ۲۰۰۴ ئوه جانسون، یکی دیگر از فیلمسازان آلمان بر اساس این نمایشنامه فیلم ساخت. این فیلم اما بدون حاشیهای اکران شد.
در همین زمینه:
فیلم «بعل» بعد از ۴۴ سال در جشنواره فیلم برلین به نمایش درآمد
گرامیداشت فیلیپ سیمور هافمن در جشنواره فیلم برلین
«هتل بزرگ بوداپست» جشنواره فیلم برلین را صورتی کرد