حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران، صبح امروز در نشستی با حضور استانداران استان‌های ایران در وزارت کشور با تاکید بر اینکه «یادمان باشد ما یک کشور، یک رهبر و یک دولت داریم»، گفت: «مدیریت در استان‌ها باید به گونه‌ای باشد که هیچ جناحی احساس شکست نکند و اگر بازی برد- باخت باشد، توافق پایدار نخواهد بود.»

حسن روحانی 3


به گزارش خبرگزاری کار ایران (ایلنا)، حسن روحانی در این نشست، انتخاب استانداران را باری سنگین بر دوش عبدالرضا رحمانی وزیر کشور توصیف کرد و گفت: «بنده می‌دیدم که ایشان برای انتخاب برخی استانداران چه سختی‌هایی را تحمل کردند. چرا که طبیعی است نمایندگان مجلس، ائمه جمعه و مسئولان آن استان توقعاتی داشته باشند و جمع کردن این توقعات کار ساده‌ای نبود.»

در جریان روی کار آمدن دولت یازدهم همچون گذشته، هیچکدام از استانداران مناطق سنی نشین، چون دو استان کردستان و سیستان و بلوچستان، از میان گزینه‌های پیشنهادی فعالان این مناطق انتخاب نشدند. با این حال رئیس‌جمهور ایران در سخنان خود تاکید کرد: «استاندار باید به گونه‌ای رفتار کند که هیج جناح و حزبی احساس با‌خت نکند و راه حل این است که مشترکات مورد توافق به عنوان معیار اصلی مد‌نظر قرار گیرد.»

با توجه به رای بالایی که حسن روحانی در مناطق اقلیتی مانند کردستان و بلوچستان به دست آورد، انتظار می‌رفت پست‌ استانداری‌ها به گزینه‌های مورد نظر و پیشنهادی فعالان اجتماعی در این مناطق داده شود، اما این اتفاق نیافتاد و هیچکدام از استاندارهای این مناطق، از میان گزینه‌های پیشنهادی فعالان این مناطق انتخاب نشدند‪.

وی وظیفه استاندار را حل مشکلات استان دانست و توضیح داد: « به عنوان مثال اگر استانداری توانست معضل دریاچه هامون، زاینده‌رود، ریزگردها و از بین رفتن جنگل‌ها را حل کند همه استان در هر جناحی احساس پیروزی می‌کنند و انتخاب چنین استانداری تبدیل می‌شود به یک انتخاب برد – برد و حتی افرادی که در ابتدا مخالف بودند از وزیر کشور و دولت سپاسگزار خواهند بود.»

رئیس‌جمهور ایران با اشاره به بحران دریاچه ارومیه گفت: «اگر نتوانیم اقدامی برای نجات دریاچه ارومیه انجام دهیم، میلیون‌ها تن از مردم آن منطقه مجبور به ترک محل زندگی خود خواهند شد ‪ و هیچ خطری با این برابری نمی‌کند. لذا کارگروه ویژه این موضوع تشکیل شده است.»

گفته می‌شود از کل مساحت دریاچه ارومیه، هم اکنون تنها ۱۵ درصد باقی مانده است. همچنین ‪ تا به امروز ده‌ها تن از فعالان مدنی و محیط زیست به دلیل اعتراض نسبت به وضعیت دریاچه ارومیه بازداشت شده‌اند.

فضای امنیتی

حسن روحانی در ادامه نشست استانداران در وزارت کشور، با تاکید بر اینکه «نباید بگذاریم فضای جامعه امنیتی شود» گفت: «استانداران باید با نگاهی توسعه‌‌نگر توام با در نظر گرفتن عدالت جغرافیایی و امتیازات بر مبنای آمایش سرزمینی فعالیت کنند.»

وی معیار استانداران در انتخاب همکاران خود را «شایسته‌سالاری» دانست و در عین حال تاکید کرد: «باید افرادی انتخاب شوند که به نظام، ولایت فقیه و اعتدال اعتقاد دارند و باید افراد افراط‌گرا از هر جناحی برگزیده نشوند.»

رئیس‌جمهور ایران از ضرورت رعایت «مقررات»، «برنامه کلی دولت» و «فرهنگ اسلام» از سوی وزرا و در برنامه‌های استانی یاد کرد و در عین حال ادامه داد: «استانداران باید امور را به مردم واگذار کنند. به ویژه در مسائل اجتماعی و سیاست‌های داخلی باید مواردی را که امکان دارد به مردم واگذار کنیم. مثلا ً در بحث امنیت مردم بهتر از هر‌کسی می‌توانند امنیت را برقرار کنند، البته دستگاه‌های مربوط نیز کار خود را می‌کنند.»

حسن روحانی معیار استانداران در انتخاب همکاران خود را «شایسته‌سالاری» دانست و در عین حال تاکید کرد: «باید افرادی انتخاب شوند که به نظام، ولایت فقیه و اعتدال اعتقاد دارند و باید افراد افراط‌گرا از هر جناحی برگزیده نشوند.»

حسن روحانی اولین قدم در راه رسیدن به عدالت اجتماعی را ایجاد فرصتی برابر برای همه مردم دانست و تاکید کرد هیچ تفاوتی بین فارس،‌ کرد، ترک، لر، بلوچ، عرب و دیگر اقوام در کشور ما وجود ندارد: «همه ایرانی هستند و همه در پناه جمهوری اسلامی ایران هستند و همه زیر پرچم قانون اساسی هستند. حقوق همه آنها باید محفوظ باشد.»

در کارزار تبلیغاتی یازدهمین انتخابات ریاست جمهوری، ضرورت تغییر وضعیت اقلیت‌ها به عنوان یکی از شعارهای حسن روحانی مطرح شد و همین امر در مناطق به اصطلاح اقلیت‌نشین، نقشی کانونی در پیروزی او ایفا کرد‪.

با توجه به رای بالایی که حسن روحانی در مناطق اقلیتی مانند کردستان و بلوچستان به دست آورد، انتظار می‌رفت پست‌ استانداری‌ها به گزینه‌های مورد نظر و پیشنهادی فعالان اجتماعی در این مناطق داده شود، اما این اتفاق نیافتاد و هیچکدام از استاندارهای این مناطق، از میان گزینه‌های پیشنهادی فعالان این مناطق انتخاب نشدند‪.

در صد روز نخست ریاست جمهوری حسن روحانی شمار اجرای حکم اعدام‌ در مناطق اقلیتی افزایش یافته است. سه زندانی سیاسی کرد به نام‌های رضا اسماعیلی، شیرکو معارفی و حبیب‌الله گلپری‌پور به دار آویخته شدند.

در بلوچستان نیز میزان کشتار‌ها افزایش یافته و ترور هم بیشتر شده است. ازجمله پس از درگیری مسلحانه در سروان که کشته شدن ۱۴ مامور مرزبانی را به دنبال داشت، ۱۶ زندانی بلوچ در اقدامی تلافی‌جویانه در زاهدان اعدام شدند.

همچنین در آذرماه گذشته چهار زندانی سیاسی عرب به نام‌های غازی عباسی، عبدالرضا امیر خنافره، عبدالامیر مجدمی و جاسم مقدم‌پنا اعدام شدند.

چندی پیش علی یونسی دستیار ویژه حسن روحانی در امور اقوام و اقلیت‌ها در پاسخ به پرسش خبرگزاری ایسنا در پیوند با مسئله زندانیان در مناطق اقلیتی اظهار بی‌اطلاعی کرده و گفته بود: «اگر چنین زندانیانی باشند، ما حتماً پیگیر احوالات آن‌ها خواهیم بود.»

در همین زمینه:

“منشور حقوق شهروندیِ” روحانی؛ گفت‌وگو با سهراب رزاقی

اقلیت‌ها و وعده‌های نافرجام علی یونسی

کارنامه حسن روحانی در حوزه اقلیت‌ها