سال ۲۰۱۳ چگونه گذشت؟
۲۰۱۳ با بحرانهای گوناگون – به ویژه در خاورمیانه – همراه بود. از جمله در آن جنگ ویرانگر وپر تلفات سوریه ادامه یافت و بحران اقتصادی جهانی به جنگهای منطقهای در آفریقا و آسیا افزوده شد.
در این میان امضای موقت توافق نامهی هستهای ایران با قدرتهای بزرگ جهانی یک گام مهم و بزرگ در جادهای پر دست انداز بود. برای ایران و ایرانیها، ۲۰۱۳سال بیم و امید، سال وضعیت بد اقتصادی، وضعیت بد زیست محیطی و آلودگی هوا، سال فساد گسترده دولتی در ایران بود. در پایان سال فساد دولتی جمهوری اسلامی به رسوایی فساد دولتی در ترکیه گره خورد در پایان سال ۲۰۱۳ دولت ترکیه با بزرگترین بحران سیاسی دوران اسلامگرایان روبرو شد.
در ۲۰۱۳ حسن روحانی به جای احمدینژاد آمد. سیاست خارجی انعطف بیشتری یافت. اما در سال بین المللی ایران همچنان در ردیف کشورهایی باقی ماند با بیشترین موارد اعدام، بیشترین موارد فشار بر دیگراندیشان، بیشترین موارد فساد دولتی.
چشمانداز ۲۰۱۴
وحالا چشم انداز سال تازهی میلادی چگونه خواهد بود؟
دکتر شاهین فاطمی رییس مدرسهی اقتصاد و بازرگانی آمریکایی پاریس، رضا تقی زاده کارشناس سیاسی، حسن منصور استاد اقتصاد در مدرسه اقتصاد وبازرگانی آمریکایی پاریس و محمود امیری مقدم سخنگوی سازمان حقوق بشر ایران کارنامهی اقتصادی، سیاسی و حقوق بشری جمهوری اسلامی ایران را در سال دوهزار وسیزده ورق میزنند و نظرشان را در مورد چشم اندازشان سال تازه بیان میکنند.
به باور دکتر شاهین فاطمی سال دو هزار و سیزده پیش درآمد تغییرات در ایران بود. او در تبیین رخدادهای ۲۰۱۳ و چشمانداز ۲۰۱۴ توجه ویژهای به روابط ایران و آمریکا دارد.
رضا تقی زاده ۲۰۱۴ را سال انتظار توصیف میکند.
حسن منصور در مورد وضعیت اقتصادی ایران خوشبین است.
محمود امیری مقدم در تببین رویدادها تعداد اعدامها را شاخص اصلی میگیرد.
گفتوگو با این کارشناسان را بشنوید:
و چند پیش بینی در مورد سال دوهزار و چهارده از نگاه کارشناسان فرانسوی:
کشورهای توسعه یافته جایگاه بهتری پیدا میکنند؛
توافق احتمالی روی پروندهی هستهای ایران تغییراتی در چهرهی خاورمیانه ایجاد میکند؛
تلویزیون به اینترنت منتقل میشود؛
نخستین توریستها به فضا میروند؛
روباتها نقش بیشتری در زندگی و کسب و کار مردم پیدا میکنند.