«ارباب حلقه‌ها» رفته‌رفته شبیه یک مستند می‌شود

با گذشت یک سال از تحقیقات تبارشناختی و فسیلی باستان‌شناسان، شجره خانوادگی انسان انشعابات متعدّدی یافت. مثلاً محققین حاضر در حوزه کاوشی دمانیسی کشور چین اعلام کردند که گویا انواع متنوع و غیرهم‌شکل انسان‌ اولیه، در واقع از یک تیره‌ی واحد – موسوم به «انسان راست‌قامت»، یا Homo Erectus – بوده‌اند. آنها چنین مدعایی را بر مبنای کشف یک جمجمه ۱،۸ میلیون‌ساله – که آمیزه‌ای از ویژگی‌های انسان اولیه و انوع پیشرفته‌ترش به شمار می‌رود – مطرح کرده‌اند (رجوع کنید به «انسان اولیه؛ یگانه یا متنوع؟»).

2013-5

از بعد تبارشناختی هم استخوانی که قبلاً در غاری در اسپانیا پیدا شده بوده و تصور می‌رفته متعلق به یک انسان نئاندرتال بوده باشد، معلوم شد که میزبان آمیزه‌ای از ژن‌های انواع منقرض‌شده‌ای از انسان اولیه، موسوم به دنیسوایی‌‌هاست – ژن‌هایی که رکورد قدیمی‌ترین ژنوم انسانی ترتیب‌گذاری‌شده را هم به خود اختصاص داده‌اند. از این گذشته، محققین موفق شده‌اند که در غار دنیسوای سیبری – یعنی همان‌جایی که فسیل‌های انسان دنیسوایی در سال ۲۰۰۸ پیدا شده بوده – هم یک استخوان انگشت پا متعلق به یک زن نئاندرتال را با قدمتی در حدود یکصد و چهل‌هزار سال کشف کنند.

این یافته‌ها حکایت از این دارند که انواع کهن انسان، با انسان راست‌قامت و همچنین دیگر انواع مدرن انسان ماقبل‌تاریخ جفت‌گیری کرده‌ بوده‌اند. با این حساب، بخش اعظمی از انسان‌های امروز، میزبان اندکی از ژن‌های انسان اولیه هم هستند.

منبع: National Geographic