بحران در حکومت ترکیه به جایی رسیده است که درخواست کناره‌گیری نخست‌وزیر رجب طیب اردوغان به خواسته‌ای که مدام در رسانه‌ها و گروه‌های منتقد تکرار می‌شود، بدل شده است. نیروی اصلی مخالفان، که “حزب جمهوری خلق” به رهبری کمال کیلیچداراوغلو است، اردوغان را متهم می‌کند که با کابینه خود دولت در دولت ایجاد کرده است.

اردوغان بحران را به توطئه خارجی نسبت می‌دهد
اردوغان بحران را به توطئه خارجی نسبت می‌دهد

در روز چهارشنبه گذشته (۲۵ سپتامبر) وزیران محیط زیست، اقتصاد و کشور استعفا دادند. کناره‌گیری آنان پس از آن رخ داد که فاش شد پسرانشان درگیر یک پرونده فساد بوده‌اند. کسی که با وجود اتهام فساد خودش استعفا نداد، اگه‌من باغیس، وزیر امور اروپا بود، اما او کنار گذاشته شد. وزیر محیط زیست، نمی‌خواست خودش استعفا دهد. اردوغان، که شخصا تأییدکننده برخی طرح‌های مسئله‌ساز او بوده است، خواهان استعفای او بوده است.

اردوغان، به نوشته روزنامه “حریت” ادعا کرده که پاک‌دست است و با وجود متهم شدن به اداره یک کابینه فاسد، حاضر به کناره‌گیری نیست.

اردوغان کوشیده است با بازسازی کابینه خود با بحران مقابله کند. او ده تن از وزیران خود را تغییر می‌دهد، و با وجود تن دادن به این تغییر کم‌سابقه انتقادی را متوجه خود نمی‌داند و در عوض از توطئه خارجی سخن می‌گوید.

در بحران ناشی از اتهام فساد در حکومت ترکیه، هم از نقش حکومت ایران سخن می‌رود – با توجه به تلاش برای دور زدن تحریم‌ها از طریق ترکیه با توسل‌ به رشوه دهی و پول شویی، از جمله توسط فردی به اسم رضا ضراب −  و هم از رقابتی که حکومت اسلام‌گرای کنونی آنکارا با رقیبی به نام فتح الله گولن دارد که یک جریان پرنفوذ اسلام‌گرا در ترکیه را نمایندگی می‌کند. هر چه هست، اکنون دیگر اسلام‌گرایان در حکومت ترکیه نمی‌توانند خود را متحد و پاکدست جلوه دهند.

بحران در آنکارا پربازتاب بوده است. در ترکیه تظاهراتی علیه حکومت در گرفته و بازار بورس سقوط چشم‌گیری را نمایش داده است.

طبق آخرین خبرها، دادستانی کل ترکیه بلال اردوغان، پسر رجب طیب اردوغان را هم احضار کرده است تا از او هم بازپرسی کند. پسر نخست وزیر هم به نوشته رسانه‌های ترکیه مظنون به فساد مالی است.