ديدبان حقوق بشر اعلام کرده است که ترکيه به شورشيان سوريه در جنگ با رژيم بشار اسد کمک می‌کند و بدين طريق از جنايات جنگی شورشيان حمايت می‌کند.

گروه‌های زیادی از اسلامگرایان به مبارزانی که علیه رژیم اسد می‌جنگند پیوسته‌اند.

در ماه اوت گذشته شورشيان سوريه در لاذقيه دست‌کم ۱۹۰ نفر را کشتند. آن‌ها از اين قتل‌عام به خود باليدند و ويدئوی آن را در يوتيوب و شبکه‌های اجتماعی فيس‌بوک و توئيتر به‌نمايش گذاشتند.

هدف حمله آنان شيعيان علوی بود و جهادگران شورشی قصد داشتند از اين طريق انتقام کشتار خانواده‌های سنی‌مذهب توسط حکومت بشار اسد را بگيرند. آن‌ها همه پيروان شيعه علوی را طرفدار حکومت اسد می‌دانند.

سازمان ديدبان حقوق بشر در گزارش ۸۹ صفحه‌ای خود که امروز جمعه ۱۹ مهرماه (۱۱ اکتبر) منتشر کرده و در آن اسناد معتبری وجود دارد، کشتار لاذقيه را محکوم کرده است.

ديدبان حقوق بشر از وزير امور خارجه ترکيه پرسيده است که آنکارا چه اقداماتی در مورد بررسی جنايات جنگی و محاکمه جنايتکاران انجام داده است

تيتر اصلی اين گزارش “شما هنوز می‌توانيد خون او را ببينيد” است که در زير آن آمده است: “اعدام‌ها، کشتارهای غيرقانونی و گروگانگيری توسط نیروهای مخالف در لاذقیه”.

در اين گزارش به‌شدت ترکيه، کشور همسايه سوريه به‌دليل حمايت از اين شورشيان مورد انتقاد قرار گرفته است.

ديدبان حقوق بشر اسناد خود را با تکيه بر اطلاعات نيروهای امنيتی، روزنامه‌نگاران، ديپلمات‌های غربی و نيروهای ياری‌رسان به امر توسعه، جمع‌آوری کرده‌ است.

بر اساس اين گزارش بيشتر شورشيان خارجی که در شمال سوريه دست به عمليات می‌زنند سفرهای خود را از طريق ترکيه انجام می‌دهند.

يکی از نيروهای ياری‌رسان به امر توسعه در اين گزارش گفته است برخی از اين شورشيان خارجی به‌طور مستقيم به شهر هاتای ترکيه پرواز می‌کنند و از آن‌جا ديگر جنگجويان آن‌ها را به سوريه می‌برند.

افزون بر اين نيروهای مسلح سلاح‌های خود، پول و ديگر تجهيزات خود را از آن‌جا به‌دست می‌آورند.

ديدبان حقوق بشر: بيشتر شورشيان خارجی که در شمال سوريه دست به عمليات می‌زنند سفرهای خود را از طريق ترکيه انجام می‌دهند

ديپلمات‌های خارجی نگرانی خود از اين نقش ترکيه را ابراز داشته‌اند. يکی از آن‌ها به ديدبان حقوق بشر گفته است جنگجويانی که گذرنامه اروپايی دارند اکنون ديگر بيشتر به سوريه می‌روند تا به افغانستان يا عراق؛ و اين امکانی است که ترکيه فراهم می‌کند و مسئله‌ساز است.

در طول زمان گروه‌های زيادی از اسلامگرایان به مبارزانی که عليه رژيم اسد می‌جنگند پيوسته‌اند. در اين ميان دست‌کم دو سازمان اسلامگرا هستند که با شبکه القاعده رابطه دارند.

ديدبان حقوق بشر نامه‌ای به احمد داود اوغلو، وزير امور خارجه ترکيه نوشته و از وی پرسيده است که کشور وی چه تدابيری اتخاذ کرده است تا مطمئن شود جنگجويان نتوانند از مرز سوريه عبور کنند و در آن سو به جنايات جنگی متوسل شوند.

بشار اسد: اردوغان کار ديگری جز حمايت از تروريست‌ها انجام نمی‌دهد

همچنين ديدبان حقوق بشر از وزير امور خارجه ترکيه پرسيده است که آنکارا چه اقداماتی در مورد بررسی جنايات جنگی و محاکمه جنايتکاران انجام داده است.

اين سئوالات تا زمان تنظيم گزارش ديدبان حقوق بشر از سوی دولت ترکيه بی‌پاسخ مانده است.

دو سال و نيم پيش حکومت‌های ترکيه و سوريه از دوستان نزديک هم به‌شمار می‌رفتند اما از زمان آغاز جنگ داخلی در سوريه روابط دو کشور به تيرگی گراييد.

بشار اسد به رجب طيب اردوغان، نخست وزير ترکيه هشدار داده است که سياست دوستانه اين کشور با شورشيان در سوريه “پيامدهای جدی” در بر خواهد داشت.

اسد در گفت‌وگوی تلويزيونی هفته گذشته خود با شبکه “خلق تی‌وی” اعلام کرد که ترکيه به دليل پشتيبانی از “تروريست‌ها”، “به‌زودی حساب سنگينی پس خواهد داد”.

بشار اسد گفت: “نمی‌توان تروريسم را به‌عنوان يک کارت بازی روی ميز داشت. تروريسم همچون عقرب است و در نخستين فرصت نيش خود را دريغ نخواهد کرد.”

وی تأکيد کرد: “اردوغان کار ديگری جز حمايت از تروريست‌ها انجام نمی‌دهد.”

به‌تازگی پارلمان ترکيه طرحی را تصويب کرد که بر اساس آن می‌توان در شرايط اضطراری ارتش اين کشور را به سوريه فرستاد.