رژيم بشار اسد به‌طور رسمی پيشنهاد روسيه مبنی بر کنترل سلاح‌های شيميايی اين کشور توسط جامعه جهانی را پذيرفت.

ديدار سرگئی لاوروف و وليد معلم و در پی آن پيشنهاد روسيه، احتمال حمله نظامی به سوريه را کاهش داده است

به‌گزارش خبرگزاری اينترفاکس، وليد معلم، وزير امور خارجه سوريه اين خبر را پس از ديدار امروز سه‌شنبه ۱۹ شهريورماه (۱۰ سپتامبر) با سرگئی ناريشکين، رئيس پارلمان روسيه در مسکو اعلام کرد.

به‌گفته وليد معلم، سوريه با ابتکار روسيه موافقت کرد تا به اين طريق دليلی برای “خشونت آمريکاييان” باقی نماند.

لاوروف: کليات پيشنهاد در نشست ۲۰ کشور صنعتی جهان با آمريکا در ميان گذاشته شده بود

وزير امور خارجه سوريه که به‌منظور مذاکره برای جلوگيری از حمله نظامی آمريکا به کشورش در مسکو به‌سر می‌برد، افزود، موافقت رسمی حکومت سوريه با پيشنهاد کنترل سلاح‌های شيميايی اين کشور شب گذشته مشخص شد.

سرگئی لاوروف، وزير امور خارجه روسيه نيز اعلام کرد دولت‌های سوريه و روسيه در حال برنامه‌ريزی جزئيات پيشبرد امر کنترل سلاح‌های شيميايی در سوريه هستند.

به‌گفته لاوروف همين‌که بر سر برنامه‌ريزی با سوريه توافق شد، اين طرح با بان کی مون، دبيرکل سازمان ملل و سازمان منع سلاح‌های شيميايی نيز هماهنگ خواهد شد.

لاوروف همچنين گفت کليات پيشنهاد کنترل سلاح‌های شيميايی سوريه پيش از اين در نشست ۲۰ کشور صنعتی جهان در سن پترزبورگ روسيه با آمريکا در ميان گذاشته شده بود و وی با جان کری، همتای آمريکايی خود از طريق تلفن در تماس دائم بود.

استقبال اوباما از طرح روسيه

در پی ارائه پيشنهاد روسيه مبنی بر کنترل جامعه جهانی بر ذخاير سلاح‌های شيميايی سوريه، باراک اوباما، رئيس‌جمهور آمريکا از اين طرح استقبال کرد.

باراک اوباما در گفت‌وگو با چند شبکه تلويزيونی آمريکا

باراک اوباما، رئيس‌جمهور آمريکا شامگاه روز دوشنبه ۱۸ شهريورماه (۹ سپتامبر) در گفت‌وگوی تلويزيونی خود با چند شبکه تلويزيونی آمريکا از پيشنهاد روسيه که گفته بود دولت سوريه ذخاير سلاح‌های شيميايی خود را در کنترل جامعه جهانی قرار دهد؛ استقبال کرد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، اوباما گفت: “اين [پيشنهاد] می‌تواند دستيابی به يک موفقيت بزرگ باشد.”

اوباما در همين حال تأکيد کرد که پيشرفت‌های اخير نتيجه تهديد اقدام نظامی آمريکا عليه سوريه است.

وی گفت: “رسيدن به اين نقطه (…) بدون يک تهديد نظامی قابل اعتماد بعيد بود.”

به‌گفته سازمان اطلاعات فرانسه، ذخاير سلاح‌های شيميايی سوريه يکی از بزرگ‌ترين ذخاير جهان با “بيش از يک هزار تن” سلاح شيميايی است که خنثی کردن آن کاری دشوار خواهد بود

به‌گفته سازمان اطلاعات فرانسه، ذخاير سلاح‌های شيميايی سوريه يکی از بزرگ‌ترين ذخاير جهان با “بيش از يک هزار تن” سلاح شيميايی است که خنثی کردن آن کاری دشوار خواهد بود.

در همين حال کنگره آمريکا که قرار بود روز سه‌شنبه درباره اقدام نظامی عليه سوريه رأی‌گيری کند نشست ويژه خود را به تعويق انداخت.

تعهدات روشن، سريع و قابل اثبات

باراک اوباما در گفت‌وگوی خود با چند شبکه تلويزيونی آمريکا، در مورد امکان “توقف کوتاه” در تصميم به اقدام نظامی عليه سوريه، در صورت امن کردن سلاح‌های شيميايی اين کشور، گفت: “اگر اين امر صورت گيرد [چنين توقفی] کاملا امکان دارد.”

در همين حال هيلاری کلينتون، وزير امور خارجه پيشين آمريکا نيز از پيشرفت‌های مثبت در مورد بحران سوريه استقبال کرد و همچون اوباما بر اين موضوع تأکيد نمود که فشار بر دولت سوريه نبايد کاهش يابد تا “بهانه‌ای ديگر برای تأخير و ايجاد مانع بر سر اين راه نداشته باشد.”

از سوی ديگر لوران فابيو، وزير امور خارجه فرانسه، کشوری که از اقدام نظامی آمريکا عليه سوريه پشتيبانی نمود، اعلام کرد که پيشنهاد روسيه به “بررسی دقيق” نياز دارد.

فابيو خواستار “تعهدات روشن، سريع و قابل اثبات” از سوی دمشق شد.

بان کی مون: امکان نابود کردن سلاح‌های شيميايی در مناطقی از سوریه با نظارت سازمان ملل وجود دارد

آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان نيز پيشنهاد روسيه را “جالب” دانست.

در لندن، دیوید کامرون، نخست‌وزیر بریتانیا از طرح نظارت بر سلاح‌های شیمیایی سوریه به شرط آن‌که “تاکتیکی انحرافی” نباشد، پشتیبانی کرد.

کامرون که در پارلمان بریتانیا سخن می‌گفت، اظهار داشت: “اگر سوریه سلاح‌های شیمیایی خود را تحت نظارت بین‌المللی قرار دهد، روشن است که گام بزرگی به پیش برداشته می‌شود.”

وی همچنین تأکید کرد: “ما باید مراقب باشیم که این، مانوری برای انحراف از آن‌چه که مسئله ما است نباشد.”

کنگره آمريکا که قرار بود روز سه‌شنبه درباره اقدام نظامی عليه سوريه رأی‌گيری کند نشست ويژه خود را به تعويق انداخت

سرگئی لاوروف، وزير امور خارجه روسيه، روز دوشنبه در حالی‌که جامعه جهانی در انتظار تصميم کنگره آمريکا در مورد حمله نظامی به سوريه بود، ضمن بيان اين‌که دمشق همواره آماده مذاکرات صلح بوده است، پيشنهاد کنترل جهانی بر سلاح‌های شيميايی سوريه را مطرح نمود و همه را غافلگير کرد.

وليد معلم، وزير امور خارجه سوريه نيز که در مسکو به‌سر می‌برد ساعتی پس از طرح اين پيشنهاد، از آن استقبال کرد.

پيش از اين دو، جان کری، وزير امور خارجه آمريکا در لندن اعلام کرده بود که اگر سوريه در مدت يک هفته سلاح‌های شيميايی خود را تحويل دهد اقدام نظامی عليه اين کشور صورت نمی‌گيرد.

او اما تأکيد کرد که حکومت سوريه اين پيشنهاد را نخواهد پذيرفت.

اگر محتاط نباشيد، بهای آن را خواهيد پرداخت

بان کی مون، دبيرکل سازمان ملل متحد نيز بلافاصله از اين پيشنهاد استقبال کرد و خواهان ايجاد مناطق تحت نظارت سازمان ملل در سوريه شد تا در اين مناطق سلاح‌های شيميايی اين کشور نابود شوند.

بان کی مون گفت: “من امکان درخواست فوری از شورای امنیت برای انتقال ذخایر سلاح‌های شیمیایی به مناطقی از سوریه را که در آن‌ها بتوان با خیال راحت سلاح‌ها را نابود کرد، مطالعه کرده‌ام.”

بشار اسد در گفت‌وگو با سی‌بی‌اس از “پيامدهای غيرقابل پيش‌بينی” حمله نظامی به کشورش سخن گفت

دبيرکل سازمان ملل گفت “فلج شرم‌آور”ی که شورای امنيت در حال حاضر از آن رنج می‌برد بايد برطرف شود.

بشار اسد، رئيس‌جمهور سوريه در گفت‌وگو با شبکه سی‌بی‌اس آمريکا ضمن بيان اين‌که حکومت وی عامل حمله شيميايی ۲۱ اوت به اطراف دمشق نيست از “پيامدهای غيرقابل پيش‌بينی” حمله نظامی به کشورش سخن گفت.

بشار اسد: چنين حمله‌ای سبب تقويت تروريست‌هايی خواهد شد که ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ به آمريکا حمله کردند

اسد گفت چنين حمله‌ای، منطقه‌ای را که “همواره در آستانه انفجار است” دچار بحران شديد خواهد کرد و سبب تقويت تروريست‌هايی خواهد شد که ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ به آمريکا حمله کردند.

بشار اسد گفت: “اگر محتاط نباشيد، بهای آن را خواهيد پرداخت.”

باراک اوباما در مورد حمله به سوريه با افکار عمومی مردم آمريکا نيز روبه‌رو است. بر اساس يک نظرسنجی که روز گذشته در آمريکا صورت گرفت، از هر ۱۰ آمريکايی شش نفر با اقدام نظامی عليه سوريه مخالف‌اند.

اوباما پس از گفت‌وگو با شبکه های بزرگ تلويزيونی آمريکا قرار است امروز با مردم آمريکا سخن بگويد.

رأی‌گيری کنگره آمريکا نيز به‌منظور بحث و تبادل نظر درباره پيشنهاد روسيه به تعويق افتاد اما زمان مشخصی برای آن اعلام نشد.