شورای امنیت سازمان ملل بار دیگر نتوانست اسرائیل را به آتش‌بس و توقف حملات وا دارد.

این نهاد بین‌المللی تنها خواهان تسهیل در امدادرسانی به غزه که گرسنگی را هم علاوه بر حملات مرگبار اسرائیل باید تحمل کند، و «ایجاد شرایط لازم» برای آتش‌بس شد.

دبیرکل سازمان ملل حملات اسرائیل را مانع اصلی رسیدن و توزیع کمک‌ها به غزه عنوان کرد.

پس از چند مرتبه تاخیر به دلیل عدم توافق اعضای شورای امنیت سازمان ملل، سرانجام ۱ دی/ ۲۲ دسامبر اعضای این شورا به قطعنامه‌ای رای دادند که خواستار ارسال کمک‌های گسترده به غزه برای مهار خطر قریب‌الوقوع گرسنگی و بیماری‌های واگیر است. روسیه و ایالات متحده به این قطعنامه رای ممتنع دادند.

این قطعنامه به صورت مشخص خواهان انتصاب یک هماهنگ‌کننده کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل برای افزایش سرعت کمک‌های ناچیز به غزه و همکاری کامل طرف‌های درگیر با هماهنگ‌کننده شده است.

آنتونی گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در واکنش به این قطعنامه در شبکه اجتماعی ایکس (پیش از این توییتر)، نوشت:

امیدوارم قطعنامه شورای امنیت به بهبود ارسال کمک‌های بسیار مورد نیاز کمک کند، اما آتش‌بس بشردوستانه تنها راه برای رفع نیازهای ناامیدانه مردم غزه و پایان دادن به کابوس مداوم آنها است.

او حملات اسرائیل را مشکل واقعی و مانع بزرگی در توزیع کمک‌های ارسالی به غزه عنوان کرد.

واکنش طرف‌های فلسطینی به این قطعنامه متفاوت بود. در حالی که نماینده تشکیلات خودگردان فلسطین در سازمان ملل آن را گامی در جهت درست توصیف کرد، حماس آن را برای رسیدگی به نیازهای غزه «ناکافی» خواند و گفت ایالات متحده تلاش کرد قطعنامه پیشنهادی را «از عصاره تهی کند».

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی نیز تصویب قطعنامه ۲۷۲۰ شورای امنیت برای ارسال کمک‌های فوری انسان‌دوستانه به غزه را اقدامی مثبت اما ناکافی دانست.

سفیر اسرائیل در سازمان ملل نیز همانند مراتب قبلی از تصویب قطعنامه انتقاد کرد و آن را غیرضروری دانست.

اسرائیل تا به حال تمامی انتقادهای طرح شده از سوی سازمان ملل را به تندی پاسخ داده است.

Ad placeholder

بازهم انبوه جمعیت در دالان مرگ

اسرائیل که تا به حال هرگونه پیشنهاد آتش‌بس و حتی توقف دوباره حملات به صورت مقطعی را رد کرده است، جمعه ۲۲ دسامبر/ ۱ دی بار دیگر به مردم غزه دستور داد از دو منطقه برایج و نصیرات در مرکز غزه به «منطقه امن» دیرالبلاح در جنوب غزه بروند. از آغاز حملات این چندمین بار است که ارتش اسرائیل ساکنان غزه را به جابجایی مجبور می‌کند.

الجزیره گزارش کرد؛ این دستور خشم ساکنان خسته و فرسوده را که پیش از این چند مرتبه در داخل غزه آواره شده‌اند را برانگیخت.

تصاویر منتشر شده در روز جمعه انبوهی از جمعیت را در جاده صلاح‌الدین نشان می‌دهند. اسرائیل پیش از این در حالی که این جاده را مسیر امن اعلام کرده بود، آواره‌گان را هدف حمله قرار داد، به آنها تیراندازی و بسیاری را بازداشت کرد. همین اقدام سبب شده است که این جاده که در امتداد باریکه غزه با تراکم جمعیت ۲٬۳ میلیون نفر، قرار دارد، دالان مرگ لقب بگیرد.

در غزه بیش از ۶۰ درصد خانه‌ها ویران و بالغ بر ۷۰ درصد ساکنان این باریکه آواره شده‌اند. شمار کشته شدگان از ۲۰ هزار تن فرا رفته است.

صندوق کودکان سازمان ملل، یونیسف شرایط را «فاجعه‌بار» توصیف کرده و گفته است سوء تغذیه در هفته‌های آینده حداقل ۱۰ هزار کودک را تهدید جانی خواهد کرد. پیش از این «آی پی سی» گفته بود: یک خانواده از هر چهار خانواده در غزه با ناامنی حاد غذایی روبرو هستند.

یونیسف هم با بیان اینکه ۱۰ هزار کودک زیر پنج سال با سوء تغذیه خطرناک روبرو هستند، گفته نگران تغذیه ۱۵۵ هزار زن باردار و تازه زایمان کرده و ۱۳۵ هزار کودک زیر دو سال است.

Ad placeholder

طرح اسرائیل برای پمپاژ آب به داخل تونل‌ها

اسرائیل که از آغاز حملات به بهانه استفاده حماس از بیمارستان‌ها و مکان‌های عمومی برای عملیات نظامی، به این مکان‌ها حمله کرده است، در یک طرح دیگر که به گفته کارشناسان می‌تواند به یک فاجعه بزرگ انسانی بیانجامد تصمیم دارد آب به داخل تونل‌ها پمپاژ کند.

گاردین از استقرار پمپ‌های بزرگ در اردوگاه آوارگان الشطی در نوار ساحلی غزه خبر داد که می‌تواند برای پمپاژ آب به داخل تونل‌های زیرزمینی در غزه استفاده شوند. گزارشگر ویژه سازمان ملل برای حق بر آب این اقدام را با نمک‌پاشی رومیان بر مزارع رقیب خود برای غیرقابل سکونت کردن آن مناطق مقایسه کرد.

گزارشگر ویژه آب و محیط زیست این سازمان هم گفت «آسیب رساندن به تنها منبع آب غزه برای محیط زیست و حقوق بشر فاجعه خواهد بود.»

گاردین گفت که ارتش اسرائیل در روزهای گذشته پمپاز آب به داخل تونل‌ها را آزمایش کردند. مارک زیتون، مدیر مرکز آب ژنو این اقدام را «فاجعه‌بار» خواند که «شرایط زندگی همه را در غزه خراب می‌کند».

او گفت که این اقدام که به تخریب فیزیکی کلی یا جزئی شرایط زندگی مردم می‌انجامد یکی از عناصر نسل‌کشی در کنوانسیون سازمان ملل است.

ویم زوینبرگ، محقق در سازمان غیردولتی پکس فور پیس (Pax for Paece) هم در باره پیامدهای زیست محیطی آن هشدار داد. او گفت سیل در تونل‌ها خطراتی را برای یکپارچگی زمینی که جوامع غزه، پرجمعیت‌ترین منطقه جهان، بر روی آن ساخته شده است، به همراه خواهد داشت. اگر تونل‌ها در زیر مناطق ساخته شده فرو بریزند، می‌تواند هر ساختمانی را که بالای سر آنها باقی می‌ماند نیز پایین بیاورد.

دولت و ارتش اسرائیل تا به حال به پرسش‌ها در این باره پاسخ نداده‌اند.

اسرائیل از هفتم اکتبر حملات به غزه را آغاز کرد. در حالی که گفته می‌شد این حملات پاسخی به حماس است که هفت اکتبر در اقدامی غیرمنتظره به مناطق اشغالی حمله کرد، کرانه باختری نیز با این که در کنترل دولت خودگران است، از حملات ارتش اسرائیل در امان نماند.