نهاله شهیدی در تاریخ ۸ فروردین ۱۴۰۲، در ایستگاه قطار کرمان بازداشت شد و با گذشت شش ماه همچنان در زندان این شهر تحت بازداشت موقت به‌سر می‌برد. او که بسیاری از روزهای زندگیِ ۵۶ ساله‌اش را صرف بهبود شرایط زندگی و کاستن از رنج‌های کودکان نیازمند و آسیب‌دیده کرده است، بارها به دلیل بهائی بودن از ادامه‌ی فعالیت‌های انسان‌دوستانه‌اش ممنوع شده است.

نحوه‌ی بازداشت

نهاله شهیدی‌یزدی، شهروند بهائی ساکن کرج درحالی که پس از اتمام تعطیلات نوروز و ملاقات دوستان به کرج، شهر محل سکونت خود بازمی‌گشت، توسط چند لباس‌ شخصی در ایستگاه قطار کرمان بازداشت شد. ماموران به او گفته بودند که فقط چند سوال دارند و او به زودی برمی‌گردد، اما ساعتی بعد او در تماسی تلفنی اطلاع داد که از درب پشتی ایستگاه به اداره‌ی اطلاعات شهر کرمان برده شده و منتظرش نباشند.

نخستین بازداشت نهاله شهیدی به دلیل سوادآموزی و کمک درسی به کودکان

نهاله شهیدی‌، فعال حقوق کودک پیشتر نیز به دلیل فعالیت‌های خود سابقه‌ بازداشت دارد. او که در زمان زلزله‌ی مر‌گبار در شهرستان بم، همراه خانواده‌اش در کرمان زندگی می‌کرد و از نزدیک شاهد بی‌خانمانی و ناراحتی‌های روحی و روانی زلزله‌زدگان و به‌خصوص کودکان بود، برای سال‌ها به همراه گروهی از دیگر افراد علاقه‌مند به بهبود وضعیت کودکان زلزله‌زده، به کمک‌های داوطلبانه در روستاهای اطراف بم مشغول شد.

فعالیت‌های خیرخواهانه‌ای که چندی بعد به دلیل دستگیری‌اش توسط ماموران وزارت اطلاعات متوقف شد. این فعال حقوق کودک را در اسفند ۱۳۹۸ درحالی که مشغول سوادآموزی و کمک درسی به کودکان در یک روستا بود دستگیر کردند.

حکم بدوی که پس از ۱۴ ماه در تاریخ ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۱ صادر شد، نهاله شهیدی را به اتهام «اقدام علیه امنیت داخلی از طریق ترویج فرقه بهائیت» به دو سال حبس تعزیری و یک سال حبس تعلیقی محکوم کرد. ادعای «ترویج بهائیت» در حالی مطرح شد که به شهادت بسیاری از همراهان او، ساکنین روستا تنها بعد از بازداشت نهاله شهیدی از باور قلبی‌اش مطلع شدند.

در نهایت حکم بدوی نهاله شهیدی جهت تجديد نظرخواهی به دادگاه استان کرمان ارسال و به حبس تعلیقی تبدیل شد.

«خاله نهاله» به روایت دوستانش

در گفت‌وگو با یکی از دوستان نهاله شهیدی از او خواستم تا کوتاه از خصوصیات اخلاقی، اهداف و انتخاب‌های نهاله در زندگی‌اش بگوید، او گفت:

نهاله شخصیتی فوق‌العاده مهربان، خادم، بی‌توجه به مال دنیا و با مناعت طبع است. او به کودکان علاقه‌ی بسیار دارد و از اواسط دهه‌ی ۶۰، زمانی که خود تنها یک نوجوان بود، فعالیت‌های‌اش را در این زمینه آغاز کرد. بسیاری از جوانان بهائی امروز کرمان، در دوران کودکی در کلاس‌های او شرکت کرده بودند و نهاله همچنان در بین آن‌ها و بسیاری از کودکان با واژه‌ی صمیمانه‌ی «خاله نهاله» خطاب می‌شود. به دفعات نیروهای حکومتی بابت همین فعالیت‌های انسان‌دوستانه‌اش به کلاس‌های او رفته و به مدت یک یا دو روز، یا یک هفته و دو هفته بازداشتش کردند. همچنین بارها از او خواستند که تعهد بدهد تا فعالیت‌هایش را برای همیشه متوقف کند. اما خدمات عام‌المنفعه بخش جدانشدنی از زندگیِ نه تنها نهاله که خانواده‌ی او بود. به یاد می‌آورم که درب خانه‌ی خانواده‌ی شهیدی همیشه به روی سربازها، مسافرها و یا جوانانی که به امید پیدا کردن کار به کرمان سفر کرده بودند باز بود. نهاله در خانواده‌ای حمایت‌گر و دغدغه‌مند بزرگ شده و خانه‌ی آنها همیشه مامن و ماوایی برای حمایت از دیگران محسوب می‌شد.

منبع آگاه دیگری که نهاله شهیدی را از سال‌ها پیش می‌شناسد و با فعالیت‌هایش آشنایی دارد در گفت‌وگو با زمانه گفت:

عشق به ایران و کودکان این سرزمین در تک‌تک اعمال نهاله آشکار است و تمام بازداشت‌ها و محرومیت‌هایی که متحمل می‌شود هم از همین عشق ناشی می‌شود. از ویژگی‌های بسیار بارز او این است که رنج و نیازمندی دیگران صرفا باعث تاثر و ناراحتی‌اش نمی‌شد، بلکه همیشه به فکر راه‌های عملی برای کاستن از درد دیگران و رفع احتیاجات‌شان بود. بارها از نزدیک تلاش او را برای کمک به کودکان نیازمند دیده‌ام؛ این‌که چگونه سعی می‌کرد تا با کمک افراد خیر لوازم‌‌التحریر، کفش و دیگر کمبودهای کودکان نیازمند را جبران کند. او سعی داشت تا به برداشتن موانع تحصیلی پیش روی کودکان کمک کند. بعد از زلزله‌ی بم نیز با حضور در روستاهای اطراف و ملاقات کودکان برای بهبود شرایط روحی آن‌ها تلاش بسیار کرد. من باور دارم که حتی در همین لحظه که نهاله در زندان است هم از تمام توانش برای کمک به هم‌بندی‌هایش استفاده می‌کند. انتخاب‌های او در زندگی و سال‌ها تجربه در زمینه‌ی ارائه‌ی خدمات داوطلبانه به کودکان، تائیدی بر این گفته‌‌ها است.

آخرین وضعیت نهاله شهیدی

امروز نهاله شهیدی بار دیگر در زندان شهر کرمان محبوس است. با گذشت شش ماه از زمان دستگیری و علی‌رغم پیگیری‌های برادرش «بازداشت موقت» او همچنان ادامه دارد.

او به تازگی برای اتهامات «تبلیغ علیه نظام» و «تشکیل گروه و دسته به قصد برهم زدن امنیت کشور» تفهیم اتهام شده است. نهاله شهیدی در حال حاضر از امکان ملاقات هفتگی و برقراری تماس تلفنی با اعضای خانواده‌ی خود برخوردار است.