در تهران خرید قبر هم برای فقرا ناممکن شده است چرا که قیمت قبر در برخی گورستانها حداقل ۴۲ میلیون تومان است.
روزنامه «شرق» در یک گزارش از عبور قیمت قبر در گورستانهای تهران از ۱۰۰ میلیون تومان خبر داد. بر پایه این گزارش در بهشت زهرا به عنوان گورستان اصلی تهران، قیمت قبر در فازهای مختلف بیش از ۶۰ میلیون تومان تفاوت دارد؛ در فاز یک قیمت قبر سه طبقه ۱۱۵ میلیون، در فاز دو ۷۱ میلیون و در فاز سه ۴۲ میلیون تومان است.
این روزنامه به نقل از «منابع رسمی» که احتمال میرود به مدیران «بهشت زهرا» اشاره داشته باشد، قیمت قبر سه طبقه در نواحی سهگانه این گورستان را ۱۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان در ناحیه سه، ۱۶ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان در ناحیه دو و ۲۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان در ناحیه یک گزارش کرد که تفاوت بزرگی را با نرخ «غیررسمی» قبر نشان میدهد.
به نوشته شرق، تنها بخش رایگان در بهشتزهرا «دفن روز» است که هیچ امکاناتی ندارد. با این حال در این بخش از قبرستان هم اگر یک خانوادهای بخواهد طبقه دوم قبر را هم داشته باشد باید حداقل سه میلیون و ۹۰۰ هزار تومان بپردازد.
قبر «لاکچری» نیم میلیاردی
قیمت قبر در برخی مناطق ویژه تهران حتی از قیمت یک واحد مسکونی نقلی در شهرهای کوچک هم بیشتر است. به عنوان نمونه در «امامزاده صالح» قیمت یک قطعه قبر با خدمات جانبی که تحت عنوان «امور خیریه» تعریف شده است به ۷۰۰ میلیون تومان میرسد. در «شاه عبدالعظیم» هم یک قطعه قبر ۶۰۰ میلیون تومان قیمتگذاری شده است.
شرق نوشته است در برخی گورستانها در مناطق مرفه تهران تنها به «بومیان» که به ساکنان قدیمی این مناطق اشاره دارد، اجازه دفن مردگان در گورستانها داده میشود. «امامزاده پنج تن» در لویزان، یکی از گرانترین مناطق تهران از جمله گورستانهایی است که تنها دفن ساکنان بومی در آن امکانپذیر است.
یکی از ساکنان این منطقه به شرق گفته خرید قبر حتی برای ساکنان آنجا هم ممکن نیست. به گفته او قیمت قبر در «امامزاده پنج تن» لویزان حدود یک میلیارد تومان است.
نه زندگی ممکن است نه مردن
در ایران به روایت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ۲۶ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر بر اساس معیارهای این وزارتخانه زیر خط فقر قرار دارند. کارشناسان مستقل، از جمله حسین راغفر دو سال قبل جمعیت زیر خط فقر را معادل نیمی از جمعیت ایران (۴۰ میلیون نفر) برآورد کرده بود.
افزایش مستمر نرخ تورم، به ویژه تورم مواد غذایی و مسکن و اجاره بهاء طی سالهای اخیر کسر بزرگتری از جمعیت ساکن در ایران را به زیر خط فقر سوق داده است. مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در یک گزارش گفته تا شش دهک درآمدی نخست به مسکن مناسب دسترسی ندارند. یک گزارش دیگر که در روزنامه دنیای اقتصاد منتشر شد هم برآورد کرده است شاخص دوره انتظار برای خرید خانه به صورت میانگین با «امید به زندگی» در ایران برابری میکند. این شاخص برای دهکهای کمدرآمد تا چهار «امید به زندگی» هم افزایش مییابد.
رشد قیمت مسکن و اجاره بهاء طی سالهای اخیر موجب نمایان شدن پدیدههایی چون اتوبوسخوابی، پشتبامخوابی، کانکسنشینی و حتی گورخوابی در تهران و شهرهای بزرگ شده است.