برای بیشتر مسلمانان اهل سنت ماه رمضان در روز جمعه یکم اردیبهشت پایان یافت و همزمان مردم زاهدان در بیست و نهمین جمعه اعتراضی خود با سردادن شعارهایی علیه حکومت بار دیگر راهپیمایی کردند.
آنها پس از نماز جمعه، سکوت یکماهه خود به دلیل ماه رمضان را شکسته و شعارهای «مرگ بر دیکتاتور»، «خامنهای حیا کن، مملکت رو رها کن»، «اینهمه سال جنایت، مرگ بر این ولایت»، «بسیجی جیرهخور، آخرشه خوب بخور» و… سردادند و خواهان آزادی زندانیان سیاسی و عقیدتی شدند.
در ایران مناطق سنینشین برخلاف تصمیم دفتر علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی و اعلام رسانههای رسمی مبنی بر اینکه روز شنبه ۲ اردیبهشت عید فطر است، امروز جمعه را عید فطر اعلام کردند.
در سیستان و بلوچستان نیز بهجز چابهار در همه شهرها نماز عید فطر برگزار شد. در چابهار مولوی عبدالرحمن سربازی، امام جمعه اهل سنت روز جمعه را عید فطر اعلام نکرد ولی گروهی از مردم به تیس، کنرک و شهرهای اطراف رفتند تا در این مناطق نماز عید فطر را برگزار کنند.
در زابل مولوی عبدالرشید شهبخش، امام جمعه اهل سنت این شهر در سخنان خود با یادآوری جنایت جمعههای خونین زاهدان و خاش خواستار محاکمه عاملان آن شد.
در روز جمعه ۸ مهرماه سال گذشته، مأموران امنیتی در زاهدان مردم این شهر را که دست به اعتراض زده بودند به گلوله بستند. نهادهای حقوق بشری اعلام کردند که دستکم ۱۰۰ نفر در این روز کشته و دهها نفر دیگر مجروح و نقص عضو شدند اما جمهوری اسلامی تنها مرگ حدود ۳۵ نفر را پذیرفت. از این روز بهعنوان «جمعه خونین زاهدان» یاد میشود.
«مردم با تغییرات جزئی به خواستههایشان نمیرسند»
عبدالحمید اسماعیلزهی (مولوی عبدالحمید)، امام جمعه اهل سنت زاهدان نیز در نماز عید فطر بر اجرای عدالت و مجازات آمران و عاملان کشتار مردم در جمعه خونین زاهدان و سایر نقاط کشور تأکید کرد و گفت «به اندازه یک سر مو از حق نخواهیم گذشت». او گفت:
ما نهتنها خواستار محاکمه عاملان این جنایات هستیم بلکه میخواهیم آن کسانی که دستور به کشتار مردم دادهاند نیز مورد مؤاخذه قرار گیرند. سایر کسانی که در مناطق دیگر ایران از جمله آذربایجان، کردستان، خوزستان، اصفهان، تهران و… کشته شدهاند، هیچ سلاحی نداشتند و کشتن آنها بر خلاف قوانین بینالمللی بود.
عبدالحمید اسماعیلزهی در مورد مشکلات اقتصادی و سقوط ارزش پول ملی نیز حرف زد و گفت ناکارآمدی مسئولان سبب بهوجود آمدن این وضعیت شده است و اکنون اکثریت مردم ایران ناراضی هستند.
مولوی عبدالحمید گفت:
«مسئولان باید همه مسائل را با دید امنیت ملی نگاه بکنند. چیزی که در تمام تمدنها و ملتها و دولتها وجود دارد آن است که منافع ملی بر منافع حزبی و افراد و طیفها ترجیح دارد. وقتی امنیت ملی قربانی افراد و سازمانها و ارگانها بشود این نوع بحران در کشورها پیش میآید.»
امام جمعه اهل سنت زاهدان افزود:
مردم از این وضعیت خسته شدهاند. نیاز به تغییرات بزرگ در کشور است و مردم با تغییرات جزئی به خواستههایشان نمیرسند.
او همچنین خواستار آزادی زندانیان سیاسی شد و از حکومت خواست تا به خواستههای مردم توجه کند.