وزیر دفاع اوکراین روز چهارشنبه ۱۹ آوریل/ ۳۰ فروردین گفت، موشکهای پاتریوت ساخت آمریکا وارد اوکراین شدهاند. به این ترتیب کییف در برابر حملات هوایی روسیه که شهرها و زیرساختهای غیرنظامیلش را ویران کرده یک سپر پدافندی جدید خواهد داشت.
ایالات متحده در ماه اکتبر موافقت کرد که سامانههای زمین به هوای پدافندی به اوکراین ارسال کند. این سامانهها میتواند هواپیماها، موشکهای کروز و موشکهای بالستیک کوتاهبرد مانند آنهایی که روسیه برای بمباران مناطق مسکونی و شبکه برق اوکراین استفاده کرده است، هدف قرار دهد.
الکسی رزنیکوف وزیر دفاع اوکراین در توییتی نوشت: «امروز آسمان زیبای اوکراین ما امنتر شده است.»
این موشکها جدیدترین کمک متحدان غربی است که همزمان با آماده شدن اوکراین برای یک ضد حمله بزرگ به نیروهای روسیه انجام شده است.
رزنیکوف از ایالات متحده، آلمان و هلند تشکر کرد، بدون اینکه بگوید چه تعداد سامانه موشکی پاتریوت تحویل گرفته یا چه زمانی وارد شده است.
یوری ایحنات، سخنگوی نیروی هوایی اوکراین اواخر روز سهشنبه گفت که تحویل این سامانهها یک رویداد مهم خواهد بود و به اوکراینیها اجازه میدهد تا اهداف روسی را در فاصلهای دورتر از بین ببرند.
وب سایت دولت فدرال آلمان روز سهشنبه یک سیستم پاتریوت را بهعنوان یکی از اقلام نظامی تحویل داده شده در هفته گذشته به اوکراین فهرست کرد. آنالنا بائربوک، وزیر امور خارجه آلمان، این موضوع را روز چهارشنبه در برلین تأیید کرد.
بائربوک گفت که آلمان همچنین دومین سامانه از چهار سامانه دفاع هوایی میان برد IRIS-T را که سال گذشته متعهد شده بود تحویل داده است.
رزنیکوف گفت که اولین بار هنگام بازدید از ایالات متحده در آگوست ۲۰۲۱، پنج ماه قبل از تهاجم تمام عیار روسیه و هفت سال پس از آن که روسیه به طور غیرقانونی شبه جزیره کریمه اوکراین را ضمیمه کرد، سیستمهای پاتریوت را درخواست کرد. او داشتن این سیستم را «یک رؤیا» توصیف کرد، اما گفت که در آن زمان در ایالات متحده به او گفته شد که «غیرممکن است».
اما کارشناسان نظامی به اندازه وزارت دفاع اوکراین نسبت به اثربخشی عظیم این سامانه خوشبین نیستند. آنها هشدار دادهاند که اثربخشی این سیستم محدود است و ممکن است شکل جنگ را به طور قابل توجهی تغییر ندهد و کارکردش این باشد که به زرادخانه اوکراین در برابر دشمنش بیافزاید.
پاتریوت اولین بار در دهه ۱۹۸۰ توسط ایالات متحده به کار گرفته شد. به گفته تحلیلگران، این سیستم تقریباً ۴ میلیون دلار برای هر موشک هزینه دارد و پرتابگرها هر کدام حدود ۱۰ میلیون دلار هزینه دارند. با چنین هزینهای، استفاده از پاتریوت برای سرنگونی پهپادهای کوچکتر و ارزانتر ایرانی که روسیه در اوکراین خریداری و استفاده میکند، سودمند نیست.
در دیگر تحولات روز چهارشنبه، چین گزارشهای اخیر مبنی بر پیدا شدن پهپادهای چینی در میدانهای نبرد اوکراین را رد کرد. چین تاکید کرده است که به تسلیح روسیه، یکی از متحدان کلیدی خود، کمک نخواهد کرد.
وزارت بازرگانی چین در بیانیهای اعلام کرد که پکن کنترل شدیدی بر صادرات پهپادها مطابق با استانداردهای بینالمللی دارد و از استفاده آنها برای مقاصد غیر صلحآمیز جلوگیری میکند.
در این بیانیه آمده است که چین که بارها از حمایت آمریکا و سایر کشورها از اوکراین بهعنوان «هیزمی برای شعلهورتر کردن جنگ» انتقاد کرده است، «موضعی عینی و منصفانه» دارد و به دنبال صلح است.