ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه با صدور فرمانی، فروش نفت به کشورها و شرکت‌هایی را ممنوع کرد که سقف قیمت نفتی تعیین شده از طرف قدرت‌های غربی برای نفت صادراتی روسیه را پذیرفته‌اند.   

هفت قدرت صنعتی جهان متشکل از ایالات متحده آمریکا، آلمان، فرانسه، ژاپن، ایتالیا، بریتانیا و کانادا، و اتحادیه اروپا  جمعه ۲ دسامبر/۱۱ آذر با محدودیت قیمت ۶۰ دلاری برای نفت روسیه موافقت کردند. مسکو اعلام کرده بود که این اقدام را بی‌پاسخ نمی‌گذارد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، مسکو شامگاه سه‌شنبه ۲۷ دسامبر/۶ دی  پس از حدود سه هفته به اقدام گروه ۷ پاسخ داد: عرضه نفت خام و فرآورده‌های نفتی از یکم فوریه ۲۰۲۳ به مدت پنج ماه به کشورهایی که سقف قیمت نفت را رعایت می‌کنند ممنوع اعلام شد. آلمان، یونان، هلند، فرانسه، ایتالیا، اسپانیا و بسیاری از کشورهای شرق اروپا در این فهرست قرار دارند.

در فرمان ریاست جمهوری روسیه آمده است که ممنوعیت فروش نفت به این گروه از کشورها ممکن است در مواردی با «تصمیم ویژه» پوتین لغو شود.

تعیین سقف قیمت برای نفت روسیه همزمان با یک بسته تحریمی از طرف گروه ۷ اعلام شد. هفت قدرت صنعتی جهان اعلام کرده‌اند که با این اقدام می‌خواهند اطمینان پیدا کنند که روسیه با فروش نفت خود به کشورهای ثالث تحریم‌ها را دور نزند و به منابع مالی برای ادامه جنگ اوکراین دسترسی پیدا نکند و در همان حال مسکو همچنان به عرضه نفت در بازارهای جهانی ادامه دهد.

طبق تحریم‌های اتحادیه اروپا، ارسال نفت خام روسیه با کشتی‌های نفتکش به کشورهای اروپایی ممنوع است. پیش از این اروپا حدود دو‌سوم نفت مورد نیازش را از روسیه تأمین می‌کرد. این اقدام به صورت بالقوه روسیه را از میلیاردها یورو تجارت نفتی با اروپا محروم می‌کند.

در همان حال سقف قیمت تعیین‌شده از سوی گروه ۷ به کشورهای خارج از اتحادیه اروپا اجازه می‌دهد تا به واردات نفت خام روسیه از طریق دریا ادامه دهند، اما همزمان شرکت‌های کشتیرانی و بیمه را از حمل و نقل محموله‌های نفت خام روسیه در سراسر جهان منع می‌کند، مگر اینکه به قیمت کمتر از ۶۰ دلار فروخته شود.  

 روسیه اطمینان داده است که خریداران جدیدی پیدا خواهد کرد و گفته که سقف تعیین شده قیمت بر عملیات نظامی این کشور در اوکراین تأثیری نخواهد داشت.

الجزیره به نقل از یک تحلیلگر بازارهای نفت و گاز می‌نویسد که فرمان اجرایی رئیس جمهوری روسیه سبب افزایش قیمت نفت خام در بازارهای جهانی شد، اما این تأثیر دیرپا نبود.

نفت برنت در معاملات روز گذشته تا قیمت ۸۶ دلار و ۱۰ سنت افزایش یافت و معاملات خود را با نرخ ۸۴ دلار و ۶۸ سنت به پایان برد.

همچنین هر بشکه نفت خام وست تگزاس آمریکا (WTI) هم‌ اکنون به بهای ۷۹ دلار و ۳۱ سنت داد و ستد می‌شود.

کارشناسان معتقدند که قیمت نفت خام برنت از لحاظ فنی در محدوده ۸۵ دلار و ۱۳ سنت تا ۸۴ دلار و ۸۰ سنت مقاومت کرده و در محدوده ۸۴ دلار باقی می‌ماند.

روسیه پس از عربستان سعودی دومین صادرکننده بزرگ نفت در جهان است و اختلال قابل توجه در فروش نفت این کشور می‌تواند عواقب گسترده‌ای برای عرضه جهانی انرژی داشته باشد.