بنا بر آمار رسمی وزارت کشور ۲۲۳ حزب دارای پروانه فعالیت در کشور به ثبت رسیده است.
این در حالی است که حمیدرضا فولادگر، نماینده مجلس و عضو کمیسیون ماده ده احزاب گفته است: دو هزار و ۵۰۰ حزب و گروه سیاسی در کشور به ثبت رسیده است، اما بسیاری از این احزاب و گروههای سیاسی فعال نیستند و تنها در زمان انتخابات نامشان شنیده میشود و تنها هشت حزب سیاسی دارای فعالیت مداوم و گستره سراسری هستند.
همچنین بنا بر آماری که سهراب رزاقی از فعالان سازمانهای غیر دولتی در ایران ارائه کرده است؛ حداقل ده هزار و حداکثر ۱۵ هزار سازمان غیر دولتی، ۱۹۷ انجمن علمی، ۱۳۶ تشکل اقتصادی، ۱۵ هزار و ۶۱ اتحادیه صنفی و پنج هزار و صد تشکل کارگری و کارفرمایی در ایران به ثبت رسیده است.
اگر چه این آمار نشاندهنده رشد کمی نهادهای مدنی در ایران است و انتظار میرود که این نهادها در انتخابات پیش رو نقش فعالی داشته باشند، اما نه تنها اینگونه نیست، بلکه نهادهای مدنی و جامعه مدنی فراموششدگان اصلی انتخابات ریاست جمهوری در ایران هستند.
بازیگران فراموش شده
اگر حکومت جمهوری اسلامی ایران نهادهای مدنی را سرکوب میکند، سیاستورزان و سیاستمداران هم این بخش را نادیده میگیرند.
نه تنها هشت نامزد باقیمانده در رقابت انتخاباتی سخنی از جامعه مدنی و ضرورت گسترش و توسعه آن به زبان نمیآورند، بلکه آن گروه از کنشگران و سیاستورزانی که بیرون از دایره قدرت ماندهاند هم از ظرفیت نهادهای مدنی بهره نمیگیرند.
اگر حکومت جمهوری اسلامی ایران نهادهای مدنی را سرکوب میکند، سیاستورزان و سیاستمداران هم این بخش را نادیده میگیرند.
به استناد آمار ارائه شده بیش از بیست هزار نهاد صنفی، تشکل کارگری و کارفرمایی و تشکل اقتصادی در ایران به ثبت رسیده است. چنانچه اولویت اصلی نامزدهای ریاست جمهوری در ایران را همچنان مسائل اقتصادی و معیشت شهروندان بدانیم، این نهادها میتوانند نقش پررنگی در پیروزی افراد ایفا کنند؛ اما آنگونه که تا به حال نمایان شده، نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در ایران بیش از آنکه به دنبال گفتوگو با سازمانهای صنفی و مدنی باشند در اندیشه جلب آرای توده و طرح شعارهای توده پسند هستند. گریز از تعهدسپاری به سازمانهای صنفی و فرار از پاسخگویی و مسئولیتپذیری را میتوان اصلیترین دلیل برای دوری جستن نامزدهای ریاست جمهوری در ایران از نهادهای مدنی برشمرد.
با این حال نمیتوان سیاستورزان را مقصر تمام این دوری دوسویه دانست. چراکه سازمانهای مدنی و صنفی نیز برنامه مشخصی برای حضور در انتخابات ارائه نکردهاند. تا به امروز تنها گروهی از فعالان دانشجویی ایران در بیانیهای مطالبات خود را به صورت عمومی اعلام کردهاند؛ اگرچه بخشی از دوری نهادهای صنفی و سازمانهای غیر دولتی از فضای سیاسی و انتخاباتی را میتوان به هراس آنان از سرکوب و قوانین نظارتی که نهادهای غیر دولتی را از فعالیت سیاسی برحذر میدارد مرتبط دانست، اما طرح مطالبات صنفی و خواستههای شهروندان کمترین کاری است که نهادهای صنفی و سازمانهای غیر دولتی میتوانند پیگیری کنند.
حکومت ضد جامعه مدنی
حکومت جمهوری اسلامی ایران هیچگاه میانه خوبی با نهادهای مدنی نداشته است. سرکوب انجمنهای صنفی و سندیکاها در سالهای نخست بعد از انقلاب و تاسیس نهادهای شبه مدنی وابسته و همسو با حاکمیت عرصه عمومی را هم دولتی کرد.
گریز از تعهدسپاری به سازمانهای صنفی و فرار از پاسخگویی و مسئولیتپذیری را میتوان اصلیترین دلیل برای دوری جستن نامزدهای ریاست جمهوری در ایران از نهادهای مدنی برشمرد.
اگرچه در میانه دهه هفتاد و با قدرت گرفتن میانهروها و طرح شعار توسعه سیاسی و جامعه مدنی از سوی سیدمحمد خاتمی نهادهای مدنی ایران یک دوره کوتاه فرصت تنفس و فعالیت در فضایی به نسبت آزاد را به دست آوردند، اما ماشین سرکوب حکومتی در یک دهه گذشته بار دیگر عرصه عمومی و نهادهای مدنی را هدف قرار داده است.
حکومت ایدئولوژیک و متکی به نفت جمهوری اسلامی ایران، نهادهای مدنی و جامعه مدنی را ابزار غرب برای تغییر حکومت در ایران میداند و معتقد است که سازمانهای غیر دولتی وظیفه پیشبرد انقلاب رنگی در ایران را برعهده دارند. نگاه امنیتی حاکمیت به سازمانهای غیردولتی و نهادهای مدنی اجازه هرگونه فعالیت هدفمند و نتیجهبخش را از آنها سلب کرده است.
در مقابل نهادهای مدنی مدرن و مستقل از دولت، حکومت اقدام به تشکیل سازمانهای شبه مدنی همسو با حاکمیت و تقویت پایگاههای سنتی خود کرده است. هیئتهای مذهبی، پایگاههای بسیج و تشکلهای دینی که از بودجه دولتی برخوردارند، از نگاه حکومت همان کارویژه سازمانهای غیردولتی و جامعه مدنی را برعهده دارند.
بنا بر آمار رسمی بیش از ۵۲ هزار تشکل دینی و هیئت مذهبی، ۴۵ هزار پایگاه بسیج، ۷۲ هزار مسجد و شش هزار کانون فرهنگی مساجد در ایران وجود دارد.
همچنین حکومت اقدام به تاسیس نهادهای صنفی همسو با خود کرده است. جامعه اسلامی کارگران، جامعه اسلامی اصناف، جامعه اسلامی دانشجویان و … تنها نمونهای از نهادهای صنفی دولت ساختهاند که به تبلیغ ایدئولوژی حکومت میپردازند و نقش فعالی در ایجاد شکاف میان فعالان صنفی و سرکوب خواستههای اصناف برعهده دارند. پایگاههای بسیج و کانونهای فرهنگی مساجد هم در سالهای گذشته بازوی اجرایی حکومت برای هدایت افکار عمومی و مهندسی آراء در انتخابات بودهاند.
سازمانهای غیر دولتی در نگاه نامزدهای انتخابات
سعید جلیلی و غلامعلی حدادعادل دو نامزدی هستند که بیپروا هدف اصلی خود را تحقق دولت اسلامی عنوان کردهاند. برنامه انتخاباتی حدادعادل را اندیشکده دولت اسلامی تدوین کرده و آنگونه که او در کنفرانس خبری خود گفته است، این برنامه حاصل سه سال تلاش استادان دانشگاه برای تحقق دولت اسلامی است.
سعید جلیلی هم در برنامههای تبلیغاتی خود نیز اشارهای به نقش نهادهای مدنی و سازمانهای غیر دولتی نکرده است. با توجه به اینکه او گزینه مورد حمایت بخشی از نظامیان است و خود عضو رسمی سپاه پاسداران بوده، طبیعی است که نگاه مثبتی به سازمانهای غیردولتی و نهادهای مدنی نداشته باشد. او در برنامه تلویزیونی خود از ضرورت استفاده از ظرفیت مساجد و هیئتهای مذهبی برای اداره امور جامعه سخن گفته است.
هیئتهای مذهبی، پایگاههای بسیج و تشکلهای دینی که از بودجه دولتی برخوردارند، از نگاه حکومت همان کارویژه سازمانهای غیردولتی و جامعه مدنی را برعهده دارند.
محمد غرضی نیز در این زمینه سکوت کرده است. علیاکبر ولایتی هم اگرچه از حضور نهادهای غیر دولتی به عنوان یک ضرورت نام برده اما معتقد است که این سازمانها باید در پیشبرد فرهنگ خودی و اهداف انقلاب فعالیت کنند. او وعده کرده است که برنامه خود را با عنوان دولت متمم هفته آینده منتشر کند.
در گفتهها و برنامههای تبلیغاتی حسن روحانی نامزد نزدیک به محافظهکاران میانهرو نیز نشانهای از توجه به جامعه مدنی و نهادهایهای غیر دولتی دیده نمیشود. اگرچه او گفته است به دنبال دولتی است که اعتماد و امید را به جامعه بازگرداند، اما به صورت مشخص تا به حال برنامهای برای نهادهای مدنی و جامعه مدنی نداشته است.
محمد باقر قالیباف، محسن رضایی و محمدرضا عارف برخلاف پنج نامزد دیگر در برنامههای انتخاباتی خود به صورت مشخص توسعه سازمانهای غیر دولتی و افزایش نقش آنها را به عنوان یکی از راهکارها و برنامههای دولت احتمالی خود عنوان کردهاند.
محسن رضایی که برنامه جامعی تدوین کرده، در بیانیهای که به مناسبت روز شورا صادر کرده، تشکیل سازمانهای غیر دولتی را حق اساسی شهروندان عنوان کرده و خواستار افزایش نقش این سازمانها در مدیریت محلی شده است. شهروندان این حق را دارند تا با تشکیل سازمانهای مردمی و غیر دولتی با سازوکارهای اداری آسان و پرهیز از سختگیریهای بیمورد، امکان مشارکت موثرتری را در مدیریت محلی داشته باشند.
محمد باقر قالیباف هم وعده کرده است که دولت او زمینه لازم را برای فعالیت آزادنه سازمانهای غیردولتی و نهادهای صنفی فراهم کند. بر اساس برنامه اعلام شده از سوی او، دولت موظف است به منظور توسعه و شکلگیری سازمانهای مردم نهاد، نسبت به آموزش، تسهیل شکلگیری آنها، پیشبینی حضور سازمانهای مردم نهاد در نظام تصمیمسازی دولتی و تدوین استانداردها و تعرفهها، قانونمند کردن حقوق آنها در زمینههای اظهار نظر و دفاع از حقوق صنفی و تامین حق دسترسی به اطلاعات فعالیتهای مشابه در دستگاههای دولتی اقدام کند. او تغییر قانون احزاب و حذف موارد دست و پاگیر از این قانون به منظور تشکلیابی شهروندان و آموزش حقوق شهروندی و تاسیس نهادهای ناظر بر حقوق شهروندان را از دیگر برنامههای خود عنوان کرده است.
محمدرضا عارف، نامزد نزدیک به اصلاحطلبان تنها نامزدی است که در برنامه انتخاباتی خود یک فصل را به صورت اختصاصی به پیشبرد مردمسالاری اختصاص داده و توسعه سازمانهای غیردولتی، حمایت از این سازمانها و حذف موانع پیشروی آنان را از برنامههای دولت خود عنوان کرده است.
همه نیروهای روشنفکر ایرانی نمایشنامه خیمه شب بازی انتخابات را تحریم کرده اند و توصیه می کنند که در این روز نباید به پای صندوقهای از قبل پرشده رژیم رفت اما باعث تاسف است که بعضی از سایت هایی در خارج از کشور مثل سایت بالاترین سعی در داغ کردن این تنور خانمانسوز دارند و (نا) خود آ گاه به نفع ضحاک زمان قدم بر می دارند. وظیفه همه ماست که به این نوع سایت ها اخطار کنیم که اگر این روش را ادامه دهند سایت آنها را هم تحریم خواهیم کرد. البته این به منزله سانسور عقاید نیست اما نباید این سایت ها با بخشی مجزا فقط نظر و اخبار کاندیداها را منعکس کنند و کمتر به موضع تحریم این مسخره انتخابات بپردازند. خواهشمند است تا دیر نشده اقدام به جلوگیر این آنش بیارهای معرکه شویم.
فکرش را بکن روز رای گیری است و هیچکس به پای صندوق ها نمی رود!!!!!!!
داریوش / 07 June 2013