خبرگزاری رویترز مدعی است به سندی دست یافته که نشان میدهد روسیه فهرستی از نیازهایش که عمدتا قطعات صنعتی هستند را به هند داده و درخواست کرده است که آنها را به سرعت دریافت کند. چهار منبع آگاه به رویترز گفتند، در حالی که تحریمها توانایی روسیه برای سرپا نگاه داشتن صنایع حیاتیاش را کاهش میدهد، مسکو فهرستی بالغ بر ۵۰۰ محصول شامل قطعات خودرو، هواپیما و قطار به هند ارسال کرده است.
هنوز مشخص نیست که در نهایت چه تعداد از اقلام مندرج در این فهرست و در چه حجمی به روسیه صادر خواهد شد، اما یک منبع دولتی هند گفت که این درخواست از نظر وسعت غیرعادی است.
این منبع گفت که هند مایل است تجارتش با روسیه را از این طریق تقویت کند. او به هدفگذاری دولت هند برای کاهش کسری تجاری با روسیه اشاره داشت. با این حال، برخی شرکتهای هندی نگران مخاطرات همکاری با روسیه به دلیل تحریمهای این کشورند.
یک منبع رویترز در مسکو که در بخش صنعت فعال است به این خبرگزاری گفت که وزارت صنعت و تجارت روسیه از شرکتهای بزرگ خواسته تا لیستی از مواد خام و تجهیزات مورد نیاز خود را تهیه کنند.
این منبع افزود که ارائه این فهرست برای واردات تنها به هند محدود نیست و هیچ کدام از آنها هنوز به مرحله قرارداد نرسیدهاند و به همین دلیل نمیتوان در مورد فهرست نهایی اقلام صادراتی، کشورهای ارسالکننده و حجم مورد درخواست اظهارنظر کرد.
دو منبع هندی گفتند که درخواستهای روسیه هفتهها قبل از سفر سوبرهمانیام جایشانکار، وزیر امور خارجه هند به مسکو در ابتدای ماه نوامبر ارائه شده است. هنوز مشخص نیست که دهلی نو در جریان این دیدار چه پیشنهادی به روسیه داده و پاسخش به درخواست روسیه چه بوده است.
جایشانکار در جریان سفر به مسکو گفت که هند باید صادرات به روسیه را تقویت کند تا تجارت دوجانبه را که اکنون به سمت روسیه متمایل شده است، متعادل کند.
مقامات ارشد کشاورزی، نفت و گاز طبیعی، بنادر و کشتیرانی، امور مالی، مواد شیمیایی و کود و تجارت – که به گفته او اهمیت روابط با روسیه را نشان میدهد – وی را در این بازدید همراهی میکردند.
دولت نارندرا مودی در هند از ابتدا خود را از کارزار مقابله با مسکو به دلیل تجاوز نظامی به اوکراین کنار نگه داشت. هند نه تنها به تحریمها نپیوسته بلکه خرید نفت از روسیه را به شدت افزایش داده است.
در سمت مسکو، تحریمهای غرب عرضه برخی از محصولات حیاتی در روسیه را فلج کرده است. خطوط هوایی با کمبود شدید قطعات روبرو هستند زیرا تقریباً همه هواپیماها ساخت غرب هستند. قطعهسازان خودرو نیز با اشاره خودروسازان غربی بازار روسیه را ترک کردهاند.
یک منبع در صنعت خودرو روسیه گفت: «وزارت بازرگانی فهرستی از قطعات خودرو مورد نیاز را به وزارتخانهها و سازمانهای دولتی مربوطه در سایر کشورها از جمله هند ارسال کرده است.»
فهرست اقلام درخواستی روسیه که تقریباً ۱۴ صفحه است شامل قطعات موتور خودرو مانند پیستون، پمپ روغن و کویل احتراق است. همچنین تقاضا برای سپر، کمربند ایمنی و سیستمهای راهبری و سرگرمی در خودرو هم در این فهرست قرار دارد.
برای هواپیماها و هلیکوپترها، روسیه ۴۱ مورد از جمله اجزای ارابه فرود، سیستمهای سوخت، سیستمهای ارتباطی و سیستمهای اطفاء حریق، جلیقه نجات و لاستیکهای هوانوردی را درخواست کرده است.
بر اساس سند بررسی شده توسط رویترز، همچنین در این لیست مواد خام برای تولید کاغذ، کیسههای کاغذی و بستهبندی مصرف کننده و مواد و تجهیزات برای تولید منسوجات از جمله نخ و رنگ وجود دارد.
تولیدکنندگان فلزات روسی مانند غول نیکل و پالادیوم نورنیکل گفتهاند که تحریمهای غرب و خود تحریمی برخی از تأمینکنندگان، دستیابی به تجهیزات، قطعات یدکی، مواد و فناوریهای وارداتی را برای شرکتهای صنعتی در سال ۲۰۲۲ دشوار کرده است.
روسیه برای چندین دهه بزرگترین تأمین کننده تجهیزات نظامی هند بوده است و چهارمین بازار بزرگ برای محصولات دارویی هند است.
یک منبع دولتی هند گفت با توجه به افزایش شدید خرید نفت روسیه و همچنین محمولههای زغال سنگ و کود، هند به دنبال راههایی برای ایجاد تعادل مجدد در تجارت است.
واردات هند از روسیه در فاصله ۲۴ فوریه (روز آغاز جنگ با اوکراین) تا ۲۰ نوامبر تقریباً ۵ برابر شده و به ۲۹ میلیارد دلار رسیده است در حالی که این رقم در مدت مشابه سال قبل ۶ میلیارد دلار بوده است. این منبع گفت، در همین حال، صادرات از ۲٫۴ میلیارد دلار به ۱٫۹ میلیارد دلار کاهش یافته است.
به گفته این منبع دولتی، هند امیدوار است با تامین فهرست درخواستهای روسیه، صادرات خود را در ماههای آینده به نزدیک به ۱۰ میلیارد دلار افزایش دهد.
اما برخی از شرکتهای هندی به دلیل ترس از تحریم شدن توسط غرب، عدم شفافیت در مورد پرداختها و چالشهایی که برای تأمین بیمه وجود دارد، تمایلی به صادرات به روسیه ندارند.
آجی ساهای، مدیر کل فدراسیون سازمانهای صادرات هند (FIEO)، نهادی که توسط وزارت بازرگانی هند حمایت میشود، گفت: «در میان صادرکنندگان… به ویژه در مورد اقلام تحریم شده تردید وجود دارد.»
ساهای که از درخواست روسیه آگاه است، گفت: «حتی صادرکنندگان کوچک و متوسطی که میتوانستند برخی از درخواستها را برآورده کنند و پیش از این و پس از تحریمهای غرب به ایران صادرات داشتند، مشتاق نبودند به تجارت با روسیه وارد شوند.»
روسیه هیچ دلیلی برای ادامه ی جنگ ندارد لذا باید در اولین فرصت اعلام آتش بس نموده و مذاکرات صلح را در پیش گیرند همیشه برای عقب نشینی و تصمیمات بزک نیاز به رهبرانی بزرگ هست آیا این ظرفیت در رهبران روسیه و اوکراین وجود دارد ؟
فرهاد - فرهادیان / 30 November 2022