دولت که با اجرای طرح دارویار وعده کرده بود سهم پرداختی از جیب بیمار برای درمان را کاهش دهد از تأمین داروی ضروری و پرمصرف هم ناتوان شده است.
در روزهای گذشته پس از وعدههای بیثمر رئیس دولت، معاون اول او و وزیر بهداشت سرانجام رئیس سازمان غذا و دارو و مدیرکل دارویی برکنار شدند. حیدر محمدی که مدیر اجرایی طرح دارویار بود جایگزین بهران دارایی در سازمان غذا و دارو شد و محمد پیکان پور جای محسن بیگلری در دفتر دارو این سازمان را گرفت.
انتصاب محمدی به عنوان رئیس سازمان غذا و دارو از همان آغاز با انتقاد برخی از نمایندگان مجلس و فعالان صنعت داروسازی همراه شد. به باور آنها محمدی در ستاد طرح دارویار ناتوان بوده و خود بخشی از علت کمبود اقلام دارویی است.
صبح یکشنبه در حالی که ارگان شهرداری تهران در یک گزارش ادعا کرده بود مشکل کمبود دارو حل شده است، امان الله حسینپور، نماینده اسفرائین در مجلس شورای اسلامی گفت:
«وضعیت دارو در کشور بسیار نامناسب است؛ چرا این وضعیت پیش بینی نشد؟ حال بیماران و سلامت مردم شوخی بردار نیست. برخی از داروهای تولید داخل ۶۰۰ درصد افزایش قیمت داشته است، متاسفانه آقای وزیر توان ساماندهی ندارد.»
او خطاب به وزیر بهداشت افزود: «قبل از اینکه مجلس شما را استیضاح کند، استعفا دهید.»
طرح استیضاح وزیر بهداشت و درمان را پیش از حسین رجایی، نماینده اسفرایین و عضو کمیسیون اجتماعی مجلس صبح یکشنبه در گفت و گو با «ایمنا» مطرح کرده بود. او گفت:
«کمبود دارویی هیچگونه وابستگی خارجی یا علت بیرونی ندارد و تنها به دلیل کوتاهیها و نبود مدیریت درست این نارسایی در جامعه و شرایط خاصی اتفاق افتاده است که در فصل سرماخوردگیها، آلرژیها و برخی معضلات امنیتی با آن رو به رو هستیم و این موضوعی نیست که به راحتی از کنار آن گذشت به همین دلیل مجلس موضوع استیضاح وزیر بهداشت را در دستور کار خود قرار داده است و طراحان استیضاح نیز به شکل جدی پیگیر موضوع هستند.»
رسانههای داخلی ایران شرکتهای بیمه و دارویی را عامل کمبود اقلام دارویی دانستهاند. بنا بر روایت آنها شرکتهای بیمه در اجرای طرح دارویار همکاری نمیکنند و شرکتهای دارویی نیز به دلیل پرداختنشدن مطالباتشان تولید دارو و سرم را کاهش دادهاند و دارو را فقط در برابر پرداخت نقدی به داروخانهها تحویل میدهند.
علی فاطمی، نایب رئیس انجمن داروسازان که از دولت خواسته قیمت دارو را افزایش دهد، پرداختنشدن مطالبات داروخانهها و شرکتهای دارویی را تأیید کرد. او گفت:
«حدود سه ماه از اجرای طرح دارویار میگذرد و در این مدت داروخانهها طلب خود را از بیمهها نگرفتهاند. که این شرایط سبب شده که بسیاری از داروخانه اعتبار لازم را برای خرید دارو نداشته باشند، زیرا قیمت دارو افزایش پیدا کرده است و کم نیستند شرکتهایی که اقلام دارویی را فقط بهصورت نقدی در اختیار داروخانهها میگذارند.»
همشهری آنلاین یک روز قبلتر، ۲۱ آبان در یک گزارش از کمبود ۳۰۰ تا ۷۰۰ رقم اقلام دارویی در ایران خبر داد و نوشت:
«برخی داروخانهداران به بهانه مطالباتشان از سازمانهای بیمهگر، داروی تحت پوشش بیمه را در اختیار بیماران قرار ندادند و با قیمت آزاد عرضه کردند. برخی داروها به هم دلیل کاهش تولید کمتر در سطح داروخانهها توزیع شد اما مشابه آنها با قیمتهای بالاتر در سایتهای فروش آنلاین دارو و بازار آزاد وجود دارد. سرمهای ۲۰هزار تومانی هم در بازار آزاد با قیمتهای ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار تومانی در دسترس است.»
وزیر بهداشت و درمان ادعا کرده است با افزایش واردات مواد اولیه و تغییر مدیران سازمان غذا و دارو بحران کمبود دارو به زودی برطرف خواهد شد. این ادعا پیشتر هم از زبان او و رئیس دولت مطرح شده بود.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس اما گفت که بعید میداند کمبود دارو به زودی حل شود و به همین دلیل گروهی از نمایندگان مجلس با دخالت در این موضوع طرح استیضاح وزیر بهداشت و درمان را پیگیری میکنند.
همسویی مجلس و دولت و تأکید رهبر جمهوری اسلامی بر حمایت از دولت تا به حال مانع استیضاح وزیران دولت ابراهیم رئیسی (عضو هیئت مرگ کشتار زندانیان سیاسی در دهه ۶۰) شده است. ممکن است این بار نیز دخالت نهادهای حکومتی فراقانونی طرح استیضاح بهرام عیناللهی را پیش از اینکه به صحن علنی مجلس برسد، متوقف کند.