ولادیمیر پوتین، رئيس‌جمهوری روسیه در یک سخنرانی گفت که به دنبال نابودی و تخریب اوکراین نیست. او در بخش دیگری از سخنانش گفت که فرمان دیگری مبنی بر بسیج عمومی ارائه نخواهد کرد.

دو هفته پیش، دولت روسیه نیروهای ذخیره را به خدمت فراخواند. اعلام این تصمیم مخالفت‌هایی در شهرهای روسیه برانگیخت. گزارش‌های متعددی از تلاش افراد مشمول این فرمان برای خروج از روسیه منتشر شده بود.

پوتین در یک کنفرانس خبری در دفاع از دستور بسیج عمومی گفت که نمی‌توان از خط مقدم جنگ تنها با استفاده از سربازان حرفه‌ای و کادر ارتش این کشور حفاظت کرد. او دستور بسیج عمومی را برای تقویت خطوط نبرد در امتداد یک خط مقدم ۱۱۰۰ کیلومتری داد که در آن ضد‌حمله‌های اوکراین، ضرباتی را به اعتبار نظامی مسکو وارد کرده‌اند.

پوتین گفت ۲۲۲ هزار نفر از ۳۰۰ هزار نیروی ذخیره پیش‌بینی شده در حال حاضر بسیج شده‌اند و این کار رو به پایان است.

از زمان صدور فرمان بسیج عمومی، نیروهای روسی به از دست دادن زمین در شرق اوکراین ادامه داده‌اند و همچنین منطقه قابل توجهی را در جنوب از دست داده‌اند.

حتی برخی از حامیان خود پوتین از مدیریت کرملین در جنگ انتقاد کرده‌اند و فشار بر او را افزایش داده‌اند تا برای تغییر روند جنگ به نفع روسیه اقدامات بیشتری انجام دهد.

پوتین همچنین روز پنج‌شنبه ۱۴ اکتبر/ ۲۲ مهرماه گفت که از اعزام نیرو به اوکراین در حدود هشت ماه پیش پشیمان نیست.

او گفت: «آنچه امروز اتفاق افتاده، ناخوشایند است اما (اگر پیش‌دستی نمی‌کردیم) همه اینها را داشتیم، فقط در شرایط بدتر برای ما. بنابراین اقدامات من صحیح و به موقع بود.»

در هفته‌های گذشته روند تحولات در جبهه جنگ به نفع اوکراین تغییر کرده است. ارتش این کشور به تدریج شهرها، شهرک‌ها و روستاهایی را که روسیه در اوایل جنگ تصرف کرده بود، بازپس می‌گیرد.

نیروهای اوکراینی از بازپس گیری ۷۵ منطقه مسکونی در شمال منطقه خرسون در ماه گذشته خبر دادند. اتفاق مشابهی در شرق اوکراین رخ داده و بیشتر منطقه خارکف و همچنین بخش‌هایی از مناطق دونتسک و لوهانسک آزاد شده است.

اسطوره شکست‌ناپذیری!

پوتین در سخنان روز پنج‌شنبه خود این ادعا را تکرار کرد که روسیه برای مذاکرات صلح آماده است و کی‌یف را به کارشکنی متهم کرد.

پوتین با تشکر از رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه به خاطر تلاش‌هایش برای میانجی‌گری، گفت: «ما حتی در استانبول [در فصل بهار] به توافق‌های خاصی دست یافتیم. این قراردادها در واقع تقریباً نهایی شده بودند. اما به محض خروج نیروهای [روسی] از کی‌یف، مقامات اوکراین بلافاصله تمایل به مذاکره را از دست دادند.»

پس از اینکه پوتین ماه گذشته مناطق خرسون، زاپوریژیا، دونتسک و لوهانسک اوکراین را به‌عنوان قلمرو روسیه ضمیمه خاک کشورش کرد، اوکراین رسماً هرگونه امکان مذاکره با پوتین را رد کرد.

 پوتین وعده داده است در صورت حمله اوکراین یا متحدانش به خاک روسیه، از جمله مناطق اخیراً ملحق‌شده، تلافی سختی خواهد کرد.

پوتین در چند سخنرانی اخیر خود تلاش کرده است ارتش کشورش را مسلط به وضعیت جنگی در اوکراین نشان دهد، در مورد ناکامی‌ها سخن نگوید و اسطوره شکست‌ناپذیری و «اراده آهنین»ش را به رخ بکشد.

همزمان در آمریکا، کاخ سفید اعلام کرد که ایالات متحده یک بسته ۷۲۵ میلیون دلاری اضافی تسلیحات و سایر کمک‌های نظامی به اوکراین ارسال خواهد کرد.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا روز جمعه در بیانیه‌ای گفت که این کمک‌ها به دنبال «حمله موشکی وحشیانه روسیه به غیرنظامیان در سراسر اوکراین» و «شواهد فزاینده از جنایات نیروهای روسیه» صورت می‌گیرد.

بلینکن بعداً در توییتی گفت، در حالی که «مدافعان اوکراینی نیروهای روسیه را عقب می‌رانند»، ایالات متحده با اوکراین متحد می‌ماند.

وزارت دفاع آمریکا هم در بیانیه‌ای جداگانه اعلام کرد که جدیدترین بسته نظامی واشنگتن شامل مهمات بیشتر برای HIMARS (سیستم‌های موشکی توپخانه با تحرک بالا) است و کل کمک‌های نظامی آمریکا به اوکراین را از زمان شروع دولت جو بایدن به ۱۸.۳ میلیارد دلار می‌رساند.

ایالات متحده تاکنون ۲۰ دستگاه از سیستم HIMARS را به اوکراین ارسال کرده است و قول داده است ۱۸ دستگاه دیگر در سال‌های آینده تحویل داده شود. HIMARS یک سلاح حیاتی برای کی‌یف است که توانایی اوکراین را برای حمله به انبارهای مهمات، پل‌ها و سایر اهداف کلیدی بهبود بخشیده است.

همچنین قرار است سیستم پدافند هوایی اوکراین نیز به شکل قابل توجهی تقویت شود. روس‌ها صدها موشک به سمت شهرهای بزرگ اوکراین پرتاب کرده‌اند. وزارت دفاع آمریکا گفته است که نیروهای اوکراینی در سرنگونی این موشک‌ها موفقیت‌هایی داشته‌اند، اما به قابلیت‌های دفاع هوایی بیشتری نیاز دارند.