در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری کلمبیا، گوستاوو پترو، سیاستمدار چپ و چریک سابق با ۵۰,۶ درصد آرا پیروز شد. رقیب او رودولفو هرناندز، تاجر املاک و مستغلات، ۴۷,۲ درصد آرا را بهدست آورد. انتظار میرود که تا چند روز دیگر نتایج رسمی انتخابات اعلام شود.
گوستاوو پترو ۶۲ ساله پس از سومین نامزدی خود در انتخابات ریاست جمهوری، در آستانه آغاز دوره جدیدی در زندگی سیاسی کلمبیا است. پیش از این، مدتهای طولانی محافظهکاران یا میانهروها بر این کشور آمریکای جنوبی حکومت میکردند، در حالیکه چپ سیاسی به دلیل نزدیکیاش به گروه «نیروهای مسلح انقلابی کلمبیا» (FARC) از قدرت دور مانده بود.
دور دوم انتخابات ریاست جمهوری کلمبیا روز گذشته، یکشنبه ۲۹ خرداد / ۱۹ ژوئن برگزار شد و ۳۹ میلیون نفر واجد شرایط شرکت در آن بودند.
در دور نخست انتخابات که ۸ خرداد / ۲۹ مه برگزار شد، گوستاوو پترو ۴۰,۳ درصد آرا و رودولفو هرناندز ۲۸,۱ درصد آرا را کسب کرده بودند.
اصلاحات عمیق اقتصادی
گوستاوو پترو زمانی یکی از اعضای جنبش چریکی «ام۱۹» بود که اکنون منقرض شده است. «ام۱۹» یا «اتحادیه دموکراتیک ام۱۹» (Alianza Democrática M19) از دل گروه چریکی «جنبش ۱۹ آوریل» شکل گرفت که از دیگر گروههای چریکی آمریکای جنوبی مانند توپامارو در اروگوئه و مونتونروس در آرژانتین پیروی میکرد. «جنبش ۱۹ آوریل» با کنار گذاشتن عملیات نظامی به یک حزب سیاسی در کلمبیا تبدیل شد. پترو به دلیل عضویت در این گروه به زندان افتاد اما بعد با عفو عمومی از زندان آزاد شد.
او در طول مبارزات انتخاباتی خود وعده اصلاحات عمیق اقتصادی، شامل تغییراتی در قوانین مالیاتی و عمچنین مبارزه با کارتلهای مواد مخدر و گروههای مسلح در کلمبیا را داد.
پترو و هرناندز در دور نخست انتخابات بر چهار نامزد دیگر پیروز شدند. ایوان دوکه مارکز، رئیس جمهوری پیشین، اجازه نامزدی مجدد را نداشت.
نارضایتی گسترده از نابرابری فزاینده، تورم و خشونت موضوعاتی بود که در طول کارزار انتخاباتی وجود داشت.
در ماه آوریل تورم به ۹,۲ درصد رسید که بالاترین میزان در دو دهه اخیر بود. دولت ایوان دوکه بالا رفتن نرخ تورم را بخشی از پدیده رشد تورم در جهان دانست اما این استدلال نتوانست نارضایتی از افزایش قیمت مواد غذایی را مهار کند.
صلیب سرخ نیز سال گذشته اعلام کرد که کلمبیا به بالاترین سطح میزان خشونت در پنج سال گذشته رسیده است. اگرچه توافقنامه صلح با «فارک» امضا شده است اما مناطق و مسیرهای قاچاق مواد مخدر که زمانی تحت کنترل آنها بود، بین گروههای مسلح دیگر مانند «ارتش آزادیبخش ملی» (ELN)، مخالفان «فارک»، و کارتل «Clan del Golfo» دست به دست میشود و مورد اختلاف و تنش است.
گوستاوو پترو پس از پیروزی، در توییتر اظهار امیدواری کرد که رنج مردم کلمبیا با شادی پیروزی در انتخابات کم شود. او سپس در نخستین سخنرانی خود پس از پیروزی در انتخابات اطمینان داد که وضعیت کشورش تغییر خواهد کرد. پترو همچنین از ایجاد «توافق ملی بزرگ» برای جلوگیری از عمیقتر شدن شکافها سخن گفت و افزود:
«ما به رأیدهندگان و فریاد آنها خیانت نمیکنیم، آنچه آنها فریاد زدهاند این است که امروز کلمبیا تغییر میکند.»
رودولفو هرناندز نیز ضمن پذیرش شکست خود در انتخابات اظهار امیدواری کرد که نتایج انتخابات به سود همه باشد.
نخستین زن سیاهپوست بهعنوان معاون رئیس جمهوری
در کنار گوستاوو پترو، فرانسیا مارکز، معاون او یک فعال حقوق بشر آفریقایی-کلمبیایی و طرفدار محیط زیست است.
فرانسیا مارکز که یک زن سرپرست خانواده است، در کائوکا، منطقهای در کلمبیا که بهشدت خشونت بر آن حاکم است، با اکتشاف غیرقانونی طلا مبارزه کرد و چندین بار مورد تهدید قرار گرفت. او در سال ۲۰۱۸ بهخاطر مبارزات خود جایزه معتبر گلدمن را دریافت کرد.