بر اساس گزارشهای منتشر شده توسط خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، در بازه زمانی ۱۲ تا ۱۹ خردادماه سال جاری، دستکم ۹ زندانی به اتهامهای «قتل» و «مواد مخدر» در زندانهای مختلف اعدام شدند.
صبح روز پنجشنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۱، حکم اعدام یک زندانی با هویت ابراهیم کریمی به اتهام قتل در زندان رشت به اجرا درآمد. به گزارش هرانا اعدام این زندانی تاکنون از سوی رسانههای داخل ایران و یا منابع رسمی اعلام نشده است.
روز چهارشنبه ۱۸ خرداد ماه نیز دستکم هفت زندانی اعدام شدند. اسامی این اعدام شدگان به شرح زیر است:
– ستار ارغنده، خسرو تارک و کمال بیانی در زندان ایلام به اتهام قتل اعدام شدند.
– اصغر (حمید) حبیبی در زندان خلخال اعدام شد. این زندانی که به مدت ۱۰ سال در زندان بهسر میبرد، پیشتر از بابت اتهام قتل به اعدام محکوم شده بود.
– حجت آسیابانی و سجاد تکروی به اتهام قتل در زندان اردبیل اعدام شدند.
– محمدرضا نارویی قزاق به اتهام مربوط به مواد مخدر در زندان بیرجند اعدام شد. به گفته یک منبع آگاه این زندانی بدون اطلاع قبلی به خانوادهاش جهت آخرین ملاقات، اعدام شده است.
روز پنجشنبه ۱۹ خرداد نیز یک زندانی به نام جواد امینی در زندان آمل به اتهام قتل اعدام شد.
به گزارش سازمان حقوق بشر اهواز نیز صبحگاه سهشنبه ۱۷ خرداد دو زندانی سیاسی عرب به نامهای ماجد عموری و قدیر ناصری در زندان سپیدار اهواز اعدام شدند. ماجد عموری، فرزند ناجی، جوان عرب ۲۵ ساله اهل شهر خلفیه (رامشیر) است. این شهروند عرب سال ۱۳۹۷ در اعتراض به دستگیرى برادر بزرگش رسول عموری با نیروهای امنیتی درگیر شد و سپس به اتهام اقدام مسلحانه و درگیری با مأموران سرنشین خودرو حامل برادرش و کشته شدن یک افسر نیروی انتظامی به نام «نوید حقیقتشناس» از سوی دادگاه انقلاب اهواز به اعدام محکوم شد.
قادر ناصرى ۲۳ ساله نیز زمانی که ۱۷ سال داشت، در تاریخ ۹ تیر ۱۳۹۵ با نیروهای امنیتی که به قصد دستگیری او به منزلشان در ماهشهر (معشور) یورش برده بودند، درگیر و بازداشت شد. به گفته منابع محلی این درگیری مسلحانه به کشته شدن دو افسر به نامهای محمدرضا رفیعینسب و اللهنظر صفری و زخمی شدن یک مأمور امنیتی سوم منجر شد. به گزارش سازمان حقوق بشر اهواز قادر ناصری در دادگاهی صوری به تیراندازی به سمت نیروهای امنیتی و کشتن این دو افسر متهم شده بود.
در هفته پایانی اردیبهشت سال جاری نیز دستکم حکم اعدام ۱۰ نفر به اتهامهای «مواد مخدر» و «قتل عمد» در زندانهای مختلف به اجرا در آمد و یک حکم اعدام در ملاء عام نیز صادر شد.
به گزارش سازمان حقوق بشر ایران از ابتدای سال جاری تاکنون چهار حکم اعدام در ملاء عام صادر شده است.
همچنین بر اساس گزارش سالانه سازمان حقوق بشری عفو بینالملل که سهشنبه ۲۴ مه/۳ خرداد در مورد صدور و اجرای احکام اعدام در سراسر جهان منتشر شد، اعدام در سال ۲۰۲۱ افزایش ۲۰ درصدی داشته و صدور احکام اعدام نیز رشد ۴۰ درصدی داشته است. همچنین بر اساس این گزارش جمهوری اسلامی ایران با رساندن تعداد اعدامشدگان در سال ۲۰۲۱ به حداقل ۳۱۴ نفر (از حداقل ۲۴۶ نفر در سال ۲۰۲۰) مسئول اصلی این افزایش است و بیش از ۵۴ درصد از اعدامهای سال گذشته میلادی در ایران صورت گرفته است.
سه کشور ایران (با اعدام حداقل ۳۱۴ نفر) ، مصر (با اعدام حداقل ۸۳ نفر) و عربستان سعودی (با اعدام حداقل ۶۵ نفر) به تنهایی مسئول ۸۰ درصد از کل اعدامهای ثبتشده در سطح جهان در سال ۲۰۲۱ هستند.
بر اساس گزارش سالانه سازمان حقوق بشر ایران مستقر در نروژ، سال ۲۰۲۱ حدود ۳۳۳ حکم اعدام در ایران به اجرا درآمده است. ایران بعد از چین دومین کشور جهان است که بیشترین میزان اعدام در سال را دارد.
بر اساس قانون مجازات اسلامی در ایران، اعدام به عنوان حکمی بازدارنده، برای مجازات دایره وسیعی از اتهامات از جمله قتل، محاربه، مساحقه، لواط، سرقت مسلحانه، ارتداد، قاچاق مواد مخدر، بغی و سب النبی در نظر گرفته شده است.