جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا گفت ایالات متحده سامانههای موشکی و مهمات پیشرفتهتری را در اختیار اوکراین قرار میدهد تا بتواند «با دقت بیشتری به اهداف کلیدی در میدان نبرد حمله کند».
بایدن در مقالهای در نیویورک تایمز نوشت:
«ما به سرعت اقدام کردهایم که شمار قابل توجهی تسلیحات و مهمات به اوکراین ارسال کنیم تا بتواند در میدان نبرد بجنگد و در قویترین موقعیت ممکن بر سر میز مذاکره قرار گیرد.»
یک مقام بلندپایه دولت بایدن گفت تسلیحات ارائهشده شامل سامانه موشک توپخانهای با تحرک بالا، معروف به M142 HIMARS میشود که فرمانده نیروهای مسلح اوکراین یک ماه پیش گفته بود دریافت آن برای مقابله با حملات موشکی روسیه از اهمیت برخوردار است.
جو بایدن دوشنبه ۹ خرداد / ۳۰ مه گفته بود ایالات متحده سامانههای موشکی که برد آنها به روسیه برسد در اختبار اوکراین قرار نخواهد داد.
دیمیتری مدودف، معاون رئیس شورای امنیت روسیه نیز این تصمیم دولت آمریکا را «عقلانی» خوانده بود.
مقامات ارشد دولت بایدن با توجه به نگرانیها مبنی بر اینکه چنین سلاحهایی میتوانند ایالات متحده را وارد درگیری مستقیم با روسیه کنند، گفتند که اوکراین تضمین داده است از موشکها برای حمله به داخل روسیه استفاده نخواهد کرد.
یک مقام آمریکایی به خبرنگاران گفت:
«این سامانهها توسط اوکراینیها برای دفع پیشرویهای روسیه در خاک اوکراین استفاده میشود، اما برای اهدافی در خاک روسیه استفاده نخواهد شد.»
آمریکا پیش از این نیز تجهیزات دیگری از جمله موشکهای ضدهوایی و هواپیماهای بدون سرنشین به ارزش میلیاردها دلار در اختیار اوکراین قرار داده بود.
به گزارش خبرگزاری اینترفاکس روسیه، اندکی پس از اعلام تصمیم آمریکا، وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که نیروهای اتمی روسیه در استان ایوانوو در شمال شرق مسکو رزمایشهایی برگزار میکنند.
بهگفته این وزارتخانه، حدود یکهزار نیروی نظامی با بیش از ۱۰۰ وسیله نقلیه از جمله پرتابگرهای موشکهای بالستیک قارهپیمای «یارس» در مانورهای فشرده شرکت میکنند.
در گزارش اینترفاکس هیچ اشارهای به تصمیم آمریکا در تأمین تسلیحات جدید برای اوکراین نشده است.
آخرین کمک تسلیحاتی ایالات متحده به اوکراین در حالی صورت میگیرد که روسیه پس از چشمپوشی از تصرف کییف، به حملات خود برای تصرف منطقه شرقی دونباس افزوده است.
پیشروی نیروهای روسیه در سیورودونتسک
سرهی گایدای، فرماندار منطقه روز سهشنبه گفت، سربازان روسیه اکنون کنترل بیشتر شهر صنعتی سیورودونتسک در استان لوهانسک، یکی از دو استان منطقه دونباس را بهدست گرفتهاند.
او گفت تقریباً تمام زیرساختهای حیاتی در سیورودونتسک تخریب شده، ۶۰ درصد از خانههای مسکونی آسیب دیده و گلولهباران روسیه ارسال کمک به این شهر یا تخلیه مردم را غیرممکن کرده است.
پیروزی روسیه در سیورودونتسک و شهر لیسیچانسک در امتداد رودخانه سیورسکی دونتس، کنترل کامل لوهانسک را برای رهبران کرملین به ارمغان خواهد آورد.
یکی از رهبران جداییطلب طرفدار مسکو گفت نیروهای نیابتی روسیه به دلیل «حفظ زیرساختهای شهر» و احتیاط در اطراف کارخانههای شیمیایی آن، کندتر از حد انتظار پیشروی کردهاند.
خبرگزاری دولتی تاس روسیه به نقل از لئونید پاسچنیک، رهبر جمهوری خلق لوهانسک که طرفدار مسکو است، نوشت:
«میتوانیم بگوییم که یکسوم سیورودونتسک در حال حاضر تحت کنترل ما است.»
سرهی گایدای به ساکنان سیورودونتسک هشدار داد که به دلیل حمله هوایی روسیه به مخزن اسید نیتریک، پناهگاهها را ترک نکنند.
نیروی پلیس جمهوری خلق لوهانسک اعلام کرد که سربازان اوکراینی به این مخزن آسیب رساندهاند. اوکراین و جداییطلبان مورد حمایت روسیه در یک حادثه مشابه در آوریل گذشته نیز یکدیگر را متهم کرده بودند.
یان اگلاند، دبیرکل آژانس کمکرسانی شورای پناهندگان نروژ که مدتها در سیورودونتسک فعالیت میکرده، گفته است که از نابودی زیرساختهای این شهر «وحشتزده» شده است.
اگلاند گفت حدود ۱۲ هزار غیرنظامی بدون دسترسی کافی به آب، غذا، دارو یا برق در گلولهبارانهای متقابل گرفتار میشوند.
بسته کمک تسلیحاتی
اوکراین میگوید تسلیحات ارسالشده از سوی آمریکا و دیگر کشورها به جلوگیری از پیروزی روسیه کمک کرده است.
سامانه موشک توپخانهای با تحرک بالا بخشی از بسته تسلیحاتی ۷۰۰ میلیون دلاری است که انتظار میرود روز چهارشنبه توسط ایالات متحده رونمایی شود.
مقامات آمریکایی گفتند این بسته شامل مهمات، رادارهای ضد آتش، شماری رادار نظارت هوایی، موشکهای ضدتانک جاولین و همچنین سلاحهای ضدزرهی است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین ضمن انتقاد از اتحادیه اروپا به دلیل اینکه زودتر از اینها واردات انرژی از روسیه تحریم نکرد، خواستار تسلیحات بیشتر شد.
اتحادیه اروپا دوشنبه ۹ خرداد / ۳۰ مه با کاهش واردات نفت از روسیه موافقت کرد و گفت واردات نفت روسیه از طریق دریا را ممنوع خواهد کرد. مقامات اروپایی گفتند که این اقدام در آغاز دو سوم صادرات نفت روسیه به اروپا و تا پایان سال جاری ۹۰ درصد آن را متوقف خواهد کرد.
روسیه در واکنش به تحریم نفت اتحادیه اروپا، با کاهش بیشتر صادرات گاز خود به اروپا، قیمتها را بالا برد و نبرد اقتصادی خود با بروکسل را تشدید کرد.
نیاز بیش از پنج میلیون کودک اوکراینی به کمک
بر اساس گزارش صندوق کودکان ملل متحد (یونیسف)، بیش از پنج میلیون کودک اوکراینی به دلیل ادامه جنگ در کشورشان به کمکهای بشردوستانه وابسته هستند.
سازمان ملل متحد در نیویورک گفت که در خود اوکراین، حدود سه میلیون کودک پس از حمله روسیه به حمایت نیاز دارند.
بر اساس گزارش یونیسف، حدود ۲,۲ میلیون کودک اوکراینی از آغاز جنگ به کشورهای دیگر گریختهاند و دستکم ۲۶۲ کودک کشته شده و صدها مدرسه آسیب دیدهاند.
بهگفته یونیسف، شمار موارد گزارشنشده از مرگ کودکان اوکراینی احتمالاً به میزان قابل توجهی بر تعداد قربانیان خواهد افزود.