خبرگزاریهای دولتی روسیه به نقل از رستم مینهکایف، معاون فرمانده ناحیه نظامی مرکزی روسیه، نوشتند که کنترل کامل جنوب اوکراین به این کشور امکان دسترسی به ترانس نیستریا، بخشی جداییطلب از مولداوی تحت اشغال روسیه در غرب را میدهد.
در مقابل وزارت خارجه مولداوی اعلام کرد که سفیر مسکو را روز جمعه احضار کرده است تا «نگرانی عمیق» خود را در مورد اظهارات این ژنرال ابراز کند.
وزارت امور خارجه مولداوی در بیانیهای اعلام کرد: «این اظهارات بیاساس است و با موضع فدراسیون روسیه مبنی بر حمایت از حاکمیت و تمامیت ارضی جمهوری مولداوی در داخل مرزهای شناختهشده بینالمللی آن مغایرت دارد.»
همچنین پس از احضار اولگ واسنتوف، سفیر روسیه در مولداوی به وزارت خارجه این کشور به او گفته شد که «جمهوری مولداوی، مطابق با قانون اساسی خود، یک کشور بیطرف است و این اصل باید توسط همه بازیگران بینالمللی از جمله فدراسیون روسیه رعایت شود.»
مولداوی در تجاوز نظامی روسیه به اوکراین بیطرف بود. این کشور ماه گذشته به صورت رسمی درخواست پیوستن به اتحادیه اروپا را داد و به دنبال این است که هر چه سریعتر خود را درون یک اتحادیه نظامی و یا ژئوپلیتیک قرار دهد تا از احتمال تجاوز نظامی به خاکش بکاهد.
اما تحرک دیپلماتیک مولداوی تنها واکنش به اظهارات این ژنرال روسی نبود. در کییف، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین در آخرین سخنرانی شبانه خود در روز جمعه ۲۲ آوریل/ ۲ اردیبهشت هشدار داد که حمله روسیه به اوکراین تنها آغاز یک ماجرا است و اظهارات فرماندهان نظامی ارشد روسیه نشان میدهد که مسکو به سایر کشورها نیز حمله خواهد کرد.
«این فقط آنچه را که من بارها گفتهام تأیید میکند: حمله روسیه به اوکراین فقط به عنوان یک شروع بود، آنها میخواهند کشورهای دیگر را تصرف کنند.»
زلنسکی گفت که ادعاهای روسیه در مورد مولداوی مشابه همان ادعاهایی است که پیش از حمله به اوکراین مطرح میکرد؛ اینکه «حقوق روسیزبانان نقض شده است».
زلنسکی با کنایه به سران روسیه گفت: «صادقانه بگویم، سرزمینی که روسیه باید در آن از حقوق روسیزبانان مراقبت کند، خود روسیه است. جایی که آزادی بیان وجود ندارد، آزادی انتخاب وجود ندارد، جایی که به سادگی حق مخالفت وجود ندارد، جایی که فقر شدت گرفته و زندگی انسان بیارزش است. تا جایی که به سراغ ما میآیند، جنگی را آغاز میکنند تا حداقل چیزی را که شبیه یک زندگی عادی است از اوکراین بربایند.»
ماریوپل، کریدور بشردوستانه و ادامه جنگ
در ماریوپل که پنجشنبه روسیه آن را شهر تصرفشده خواند همچنان درگیریهای نظامی ادامه دارد. نگرانیها برای صدها غیرنظامی که در کارخانه فولاد آزوفستال در ماریوپل حضور دارند، به قوت خود باقی است.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که آماده است در صورت تسلیم شدن نیروهای اوکراینی به غیرنظامیان اجازه دهد کارخانه فولاد را ترک کنند. اما به گفته پترو آندریوشچنکو، مشاور شهردار ماریوپل، نیروهای روسیه همچنان به بمباران این مجتمع صنعتی ادامه میدهند.
صبح روز شنبه ۳/ ۲۳ آوریل اردیبهشت اعلام شد که روسیه با بازگشایی یک کریدور بشردوستانه برای تخلیه افراد از آزوفستال موافقت کرده است. هنوز مشخص نیست که نهایتا این آخرین سنگر مقاومت در ماریوپل هم تسلیم خواهد شد یا نه.
وزارت دفاع بریتانیا در آخرین بهروزرسانی اطلاعاتی خود صبح شنبه اعلام کرد، به رغم ادعای روسیه مبنی بر «فتح ماریوپل»، «درگیریهای سنگین» همچنان در این شهر بندری ادامه دارد.
بریتانیا می گوید این درگیریها «تلاشهای روسیه برای تصرف شهر را ناکام گذاشته است و در نتیجه پیشرفت مورد نظر آنها در دونباس را کاهش داد.»
در ادامه این بیانیه آمده است: «علیرغم افزایش تحرکات نظامی، نیروهای روسیه در ۲۴ ساعت گذشته به هیچ دستاورد مهمی دست نیافتهاند، زیرا ضد حملات اوکراین همچنان مانع از تلاشهای آنها شده است.»
همزمان آسوشیتدپرس به نقل از شورای شهر و مشاور شهردار ماریوپل گزارش داد که گور دستهجمعی دیگری در خارج از ماریوپل پیدا شده است. شورای شهر یک عکس ماهوارهای ارائه شده توسط Planet Labs منتشر کرد که گور دسته جمعی ۴۵ متر در ۲۵ متر را نشان میدهد که میتواند اجساد حداقل هزار ساکن ماریوپل در آن باشد. هنوز مشخص نیست که چه افرادی در این گور جمعی دفن شدهاند و یا کدام طرف درگیری آن را حفر کردهاند.
روز جمعه، درگیری شدید در سراسر جنوب شرق اوکراین در جریان بود. در حالی که مقامهای اوکراینی اذعان کردند که روسیه در روزهای اخیر کنترل ۴۲ شهر و روستای کوچک را به دست گرفته است، آنها گفتند که همان مکانها ممکن است به زودی به دست اوکراین بازگردند.
تحلیلگران غربی می گویند که نیروهای روسیه، هم در نبرد آرام اما تا حد زیادی موفق برای اشغال ماریوپول و هم در نبرد ناموفق برای تصرف کییف، شکست خورده و ضعیف شدهاند. اما به جای استراحت، تقویت و تجهیز مجدد نیروها، مسکو در شرق پیشروی میکند.
در جبهه دیپلماتیک، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، در روزهای آتی در مسکو با پوتین دیدار خواهد کرد تا او را متقاعد کند به جنگ در اوکراین خاتمه دهد. سازمان ملل اعلام کرد دو روز بعد از دیدار با پوتین، گوترش با زلنسکی در کییف دیدار خواهد کرد.
پنتاگون روز جمعه اعلام کرد که ارتش آمریکا انتظار دارد بیش از ۲۰ کشور در مذاکرات دفاعی با محوریت اوکراین که هفته آینده آلمان میزبانی خواهد کرد، شرکت کنند که تا حدی بر نیازهای دفاعی بلندمدت کییف متمرکز خواهد بود.
بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا هم اعلام کرد که متحدان غربی در حال آماده شدن برای ارائه مجموعهای از «ضمانتهای امنیتی» به اوکراین هستند تا این کشور را در برابر تهاجم آینده روسیه «غیرقابل نفوذ» کند.
دفتر حقوق بشر سازمان ملل هم گفت که شاهد افزایش شواهد جنایات جنگی در اوکراین بوده است و جنگ را «داستان وحشتناک نقض حقوق غیرنظامیان» توصیف کرد.
میشل باشله، کمیسر حقوق بشر سازمان ملل متحد، گفت: «تقریباً همه ساکنان شهر بوچا داستانی در مورد مرگ یکی از اقوام، همسایهها یا حتی یک غریبه دارند.»