سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در اولین سفر خود به چین از زمان آغاز حمله نظامی روسیه به اوکراین وارد چین شد.
لاوروف به همراه وزیران خارجه پاکستان، ایران، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان در دو نشست چندجانبه درباره افغانستان شرکت خواهد کرد.
وانگ یی وزیر امور خارجه چین و امیر خان متقی وزیر امور خارجه منصوب طالبان به نمایندگی از افغانستان در این نشست منطقهای حضور خواهند داشت. وزیران خارجه قطر و اندونزی بهعنوان مهمان حضور دارند.
وزارت امور خارجه چین اعلام کرد، وزیر امور خارجه روسیه همچنین در نشست جداگانه سه جانبهای با نمایندگان ویژه چین و ایالات متحده در امور افغانستان شرکت خواهد کرد.
وانگ ونبین، سخنگوی وزارت خارجه چین در نشست خبری روز سهشنبه خود درباره نشست سهجانبه چین، آمریکا و روسیه گفت:
«چین، آمریکا، روسیه و پاکستان کشورهایی هستند که تأثیر قابلتوجهی بر مسئله افغانستان دارند.»
چین حکومت طالبان بر افغانستان را به رسمیت نشناخته اما از انتقادات تند آمریکا و متحدانش نیز خودداری کرده است. این کشور سفارت خود را در کابل باز نگه داشته و همچنین در مورد اقدام طالبان برای محدود کردن تحصیل دختران و سایر موارد نقض حقوق بشر توسط طالبان سکوت کرده است.
سومین نشست همسایگان افغانستان در شهر باستانی تونشی واقع در استان «آن هویی» در شرق چین برگزار میشود.
سفارت روسیه در پکن صبح چهارشنبه با انتشار بیانیهای در شبکه Weibo تایید کرد که هواپیمای لاوروف در تونشی فرود آمده است.
حمله نظامی روسیه به اوکراین نیز احتمالاً در دیدارهای جانبی در حاشیه نشست همسایگان افغانستان به بحث گذاشته میشود.
برخلاف بسیاری از کشورهای غربی، چین از محکوم کردن تهاجم نظامی روسیه به اوکراین خودداری کرده است.
مشخص نیست که لاوروف و وانگ یی، همتای چینیاش خارج از مذاکرات افغانستان با یکدیگر دیدار خواهند کرد یا خیر.
بهرهبرداری از معادن افغانستان؛ نقش راهبردی چین
ارزش ثروتهای معدنی افغانستان یک تریلیون دلار تخمین زده میشود و با اینحال هیچ دولتی در افغانستان نتوانسته بهدلیل جنگهای داخلی صنایع معدنی این کشور را گسترش دهد. اکنون، چندین کشور از جمله ایران، روسیه و ترکیه به دنبال سرمایهگذاری در معادن افغانستان هستند و در تلاشاند که خلایی را که خروج نظامی آمریکا از افغانستان به جای گذاشته پر کنند.
در این میان چین در تلاش است که خود را به عنوان یک قدرت خارجی که خواهان توسعه اقتصادی افغانستان است معرفی کند. این احتمال وجود دارد که چین در جریان نشستهای تونشی از آمریکا بخواهد داراییهای افغانستان را آزاد کند.
ایالات متحده آمریکا میگوید تا وقتی یک حکومت فراگیر در افغانستان تشکیل نشده، داراییهای این کشور را آزاد نمیکند.
نخستین نشست کشورهای همسایه افغانستان ۱۷ شهریور ۱۴۰۰ بهصورت مجازی با حضور وزیران خارجه ۶ کشور همسایه افغانستان و به میزبانی چین برگزار شد و تهران نیز در ۵ آبان ۱۴۰۰ میزبان دومین نشست وزیران خارجه کشورهای همسایه افغانستان به اضافه روسیه بود.
وزیران خارجه کشورهای همسایه افغانستان به همراه روسیه در بیانیهای مشترک اعلام کردهاند که یک ساختار سیاسی فراگیر و گسترده با مشارکت همه اقوام تنها راهحل مسائل افغانستان است.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران هم بامداد چهارشنبه در رأس یک هیأت سیاسی وارد شهر تونشی شده است.
روز چهاشنبه امیرعبداللهیان با وزرای خارجه روسیه، اندونزی، ترکمنستان، پاکستان دیدار میکند و روز پنجشنبه ضمن شرکت در دو نشست یاد شده با وزیر خارجه چین و معاون نخستوزیر ازبکستان ملاقات و گفتوگو خواهد کرد.