ترکیه می‌گوید روسیه و اوکراین در مذاکرات خود برای توقف جنگ پیشرفت کرده‌اند و دو طرف «به توافق نزدیک شده‌اند».

نیروهای روسیه در  روز ۲۴ فوریه به اوکراین حمله کردند. ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه اقدامات کشورش را «عملیات ویژه» نامید که به منظور غیرنظامی کردن اوکراین و پاکسازی آن از آنچه که به نظر او ملی گرایان خطرناک است، انجام شد. اوکراین و غرب می گویند پوتین یک تجاوز عامدانه را به خاک اوکراین انجام داده است.

مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه، در یک برنامه زنده تلویزیونی روز ۲۰ مارس/ ۲۹ اسفند ۱۴۰۰ گفت:

«البته، رسیدن به توافق در حالی که جنگ ادامه دارد، در حالی که غیرنظامیان کشته می‌شوند، کار آسانی نیست، اما ما می‌خواهیم بگوییم که این شتاب برای دستیابی به توافق همچنان وجود دارد و ما می‌بینیم که طرفین به توافق نزدیک شده‌اند.»

مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه، ریاست یک نشست سه جانبه با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، و دیمیترو کولبا، وزیر امور خارجه اوکراین، در آنتالیا را در روز ۱۰ مارس بر عهده داشت. ترکیه از ابتدای آغاز جنگ تلاش کرده که خود را در نقش میانجی قرار دهد.

چاووش اوغلو گفت که ترکیه با تیم‌های مذاکره کننده دو کشور در تماس است اما از افشای جزئیات مذاکرات خودداری کرد و در مورد افشا نشدن جزئیات گفت که «ما نقش میانجی و تسهیل کننده‌ای صادق و بی‌طرف را ایفا می‌کنیم».

ابراهیم کالین، سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه نیز در مصاحبه با روزنامه حریت گفت:

«طرفین در حال مذاکره بر سر شش موضوع هستند: بی طرفی اوکراین، خلع سلاح و تضمین‌های امنیتی، به اصطلاح “نازی زدایی”، رفع موانع استفاده از زبان روسی در اوکراین، وضعیت جمهوری‌های جدا شده در منطقه دونباس و وضعیت کریمه الحاق شده توسط روسیه در سال ۲۰۱۴.»

اوکراین و غرب ادعای روسیه در مورد حضور «نئونازی‌ها» در هیأت حاکمه اوکراین را به عنوان تبلیغات بی‌اساس رد کرده‌اند.

نیاز به گفت‌وگوهای «معنادار»

سرگئی لاوروف و دیمیتری کولبا تقریباً ۱۰ روز پیش در شهر تفریحی آنتالیا با حضور چاووش اوغلو دیدار کردند. بحث‌ها به نتایج مشخصی منجر نشد.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین بارها برای صلح درخواست کرده و از روسیه خواسته است که مذاکرات «معنادار» برای پایان دادن به تهاجم را بپذیرد.

وی در ویدئویی که روز شنبه در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد، گفت:

«اکنون زمان ملاقات، گفت‌وگو، زمان احترام به تمامیت ارضی و عدالت برای اوکراین است.»

ترکیه نیز برای چندمین بار اعلام کرد که آماده میزبانی دیدار زلنسکی و ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه است. چاووش اوغلو روز یکشنبه گفت «ما شبانه روز برای صلح کار می‌کنیم».

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه بارها گفته است که ترکیه روابط خود با روسیه یا اوکراین را رها نخواهد کرد و گفت که توانایی آنکارا برای گفت‌وگو با هر دو طرف یک مزیت است. آنکارا روسیه را تحریم نکرده یا حریم هوایی خود را به روی روسیه نبسته است، اما مانع عبور کشتی‌های جنگی روسیه از تنگه‌های بسفر و داردانل که دریای سیاه را به دریای مدیترانه متصل می‌کند، شده است.