مراکش رسماً به وظایف سفرای خود در ایران و الجزایر پایان داد. دولت مراکش اعلام کرد که وزارت امور خارجه این کشور به وظایف چند تن از سفرای خود را که مهمترین آنها در ایران و الجزایر بود، پایان داد.
مراکش روابط خود را با ایران در اردیبهشت ۱۳۹۷ قطع کرد. درست همزمان با خروج آمریکا از برجام. این کشور گفت که به شواهد محکمی دست یافته است که نشان میدهد سفارت ایران در الجزایر در حال تسهیل ارتباطات لجستیکی بین جبهه جداییطلب پولیساریو در صحرای غربی و گروه شبهنظامی حزبالله لبنان است.
در حالی که ایران این اتهامات را رد کرد، دولت مراکش گفت که اسناد و تصاویر ماهوارهای در اختیار دارد که نشان میدهد نیروهای نیابتی ایران به جبهه پولیساریو آموزش و پشتیبانی نظامی ارائه کرده است.
جبهه پولیساریو، گروهی سیاسی و شبهنظامی است که به دنبال تشکیل جمهوری دموکراتیک عربی صحرا، مدعی حکومت بر صحرای غربی است. مراکش فعالیت این گروه را تروریستی میخواند و میگوید آنها به دنبال ضربه زدن به تمامیت ارضی مراکش هستند.
علاوه بر جبهه پولیساریو، رابطه با اسرائیل هم سبب خصمانهشدن موضع تهران و رباط شده است. مراکش پس از انعقاد قرارداد صلح ابراهیم میان کشورهای عربی با اسرائیل، فعالیت سفارت خود در تلآویو را که مدتی متوقف شده بود، مجدداً از سر گرفت.
ناصر بوریطه، وزیر امور خارجه مراکش، اردیبهشت امسال با حضور در نشست «کمیته روابط عمومی آمریکا و اسرائیل» یا همان آیپک، ایران را تهدید مشترک برای همه کشوورهای جهان عرب خواند و مجدداً تأکید کرد که ایران در حال سلاحرسانی به جداییطلبان در کشورش است. وزارت خارجه ایران این صحبتها را نادرست خواند. بوریطه در چندین مصاحبه در سال ۱۳۹۷ هم گفته بود که مراکش پروندهای را به دقت تهیه کرده که تبانی پولیساریو و حزبالله با ایران را نشان میدهد.
بوریطه در همان زمان گفت:
«این پرونده شامل جزئیات و حقایق مشخص و دقیق است: تاریخ بازدید افسران ارشد حزبالله در الجزایر، تاریخ و مکان ملاقات با مقامات پولیساریو و فهرستی از اسامی عوامل دخیل در این تماسها.»
در همین حال، تنش بین مراکش و الجزایر نیز در تابستان امسال به شدیدترین حد خود رسید، زمانی که الجزایر تصمیم خود را برای قطع همه روابطش با مراکش اعلام کرد.
مدتها قبل از قطع رسمی روابط دیپلماتیک، شکاف دو همسایه به بالاترین حد خود در سالهای گذشته رسیده بود. الجزایر دولت مراکش را به دست داشتن در توطئهای برای «تخریب دموکراسی الجزایر» و تضعیف منافعش متهم کرد.
الجزایر به صورت مشخص مراکش را عامل اصلی آتشسوزی های تابستانی در منطقه کابیلی میداند. مراکش این موضوع را رد میکند و میگوید که به رغم اختلافات سیاسی با دولت الجزایر، متعهد است دوست خوب مردم الجزایر باقی بماند.
فراتر از تنشهای تابستان گذشته بین دو کشور، الجزایر مدتهاست که متهم است به جداییطلبان جبهه پولیساریو پناه داده است. مراکش میگوید همسایهاش با این اقدام تمامیت ارضی مراکش و حاکمیتش بر استانهای جنوبی را به چالش کشیده است. مراکش الجزایر را متهم میکند که جداییطلبان پولیساریو را تسلیح میکند، منابع مالی برایشان فراهم میآورد و ارتباط آنها با نیروهای فرامنطقهای مانند حزبالله و جمهوری اسلامی را برقرار میکند.