عبدالله حمدوک، نخست‌وزیر غیرنظامی سودان، یکشنبه ۱۲ دی / ۲ ژانویه، در حالی‌که بر اساس توافق سیاسی منعقد شده با ارتش، کمتر از دو ماه از بازگشت‌اش به قدرت نگذشته بود استعفا کرد. این استعفا پس از کودتای دوباره ارتش و سرکوبی که منجر به کشته شدن ۵۷ نفر در این کشور شده، انجام می‌شود.

شایعه استعفای حمدوک از زمانی که رسانه‌های محلی گفته بودند که او روزهاست در دفتر خود ظاهر نشده، بروز کرده بود. عبدالله حمدوک در تلویزیون دولتی در مورد استعفای خود گفت:

«من تمام تلاش خود را کردم تا مانع از لغزش کشور به سمت فاجعه شوم، در حالی که امروز با توجه به پراکندگی نیروهای سیاسی و درگیری بین اجزای (غیر نظامی و نظامی) دولت انتقالی، کشور نقطه عطف خطرناکی را پشت سر می‌گذارد که بقای آن را تهدید می‌کند. (…) به‌رغم تمام اقداماتی که برای دستیابی به توافق عمومی انجام شد، این اتفاق نیفتاده است».

حمدوک تأکید کرد که به نشستی برای دستیابی به یک توافق جدید به‌منظور انتقال سیاسی کشور نیاز است.

او گفت نیروهای سیاسی مختلف سودان که در سال ۲۰۱۹ پس از ۳۰ سال دیکتاتوری نظامی-اسلامی عمر البشیر ظهور کردند، بسیار «تکه‌پاره» هستند و اردوگاه‌های غیرنظامی و نظامی برای «توافق عمومی» «به‌منظور پایان دادن به خون‌ریزی» و عمل به «آزادی، صلح و عدالت»، شعار شاخص انقلاب ضد بشیر آشتی‌ناپذیرند.

این اقتصاددان سابق سازمان ملل که موفق به لغو بدهی سودان و خروج آن از تحریم جهانی شد، از زمان کودتای ۲۵ اکتبر سال گذشته میلادی، لحظه‌ای آرامش نداشت. در ساعات اولیه ۳ آبان / ۲۵ اکتبر شریک اصلی او در قدرت، ژنرال عبدالفتاح البرهان، فرمانده ارتش، او را تحت بازداشت خانگی قرار داد. همراه با او اکثر رهبران احزاب سیاسی حامی دولت بازداشت شدند. ارتش وضعیت فوق‌العاده اعلام کرد و ژنرال البرهان به این بهانه که صلح و امنیت در کشور به خطر افتاده از انحلال دولت و شورای حاکمیتی سودان خبر داد. از آن تاریخ جامعه بین‌المللی توسط سازمان ملل متحد در حال رایزنی بین کودتاچیان و حمدوک بود و سرانجام نخست‌وزیر غیرنظامی به قدرت بازگشت. 

مردم معترض سودان از ۲۵ اکتبر در خیابان‌ها دست به تظاهرات زدند و خواهان «نه مشارکت و نه مذاکره» با ارتش شدند.

به گزارش سندیکای پزشکان طرفدار دموکراسی در سودان، در روز استعفای عبدالله حمدوک بار دیگر هزاران سودانی به خیابان‌ها آمدند و نیروهای امنیتی دست‌کم دو نفر از آن‌ها را کشتند.

در مجموع، از ۲۵ اکتبر تاکنون ۵۷ نفر از مردم معترض کشته و صدها نفر زخمی شده‌اند.

یکی از مشاوران ژنرال البرهان روز جمعه حکم داد که «تظاهرات اتلاف انرژی و زمان است» و «به هیچ راه حل سیاسی منجر نمی‌شود».

سازمان ملل، کشورهای اروپایی‌ و همچنین آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا پیش از این مخالفت خود با وضعیت موجود در سودان را ابراز کرده‌اند. آن‌ها خواهان بازگشت به گفت‌وگو به‌عنوان پیش‌نیاز ازسرگیری کمک‌های بین‌المللی به این کشور فقیر هستند که پس از کودتا متوقف شد.

آنتونی بلینکن شنبه گذشته هشدار داد که آمریکا «آماده کمک به همه کسانی است که به تلاش سودانی‌ها برای دستیابی به یک دولت غیرنظامی و دموکراتیک یاری می‌رسانند».