شورای عالی مسکن از مذاکره با شرکتهای چینی و یک شرکت ترکیهای برای ساخت مسکن در ایران با قیمت هر متر ۳ میلیون تومان خبر داده است.
احمد دنیامالی، عضو شورای عالی مسکن ایران از آغاز مذاکراتی با شرکتهای چینی برای ساخت چهار میلیون مسکن در چهار سال خبر داده است. دنیامالی در مصاحبه با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفته انبوهسازان داخلی برای ساخت پروژه «نهضت ملی مسکن» در هر مترمربع ۵ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان قیمت دادهاند که این رقم بیشتر از انتظار مسئولان در محاسبه قیمتهاست.این عضو شورای عالی مسکن در مصاحبه با ایلنا گفته است:
«در مذاکره با شرکتهای خارجی برای ساخت، به عدد کمتر از سه میلیون تومان رسیدهایم. البته کار با خارجیها تابعی از قیمت دلار است و در این مورد نگران پایه دلاری آن هستیم چراکه با رشد نرخ دلار طبیعتا قیمتاین قراردادها هم بالا میرود.»
بر این اساس شورای عالی مسکن با شرکتهای چینی، ترک و با یک شرکت اروپایی وارد مذاکره شده است.
اظهارات عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی واکنش انبوهسازان را به دنبال داشت. سیدمحمد مرتضوی، عضو هیئت مدیره کانون سراسری انبوهسازان گفت:
«با توجه به تورم امسال، هزینه ساخت یک متر مسکن ۸ میلیون تومان است. این کار با توجه به قیمت فولاد، سیمان و دستمزدهایی که پرداخت میشود، امکانپذیر نیست. از سوی دیگر با مدنظر قراردادن ارزش نهادههای ساختمانی و تورم امسال به هیچ وجه نمیتوانیم یک مترمربع مسکن را با قیمت اعلام شده از سوی عضو شورای عالی مسکن بسازیم.»
شرکت کوزو ترکیه پیش از این در دولت محمود احمدینژاد برای ساخت مسکن مهر با ایران طرف قرارداد بود اما نتوانست به تعهداتش عمل کند. مرتضوی، عضو هیئت مدیره کانون سراسری انبوهسازان گفت:
«بر اساس آمار اخیر وزارت راه و شهرسازی حدود ۳۰ درصد از پروژههای مسکن مهر کوزو به پایان نرسیده، اما در مقابل مبالغ خیلی بالایی به این شرکت پرداخت شده است. قراردادهای این شرکت دلاری است و این اظهارنظر عضو شورای عالی مسکن به هیچ وجه منطقی نیست.»
تهاتر نفت با مسکن
هیئت مدیره کانون سراسری انبوهسازان اما مسأله تهاتر نفت با توجه به تحریم بانکی و نفتی ایران را نادیده گرفته. احمد دنیامالی، عضو شورای عالی مسکن ایران گفته است:
«در مذاکرات با شرکتهای خارجی به صورت جدی بحث تهاتر نفت را دنبال میکنیم و اعلام کردهایم که شرط همکاری با شرکتهای خارجی برای ساخت پروژه نهضت ملی مسکن این است که هیچ پول نقدی نپردازیم و خدمات آنها با نفت یا کالاهای معدنی تهاتر شود، هر چند که میدانیم اقدام راحتی نیست و در داخل کشور این موضوع فرابخشی است و باید با همکاری وزارت نفت، سازمان برنامه و بودجه و وزارت راه و شهرسازی به اجرا برسد.»
رستم قاسمی، وزیر راه و شهرسازی که در دولت احمدینژاد وزارت نفت را به عهده داشت در پاسخ به این انتقادات گفت هدف وزارت راه و شهرسازی از مذاکره با شرکتهای خارجی فقط ورود فناوریهای نوین ساخت و ساز مسکن است. قاسمی در ادامه توضیح داد:
«ما بهدنبال ارزانسازی مسکن هستیم. قرار نیست هیچ کارگر، مهندس و مصالح ساختمانی چینی وارد کشور شود. قرار است فناوریهای نوین ساخت مسکن در راستای ارزانسازی آن وارد شود.»
کانون سراسری انبوهسازان تلویحاً هشدار داده است که با ورود شرکتهای خارجی در بازار انبوهسازی، کارگران ایرانی بیکار میشوند.
در پاییز سال جاری کارگران فصلی، اعم از کارگران ساختمانی، روزمزد و کشاورزی، منابع کسب درآمد خود را از دست دادند. به دلیل پیامدهای اقتصادی کرونا، تورم فراگیر و بیکاری فزاینده در فصلهای گرم سال یعنی در تابستان و بهار، میزان درآمد این بخش از کارگران کشور از ابتدای سال جاری با افت مواجه شده است. به همین سبب بخشی مهم از کارگران کشور در خطر سقوط معاش و مهلکه فقر قرار دارند. تنها دو میلیون کارگر ساختمانی بیکار شدهاند.
بیشتر بخوانید: