دو روز پس از آنکه ژنرال عبدالفتاح برهان خود را رئیس شورای حاکمیتی، نهادی که پس از سقوط عمر البشیر اداره سودان را در دست گرفت، خواند، صدها نفر در خارطوم، امدرمان و چند شهر دیگر سودان به خیابان آمدند تا مارش «میلیونی» علیه البرهان و حکومت نظامیان به راه بیافتد.
شاهدان عینی به خبرگزاری های رویترز و فرانسه گفتند که حکومت کودتا برای جلوگیری از گردهمایی معترضان پلیس در خیابانها مستقر کرده است. انتظار میرود در ساعتهای آتی درگیری میان معترضان و نیروهای امنیتی افزایش یابد.
در خارطوم پلیس به سوی معترضان گاز اشک آور پرتاب کرد. خبرگزاری فرانسه به نقل از شاهدان عینی نوشت در امدرمان، پرجمعیت ترین شهر ایالت خارطوم به رغم اینکه پلیس شبکههای ارتباطی را مختل کرده است، معترضان تجمع کردند.
یک شاهد عینی دیگر هم وضعیت در شرق خارطوم را اینگونه برای خبرگزاری فرانسه روایت کرد: نیروهای امنیتی به معترضان گاز اشک آور پرتاب کردند و آنها را تعقیب کردند.
معترضان در دیگر شهرها نیز به خیابان آمدند. در شهر واد مدنی، حضور معترضان پرشمار گزارش شد.
خبرنگار الجزیره در خارطوم نیز از حضور پرشمار ماموران پلیس در معابر عمومی خبر داد. او گفت حضور نیروهای امنیتی در پایتخت شدید است و به دلیل گسترش حضور نیروهای امنیتی این نگرانی وجود دارد که نه فقط در پل های اصلی پیرامون پایتخت بلکه در خیابانها اصلی نیز خشونت رخ بدهد.
حضور مردم در خیابان با فراخوان انجمن حرفهای سودان و کمیتههای مقاومت که نقش اصلی در اعتراضاتی که به سرنگونی عمر البشیر انجامید، داشتند انجام شد. در ۲۵ اکتبر امسال اما نظامیان با کودتا قدرت را در دست گرفتند و شمار زیادی از فعالان سیاسی و مدیران ارشد دولت موقت سودان را بازداشت و زندانی کردند.
خبرگزاری آناتولی وابسته به دولت ترکیه نیز شامگاه جمعه ۱۲ نوامبر/ ۲۱ آبان از تظاهرات مردمی در شهرهای خارطوم، ام درمان و بحری خبر داده بودند. بر اساس این گزارش معترضان پارچه نوشتههایی که بر آن نوشته شده بود «دموکراسی باز میگردد» و «نه به کودتای نظامی» در دست داشتند و خواستار استعفای دولت کودتا بودند.
در نزدیک به سه هفتهای که از کودتای نظامیان میگذرد، مخالفان بارها به خیابان آمده و خواستار کناره گیری ژنرال ها از قدرت شدهاند. تا به حال دستکم قتل یازده تن از معترضان گزارش شده است. عبدالفتاح برهان دو هفته پیش از اینکه خود را رئیس شورای حاکمیت بخواند، وعده کرده بود که وزرای بازداشت شده دولت موقت سودان را آزاد کند.
برخلاف این اظهارات اما او پنجشنبه ۱۱ نوامبر، بدون توجه به درخواست و هشدارهای نهادهای بین المللی اعضای جدید شورای حاکمیتی را منصوب کرد و خود را رئیس شورای حاکمیت خواند.
سازمان ملل و دولت آمریکا پیشتر از برهان خواسته بودند که قدرت را به حکومت پیشین بازگرداند، مخالفان سیاسی بازداشت شده را آزاد کند و به مذاکرات بازگردد.
در روز ۱۳ نوامبر همزمان با تداوم اعتراضات در شهرهای سودان خبرگزاری رسمی این کشور از «سوگند» معاون رئیس شورای حاکمیتی جدید خبر داد. البرهان دو روز پیش محمدحمدان دقلو فرمانده نیروهای واکنش سریع را به عنوان معاون رئیس شورای حاکمیتی منصوب کرد.