به دنبال اعلام نتیجه کنکور سراسری برای ورود به دانشگاهها در سایت سازمان سنجش آموزش کشور، امسال هم شماری از شهروندان بهایی با عبارتهایی نظیر «مردود» و «مردود صلاحیت عمومی» مواجه شده و از ادامه تحصیل در مقاطع دانشگاهی محروم شدهاند.
بهنوشته سایت هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، محرومیتهای اعمال شده برای دانشجویان بهایی در سال تحصیلی جاری، «حتی افرادی که در آستانه فارغالتحصیلی هستند» را هم در بر میگیرد.
این منبع در گزارش خود اسامی و مشخصات پنج تن از دانشجویان بهاییِ محروم از تحصیل به نامهای لینا قلیزاده روشنکوهی متولد ۱۳۸۲، نورا نبی پورکلنکاری متولد ۱۳۸۱، مصباح میثاقی و پارسا چرخند، از ساکنین ساری و فروزان نیکوکار رتبه ۷۹۰۰ ساکن تهران را منتشر کرده است.
جمهوری اسلامی از آغاز شکلگیری، جامعه بهایی ایران را در حوزههای تحصیلی، فرهنگی و اقتصادی سرکوب کرده است. حکومت ایران همواره درصدد بوده که با اعمال فشار و آزارهای متناوب به شهروندان بهایی، آنها را مجبور به ترک وطن یا ترک عقیده کند.
روند محروم سازی شهروندان بهایی از تحصیل در دانشگاهها در سالهای گذشته هم وجود داشته است.
پس از اعلام نتایج کنکور ۹۹، اسامی و مشخصات دستکم هشت نفر از داوطلبان بهایی که از سوی سازمان سنجش از تحصیل محروم شده بودند، منتشر شد.
بیشتر بخوانید: محرومیت بهاییان از تحصیل در دانشگاه ادامه دارد
سیمین فهندژ، سخنگوی دفتر جامعه جهانی بهایی در ژنو، پیشتر در گفتوگو با زمانه اعلام کرده بود که شمار شهروندان بهایی که هر سال توسط سازمان سنجش کشور از ورود به دانشگاه منع میشوند، بسیار بیش از آماریست که در رسانهها اعلام میشود. بهگفته او این آمار ممکن است به صدها نفر برسد.
در قوانین جمهوری اسلامی اما قانون مدونی برای ممانعت از تحصیل بهاییان وجود ندارد و به همین دلیل عدم ثبتنام آنان در مراکز آموزش عالی یا اخراجشان از دانشگاهها با عناوینی همچون «نقص در پرونده» یا عبارتهای دیگری اعلام میشود.
این در حالی است که طبق اصل ۳۰ قانون اساسی ایران، دولت موظف است وسایل آموزش و پرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد و وسایل تحصیلات عالی را تا سر حد خودکفایی کشور به طور رایگان گسترش دهد.
حکومت ایران با ممانعت از تحصیل شهروندان بهایی حتی تعهدات بین المللی خود را هم نقض کرده است. در مواد ۱۳ و ۱۴ از میثاق بینالمللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی که ایران نیز از امضاکنندگان آن به شمار میرود، بر در دسترس قرار گرفتن حق برخورداری از آموزش و پرورش، فارغ از هر گونه تبعیض مذهبی و نژادی تأکید شده است.
همچنین حق بر آموزش از جمله حقوق اساسیای است که در اسناد معتبر بینالمللی از جمله اعلامیه جهانی حقوق بشر به صراحت بر آن تأکید شده است.
در طول بیش از چهار دهه حاکمیت جمهوری اسلامی، یکی از علل اصلیِ تحمیل انواع فشارهای اجتماعی بر جامعه بهایی ایران، ترغیب آنها به ترک اجباری وطن و به عبارتی بیرون راندن آنان از سرزمین مادریشان است.
در حال حاضر بهاییان ایران با جمعیتی بالغ بر ۳۰۰ هزار نفر از پرجمعیتترین اقلیتهای دینی کشور به شمار میروند که با وجود تعهدات بینالمللی مسئولان جمهوری اسلامی در التزام به رعایت حقوق اقلیتها، حقوق آنان هر روز و مکررا نقض میشود.