بر اساس گزارش سازمان عفو بینالملل، بار دیگر و پس از پایان ریاست عربستان سعودی بر نشست دولتهای جی ۲۰، شمار اعدامها افزایش قابل ملاحظهای داشته است.
گفته میشود تنها در فاصله ماههای ژانویه و ژوئیه ۲۰۲۱، دستکم ۴۰ نفر در عربستان اعدام شدهاند که این رقم بالاتر از شمار کل احکام اعدامِ اجرا شده در سال ۲۰۲۰ است.
بر پایه اعلام عفو بینالملل، اعدامها در عربستان بلافاصله پس از واگذاری ریاست گروه ۲۰ کشور ثروتمند به ایتالیا از سر گرفته شد و فقط در ماه دسامبر ۲۰۲۰، دستکم ۹ نفر در این کشور اعدام شدهاند.
لین معلوف، مسئول بخش خاورمیانه و شمال آفریقا در این سازمان حقوق بشری با اشاره به افزایش شمار اعدامها در عربستان گفته است:
«وقفه کوتاه در سرکوب مخالفان، همزمان با میزبانی عربستان در اجلاس سران گروه ۲۰ در نوامبر گذشته نشان میدهد که هر گونه توهم اصلاحات در این کشور سادهانگارانه است.»
او در ادامه تأکید کرده است که به مجرد پایان دوره ریاست نشست جی ۲۰ در عربستان سعودی، مخالفان و شهروندان در این کشور تحت پیگرد شدید نهادهای امنیتی قرار گرفتهاند:
«افراد زیادی در عربستان، پس از یک تحقیق بیاساس و غیرمنصفانه به مجازات زندان و مرگ محکوم شده یا تعدادی دیگر از آنها بر اثر شکنجه مجبور به اعتراف شدهاند.»
طبق آمار ارائه شده از سوی عفو بینالملل، در حال حاضر ۳۹ نفر در عربستان سعودی به دلیل فعالیت در عرصههای حقوق بشر و آزادی بیان، در زندان به سر میبرند:
«در نیمه اول سال میلادی جاری، بسیاری از افراد به دلیل پستهای طنز اینترنتی و فعالیتهای حقوق بشری به سالها زندان محکوم شدهاند.»
همچنین طبق اعلام این منبع، حتی مدافعان حقوق بشری که از زندان آزاد شدهاند همچنان ممنوع از سفر بوده و از دسترسی به شبکههای اجتماعی محرومند. چنین محرومیتی از جمله برای لجین الهذلول، از مدافعان برجسته حقوق زنان در این کشور هم وضع شده است.
لجین الهذلول به همراه چند فعال مدنی دیگر در سال ۲۰۱۷/ ۱۳۹۶ به دلیل فعالیت برای لغو ممنوعیت رانندگی زنان در عربستان بازداشت شد. دادگاههای عربستان بلافاصله اعلام کردند بازداشت او با کارزار رفع ممنوعیت رانندگی زنان ارتباطی ندارد و او را با اتهامات «آسیب به امنیت ملی» و «پیشبرد دستور کار دولتهای خارجی در عربستان» مورد محاکمه قرار دادند. این فعال حقوق زنان پس از آزادی در فوریه ۲۰۲۱/ بهمن ماه ۱۳۹۹، اعلام کرد که در زندان تحت شکنجه و بدرفتاری قرار گرفته است.
بر اساس اعلام منابع حقوق بشری، عربستان سعودی در کنار برخی دیگر از کشورهای خاورمیانه از جمله بحرین، عراق و ایران، بیشترین آمار اعدامها در جهان را به خود اختصاص داده است.
آمارهای منتشر شده از سوی سازمان حقوق بشر ایران نشان میدهد که از ابتدای سال ۲۰۲۱ (اوایل دیماه ۱۳۹۹ به اینسو) دستکم ۱۶۷ نفر در ایران با اتهامات مختلف اعدام شدهاند.
پیشتر نهادهای حقوق بشری و بینالمللی، درباره استفاده روزافزون از مجازات اعدام در ایران به عنوان ابزاری برای مرعوب کردنِ مخالفان سیاسی، ابراز نگرانی کردهاند.