کاظم غریبآبادی، نماینده ایران در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین شنبه ۱۲ تیر/۳ ژوئیه گفت: در این سفر «هیچ گفتوگویی برای ماسیمو آپارو پیشبینی نشده است».
به گفته غریبآبادی سفر ماسیمو آپارو، معاون مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران «در راستای فعالیت های روتین پادمانی و در چارچوب موافقتنامه جامع پادمان است».
این سفر چند روز پس از اعمال محدودیتهای ایران برای بازرسان و تنشهای کلامی میان نماینده جمهوری اسلامی در وین و مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی انجام میشود.
یکم ژوئیه/ ۱۰ تیر خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلماتهایی که نامشان فاش نشد، نوشت به دلیل خرابکاریهایی که در تاسیسات هستهای صورت گرفت، دسترسی بازرسان بسیار محدود شده است.
منظور از اقدامات خرابکارانه، انفجاری است که فروردین امسال در تاسیسات هستهای نطنز رخ داد. ایران اسرائیل را مسئول این انفجار میداند و اسرائیل نیز به صورت غیررسمی دست داشتن در این انفجار و اقدامات مشابه علیه برنامه هستهای ایران را تائید کرده است.
اختلاف ایران و آژانس بر سر سطح دسترسی بازرسان
ایران بر اساس قانون «اقدامات راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت» از اسفند سال گذشته دسترسی بازرسان انرژی اتمی به تاسیسات هستهای را محدود کرد. به دنبال این تصمیم رافائل گروسی، مدیرکل آژانس به ایران سفر کرد و با جمهوری اسلامی برای یک همکاری موقت سه ماهه به توافق رسید.
خرداد امسال پیش از آنکه توافق سه ماهه به پایان برسد مقامهای جمهوری اسلامی اعلام کردند که برای نشان دادن حسننیت همکاری داوطلبانه با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را ادامه میدهند. مهلت این همکاری سوم تیر سال جاری به پایان رسیده و به گفته مدیرکل آژانس ایران به درخواست تمدید پیمان همکاری موقت پاسخی نداده است.
نماینده دائم ایران در سازمانهای بینالمللی اما مدعی شده است که پیش از این نیز تفاهمی برای تمدید همکاری صورت نگرفته بود و ایران به صورت داوطلبانه به همکاری با آژانس ادامه داده است.
بر اساس اعلام مقامهای ارشد سازمان انرژی اتمی ایران، جمهوری اسلامی از زمان اجرای توافق موقت از ارائه تصاویر ضبط شده دوربینهای مستقر در مراکز هستهای را به بازرسان خودداری میکند.
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی ایران هم یک هفته قبل گفته بود که ایران تصاویر ضبط شده دوربینها را در اختیار بازرسان انرژی اتمی نمیگذارد. یک مقام ایران که نامش فاش نشده است نیز ۱۲ تیر گفته بود که تنها در صورتی که مذاکرات احیای برجام به نتیجه برسد تصاویر ضبط شده دوربینهای مراکز هستهای به آژانس تحویل میشود.
این اقدام ایران بخشی از قانونی است که آذر سال گذشته در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. بر اساس این قانون چنانچه دولتهای طرف توافق هستهای در یک بازه زمانی تعیین شده اقدام عملی برای رفع تحریمها انجام ندهند، ایران باید همکاری داوطلبانه با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را متوقف کند.
نمایندگان ایران و کشورهای اروپایی طرف برجام تا به حال شش دور در مذاکراتی که به منظور «احیاء برجام» انجام میشود گفتوگو کردهاند اما هنوز مشخص نیست که مذاکرات به نتیجه برسد یا خیر.
دو هفته قبل پس از پایان ششمین دور مذاکرات، عباس عراقچی، مسئول ارشد تیم مذاکره کننده ایران مدعی شد که بیشتر اختلافنظرها برطرف شده و طرفین به توافق نزدیک شدهاند. دیپلماتهای کشورهای طرف برجام اما همچنان اختلافها را زیاد میدانند.