ایالات متحده آمریکا و عراق در بیانیه مشترکی اعلام کردند که مأموریت نیروهای ائتلاف ضد داعش به رهبری آمریکا در عراق تغییر کرده و بر آموزش و مشورت نیروهای عراقی متمرکز خواهد بود. در این بیانیه آمده است:
«دولت عراق بر تعهد خود به محافظت از کارکنان، کاروانها و ساختمانهای دیپلماتیک ائتلاف جهانی تأکید میکند. دو کشور بر این نکته نیز تأکید کردند که پایگاههایی که کارکنان آمریکا و ائتلاف در آن حضور دارند، پایگاه عراقی محسوب شده و حضور آنها فقط در حمایت از تلاش عراق در مبارزه با داعش است.»
بعد از استعفای عادل عبدالمهدی و پس از آنکه مصطفی الکاظمی بهعنوان نخستوزیر جدید عراق از پارلمان رأی اعتماد گرفت، پنجشنبه ۱۱ ژوئن/ ۲۲ خرداد سال گذشته نخستین دور گفتوگوهای راهبردی بغدا و واشنگتن آغاز شد.
روز گذشته برای اولین بار در دوران ریاست جمهوری بایدن گفتوگوهای راهبردی آمریکا و عراق از سر گرفته شد. احمد الصحاف، سخنگوی وزارت خارجه عراق گفت:
«حضور نیروهای آمریکایی پس از این گفتوگو به دادن مشاوره و آموزش محدود خواهد شد. نیروهای خارجی باقیمانده در پایگاههایی کاملا عراقی حضور خواهند داشت. بغداد و واشنگتن بر سر عدم حضور نیروهای رزمی (خارجی) در عراق توافق کردهاند.»
یحیی رسول، سخنگوی نیروهای مسلح عراق نیز شامگاه چهارشنبه اعلام کرد که به دستور مصطفی الکاظمی، نخستوزیر کمیتهای برای برای آغاز گفتوگوهای فنی درباره «مکانیسم و جدول زمانی» خروج نیروهای آمریکایی تشکیل شده است.
فواد حسن، وزیر امور خارجه عراق نیز با انتشار بیانیهای اعلام کرد که عراق همچنان به حمایت تسلیحاتی و مستشاری آمریکا نیاز دارد.
نیروهای نظامی آمریکا در سال ۲۰۰۳ وارد عراق شدند و تا سال ۲۰۱۱ هم در آن کشور ماندند. اما با پیشروی گروه دولت اسلامی (داعش) در عراق و در سوریه، مجدداً در قالب یک ائتلاف بینالمللی در سال ۲۰۱۴ در این کشور مستقر شدند.
نمایندگان شیعه پارلمان عراق ۱۴ دی ۹۸ / ۴ ژانویه ۲۰۱۹ در واکنش به حمله به خودروی قاسم سلیمانی و ابو مهدی المهندس در بغداد در جلسه فوقالعاده پارلمان، با ۱۷۰ امضا قطعنامه غیرالزامی اخراج سربازان آمریکایی از خاک عراق را به تصویب رساندند.
بیشتر بخوانید: