بنجامین بریر، توریست فرانسوی که هماکنون در زندان وکیلآباد مشهد زندانی است به اتهام جاسوسی و تبلیغ علیه نظام محاکمه شد. او ۱۰ ماه پیش در ایران دستگیر شده است.
وکیل بنجامین بریر ماه گذشته نیز در حساب توییتری خود نوشت که اتهامات علیه این توریست فرانسوی «متناقض و واهی» است. او از ممنوعیت دسترسی وکلای بریر به محتوای پرونده نیز خبر داده بود. دادگاه رسیدگی به اتهامات بریر روز دوشنبه ۱۵ مارس/ ۲۵ اسفند در مشهد برگزار شد.
بنجامین بریر که ۳۵ سال سن دارد و به گردشگری ماجراجویانه مشغول بوده است در هنگام پرواز با هواپیمای تفریحی بدون سرنشین در نزدیکی مرز ایران و ترکمنستان دستگیر شد. او در جریان یک سفر جادهای و با ون از فرانسه به کشورهای مختلف از جمله ایران سفر میکرد.
وکیل این توریست فرانسوی گفت که در کیفرخواست صادره برای او درخواست حبس طولانیمدت شده است.
فرانسه، برجام و گروگان؟
دستگیری و محاکمه این توریست فرانسوی در حالی صورت میگیرد که پس از تغییر دولت در آمریکا، تلاشها برای احیای توافق هستهای برجام شدت گرفته است. در هفتههای گذشته، فرانسه تلاش کرده تا کانالی برای میانجیگری میان ایران و آمریکا بگشاید و مشخص نیست که محاکمه شهروند این کشور در ایران چه تاثیری بر این روند بگذارد.
وزارت خارجه فرانسه ماه گذشته و پس از انتشار اطلاعات در مورد شرایط بنجامین بریر، اعلام کرد که از زندانی بودن یک شهروند در ایران مطلع است. در بیانیه صادر شده در این مورد آمده است که «وضعیت سلامتی او خوب است، به وکلای خود دسترسی دارد، از خدمات کنسولی بهرهمند شده و مقامهای سفارت فرانسه در ایران به صورت منظم با او در تماس بودهاند. این وزارتخانه واکنش بیشتری به این موضوع نشان نداد.
خبرگزاری رویترز در گزارشی که در مورد وضعیت بنجامین بریر منتشر کرده است این احتمال را پیش کشیده که او جدیدترین قربانی پروژه گروگانگیری سپاه پاسداران باشد.
گمانهزنی در مورد نیت ایران در مورد دستگیری و محاکمه این تبعه فرانسوی از آنجا نشات میگیرد که تقریباً بهموازات همین دوره زمانی، سپاه پاسداران یک شهروند آلمانی-ایرانی به نام ناهید تقوی را با اتهامات مشابه دستگیر کرد.
نازنین زاغری رتکلیف، شهروند برتانیایی-ایرانی نیز که از ۵ سال گذشته در دست نیروهای امنیتی قرار داشته با اتهامات جدیدی محاکمه شده و پرونده او به مجالی برای چانهزنی با بریتانیا برای پرداخت بدهی نظامی و احتمالاً افزایش فشار برای بازگرداندن آمریکا به برجام بدل شده است.
بریتانیا، فرانسه و آلمان سه کشور اروپایی عضو برجام هستند که به نمایندگی از اتحادیه اروپا، مدیریت پرونده هستهای ایران را به عهده دارند. در ماههای گذشته این سه کشور اروپایی ضمن تأکید بر حفظ برجام، از ناکامل بودن آن و تمایلشان برای دستیابی به توافقی جامعتر و گستردهتر سخن گفتهاند؛ پیشنهادی که جمهوری اسلامی با آن مخالف است.