مذاکرات تحت حمایت سازمان ملل متحد با عنوان مجمع گفتوگوی لیبی، روز جمعه ۵ فوریه ۲۰۲۱ بر سر تشکیل دولت موقت جدید برای لیبی با هدف حل هرج و مرج، تفرقه و خشونت با برگزاری انتخابات ملی در اواخر سال جاری به توافق رسید.
محمد المنفی، دیپلمات سابق اهل بنغازی ریاست شورای سه نفره ریاست جمهوری را بر عهده خواهد داشت و عبدالحمید دبیبه، از شهر مصراته در غرب، نخست وزیر دولت موقت خواهد بود.
لیبی از زمان مداخله ناتو و پایان چهار دهه حکومت معمر قذافی در سال ۲۰۱۱ درگیر هرج و مرج شد و از سال ۲۰۱۴ بین دولتهای متخاصم مورد حمایت قدرتهای خارجی در غرب و شرق تقسیم شد.
با وجود این توافق، به دلیل درگیری بسیاری از جناحهای صاحب نفوذ در کشور و سرمایه گذاری قدرتهای خارجی بر روی متحدان محلی، دولت جدید ممکن است به سرعت تحت فشار قرار گیرد.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل گفته است:
درخواست من از همه این است که این نتایج را بپذیرند و با مقامات جدیدی که انتخاب شدهاند کار کنند.
در عین حال تشکیل دولت جدید ممکن است تغییر چندانی در توازن قدرت نظامی در کشور ایجاد نکند. اکنون در لیبی گروههای مسلح حکومت میکنند و شرق و غرب بین جناحها تقسیم شده است.
تحلیلگران دولت جدید را برنده غافلگیر کننده مسابقه کسب رهبری در برابر سه گروه دیگر از نامزدها معرفی کردهاند. این سه گروه، به ۷۵ شرکت کننده لیبیایی معرفی شدند که از سوی سازمان ملل برای شرکت در گفتوگوهای مجمع گفتوگوی انتخاب شده بودند.
رئیس پارلمان مستقر در شرق، عقیله صالح و وزیر کشور مستقر در غرب، فتحی باشاغا بیشترین احتمال موفقیت را داشتند اما در دور دوم با ۳۹ رأی مخالف در مقابل ۳۴ رأی موافق از دست دادند.
گروه رهبری متخب، شامل موسی الکونی از جنوب و عبدالله اللافی از غرب در شورای ریاست جمهوری است. بشاغا پس از رأی گیری با توئیتی از روند تشکیل دولت جدید حمایت کرد.
همه نامزدهای دولت جدید قول دادند که از برنامههای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و پارلمان در ۲۴ دسامبر استقبال کنند و در آن زمان نامزد نشوند.
دبیبه تا ۲۶ فوریه فرصت دارد تا دولت جدیدی را به مجلس معرفی کند و پس از آن سه هفته فرصت دارد برای آن رای اعتماد بگیرد.
آخرین مجمع گفتوگوی سیاسی لیبی آخرین بار با حضور ۷۵ نماینده از مناطق مختلف این کشور و با رهبری سازمان ملل متحد ۲۵ نوامبر برگزار شد.
نخستین مجمع گفتوگوهای سیاسی لیبی نیز در تونس برگزار شد و طرفها در خصوص برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و سراسری در این کشور در تاریخ ۲۴ دسامبر ۲۰۲۱ به توافق رسیدند.
ترکیه که از دولت طرابلس حمایت میکرد و امارات متحده عربی و مصر که از خلیفه حفتر حمایت کرده اند، از دولت جدید استقبال کردند.
لیبی از سال ۲۰۱۴ بین جناحهای رقیب در طرابلس، در غرب این کشور و بنغازی در شرق دو پاره شده است.
دولت وفاق ملی به ریاست فایز السراج در غرب این کشور و شهر طرابلس حکمرانی میکند و از سوی جامعه جهانی و البته بازیگر پرنفوذ لیبی یعنی ترکیه به رسمیت شناخته می شود.
در شرق نیز خلیفه حفتر، ژنرال بازنشسته لیبیایی ارتش ملی لیبی را در کنترل دارد و حاکمیت او از سوی دیگر بازیگران مناقشه لیبی یعنی امارات متحده عربی، روسیه و مصر پشتیبانی میشود.
هر دو جناح اصلی مناقشه لیبی نماینده ائتلافهای گاه ناپایدار از جناحهای مختلف سیاسی، منطقهای و نظامی هستند.
تابستان امسال و با فشار سازمان ملل آتشبس نظامی در لیبی برقرار شد و در پاییز امسال سازمان ملل از ۷۵ بازیگر سیاسی لیبیایی دعوت کرد تا گفتگوها برای دستیابی به فرمولی مرضیالطرفین برای پایان مناقشهها دست یابند.
در همین زمینه: