نخستین مناظره انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا میان دونالد ترامپ و جو بایدن، نامزد دموکرا‌ت‌ها سه شنبه شب ۲۹سپتامبر/ ۸ مهر در کلیوند اوهایو برگزار شد.

در این مناظره جنجالی و پرتنش داغ ترین موضوع بحث ناآرامی‌های مدنی و نژادی در آمریکا بود و در ۹۰ دقیقه سرشار از آشفتگی و بی‌نزاکتی  دو نامزد حزب دموکرات و جمهوری‌خواه  به دفاع از سوابق و عملکردشان، دیوان‌ عالی آمریکا، کووید-۱۹، اقتصاد، مسئله نژاد و خشونت در شهرهای آمریکا و سلامت انتخابات پرداختند.

ارزیابی‌های رسانه‌های مختلف حاکی از برتری نسبی بایدن بر ترامپ در میان نظرسنجی‌هاست.

دونالد ترامپ و جو بایدن در نخستین مناظره تلویزیونی انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰

مناظره‌ای تلخ و زشت 

 گرداننده این مناظره کریس والاس، مجری سرشناس شبکه خبری فاکس قادر به  اداره مناظره نبود و ترامپ خارج از نوبت خود، و بارها ( تقریبا هر وقت بایدن حرف می‌زد) به میان حرف بایدن پرید. بایدن نیز در جایی ترامپ را «دلقک» نامید و در جایی دیگر به او گفت که «خفه شود». کریس والاس مدام از رییس جمهور خواست تا به رقیب انتخاباتی‌اش اجازه حرف زدن دهد. حملات دو نامزد در تمام مناظره ادامه داشت.

بایدن در جایی به ترامپ گفت: «تو بدترین رئیس جمهوری هستی که آمریکا تا کنون داشته است»،  ترامپ نیز با اشاره به زمان و سوابق خدمت بایدن در واشنگتن به او گفت: «در عرض ۴۷ ماه من بیش از آن‌چه تو در ۴۷ سال انجام داده‌ای کرده‌ام.» بایدن در جایی دیگر ترامپ را دروغ‌گو و نژادپرست نامید.  

ترامپ برتری‌طلبان سفید را محکوم نکرد

دونالد ترامپ،  در مناظره سه شنبه شب حاضر به محکوم کردن مستقیم برترپنداران سفید نشد، در جریان مناظره جایی کریس والاس (گرداننده) از ترامپ پرسید که آیا او برتری‌طلبان سفید را محکوم می‌کند، ترامپ ابتدا از پاسخ طفره رفت، و مدعی شد که اغلب خشونت‌ها از جانب چپ‌ها صورت می‌گیرد. اما در نهایت پاسخ والاس را با خطاب قرار دادن یک گروه برتری طلب سفید با نام «پسران مغرور» داد. ترامپ گفت :« پراود بویز(پسران مغرور)، عقب بایستید و آماده باشید.» او درادامه گفت: «اما من به شما می‌گویم : یک نفر لازم است درباره  آنتیفا و چپ کاری کند.»

«آنتیفا» مخفف آنتی‌فاشیست است که به طور عام  از نظر عقیدتی برای مخالفت  با گروه‌های فاشیستی به کار می‌رود. آنتیفا به خودی خود یک سازمان نیست، اما «پسران مغرور» ( پراود بوی) یک گروه دست راستی افراطی هستند که در بسیاری از اعتراضاتی که به خشونت کشیده می شوند حضور دارند. آخرین مورد آن حضور این گروه در اعتراضات اخیر پورتلند ( ایالت اورگان) بود.

مسکوت ماندن سوالاتی در مورد سیاستگذاری

بیمه‌‌های درمانی

دراین مناظره ترامپ بر طرح خود برای جایگزین کردن «اوباماکر» (قانون بیمه درمانی همگانی) تاکید کرد. تلاش رییس جمهوری برای تغییر اوباماکر در ۴ سال گذشته ادامه داشته اما طرحی جایگزین آن نشده است. دراین مناظره نیز در مورد جایگزین صحبتی نشد. 

دیوانعالی

بایدن نیز جواب قاطع و صریح به این سوال که آیا در صورت پیروزی از  طرح افزایش تعداد قضات دیوانعالی حمایت می‌کند، نداد. یکی از استراتژی‌هایی که به دمکرات‌ها توصیه شده این است که در صورت سر کار آمدن، شمار قضات دیوان‌ عالی را افزایش داده و به این نحو اکثریت لیبرال را حفظ کنند. تعداد قضات دیوان‌ عالی آمریکا ۹ نفر است و طی سال‌ها تغییر کرده است. در مدت ۸۰ سال نخست کار دیوان‌ عالی هفت بار تعداد قضات، بین ۵ تا ۱۰ قاضی تغییر کرد. بایدن در پاسخ به سوالی در این باره، بایدن مستقیم به دوربین نگاه کرد و از آمریکایی‌ها خواست رای دهند.

انتقاد از گرداننده

اداره جلسه شب گذشته کار آسانی نبود، اما آشفتگی حاکم بر مناظره در کارنامه کاری کریس والاس خواهد ماند. یکی از نخستین واکنش‌ها به مناظره دیشب، استیصال و ناراحتی بسیاری از بینندگان از نحوه مدیریت مناظره بود و برخی والاس را مقصر می‌دانستند. 

کریس والاس مجری و روزنامه‌نگار سرشناسی است که بیش از نیم قرن سابقه دارد. او در جایی از این مناظره وقتی که بایدن در اعتراض گفت که نمی‌تواند حرفهای ترامپ را دنبال کند، در تایید گفت :« من خودم هم مشکل دارم.»

نخستین مناظره ترامپ و بایدن، سپتامبر ۲۰۲۰- کلیولند، اوهایو

مناظره‌های بعدی

اگر مناظره ها لغو نشود ، طبق قرار در مجموع چهارمناظره برگزار می‌شود. سه مناظره میان نامزدهای ریاست جمهوری و یک  مناظره میان معاون ( یار انتخاباتی) آن‌ها بر گزارمی شود.

۷ اکتبر مناظره  بعدی میان مایک پنس، معاون ریاست جمهوری آمریکا و سناتور کاملا هریس ، ۱۵ اکتبر مناظره دوم ترامپ و بایدن و ۲۲ اکتبر در حالی‌که کمتر از دو هفته به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا مانده مناظره سوم و آخر میان ترامپ و بایدن برگزار خواهد شد.

انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰ آمریکا سه‌شنبه سوم نوامبر / ۱۳ آبان برگزار می‌شود. شهروندان آمریکا که ۱۸ سال تمام داشته باشند واجد شرایط رای دادن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا هستند.

سال ۲۰۱۶ از حدود ۲۵۰ میلیون شهروند آمریکایی واجد شرایط  نزدیک به ۱۳۹ میلیون نفر در انتخابات ریاست جمهوری رای دادند.

در همین زمینه: