اختلاف بر سر آزادی تعدادی از زندانیان طالبان مانع پیشبرد گفت‌وگوهای طالبان با حکومت افغانستان است. آمریکا یک پیشنهاد تازه به طرفین ارائه کرده؛ آزادی غیرعلنی و حبس خانگی ۴۰۰ زندانی خطرناک. رئیس جمهوری افغانستان هم برای تصمیم‌گیری نهایی در این باره لویی جرگه مشورتی را به جلسه فرا خوانده است.

توافقنامه صلح طالبان و ایالات متحده آمریکا – (عکس از by WAKIL KOHSAR / AFP)

خبرگزاری رویترز به نقل از سه دیپلمات که نامشان فاش نشد، از پیشنهاد تازه زلمای خلیل‌زاد، نماینده ویژه آمریکا در افغانستان به طالبان و دولت اشرف غنی برای شکستن بن‌بست در گفت‌وگوهایی که به «بین‌الافغانی» موسوم شده، پرده برداشت. طالبان و سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان از اظهارنظر درباره این پیشنهاد خودداری کرده‌اند.

به گفته این منابع آمریکا پیشنهاد کرده است ۴۰۰ زندانی «خطرناک» طالبان که در حملات تروریستی، حمله به سفارتخانه‌ها و کشتن غیرنظامیان دست داشته‌اند، پس از آزادی از زندان در مکانی مشخص تحت نظر مشترک دولت افغانستان و طالبان قرار بگیرند.

طالبان خواستار آزادی این زندانیان به عنوان پیش شرط آغاز گفت‌وگوهای موسوم به آوردن صلح به افغانستان است. اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان اما جمعه ۳۱ ژوئیه در بیانیه‌ای که به مناسبت عید قربان منتشر کرد، گفت نمی‌تواند به تنهایی درباره آزادی این زندانیان تصمیم بگیرد و «بر مبنای قانون اساسی و قانون جزا، صلاحیت ندارد».

غنی از لویی جرگه مشورتی دعوت کرده به منظور «حل فیصله» این گروه از زندانیان تشکیل جلسه بدهد.

هنوز دفتر خلیل‌زاد صحت پیشنهاد ارائه شده به طرفین را تایید یا رد نکرده است اما یک دیپلمات آسیایی به رویترز گفته خلیلزاد طیف وسیعی از پیشنهادات را ارائه کرده است؛ از جمله انتقال زندانیان به یک مکان مشترک تحت نظر طالبان و دولت افغانستان.

این دیپلمات که نامش فاش نشد، آزادی زندانیان بدون اعلام رسمی  و علنی یا آزادی زندانیان پس از شروع مذاکرات را از دیگر پیشنهادهای خلیل‌زاد به دو طرف اعلام کرد.

سهیل شاهین، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان از اظهارنظر در باره نگهداری ۴۰۰ زندانی خطرناک در یک مکان مشترک خودداری کرده اما از دولت افغانستان خواسته به تعهد خود مبنی بر آزادی ۱۰۰۰ زندانی این گروه عمل کند.

دو عضو طالبان که نام هیچ یک از آنها هم فاش نشد در همین رابطه به رویترز گفته‌اند؛ خلیلزاد قول داده بود که به زودی مسئله زندانیان را حل کند و آنها انتظار داشتند که آزادی نهایی در آخر هفته تعطیلات عید، احتمالاً شنبه یا یکشنبه انجام شود.

این دو عضو طالبان و دو دیپلمات ارشد تاکید کرده‌اند که گروه طالبان بر آزادی همه زندانیان باقی‌مانده در لیست اعلام شده اصرار دارد.

اشرف غنی، جمعه ۱۰ مرداد دستور آزادی ۵۰۰ زندانی دیگر را صادر کرد اما تصمیم‌گیری نهایی درباره آزادی زندانیان خطرناک که به گفته مقام‌های افغانستان در وقایع خونین دست داشته‌اند را به لویی جرگه و شورای ملی سپرد.

به گفته منابع مطلع، برخی از اعضای شبکه حقانی نیز در فهرست زندانیان خطرناک قرار دارند.

طالبان اسفند سال گذشته با نمایندگان آمریکا تفاهمنامه‌ای با عنوان «آوردن صلح به افغانستان» را در دوحه قطر امضا کرد. یکی از بندهای این تفاهمنامه آزادی بیش از پنج هزار عضو زندانی این گروه اعلام شده است. دولت افغانستان تا به حال در چند مرحله بیش از چهارهزار تن از اعضای طالبان را آزاد کرده، طالبان اما خواستار آزادی تمامی اعضای خود است. خواسته‌ای که دولت افغانستان بخشی از آن را پذیرفته و تنها نقطه محل اختلاف ۴۰۰ زندانی محکوم به حبس ابد هستند. فعالان مدنی افغانستان هفته گذشته در شبکه‌های اجتماعی از دولت خواستند به طالبان باج ندهد.

در همین زمینه: