کیان ثابتی – حضور کودکان خردسال و شیرخواره در زندان‌های حکومت اسلامی پدیده نادری محسوب نمی‌شود. در بند زنان زندان‌های مختلف ایران اغلب با کودکانی برخورد می‌کنیم که در حال بازی در محیط زندان هستند.

این کودکان خردسال به دلایل گوناگون از قبیل عدم تمکن مالی یا نبود سرپرست، مجبورند در کنار مادران‌شان باشند تا وی دوران محکومیت خود را پشت سر بگذارد. در چنین شرایطی زندان‌های غیر استاندارد ایران و بی‌توجهی مسئولان به زندانیان، تاثیرات منفی خود را بر آینده این کودکان می‌گذارد.

همراهی کودکان با مادران زندانی در بین زندانیان سیاسی عقیدتی دهه ۶۰ هم متداول بود. از سرنوشت بسیاری از این کودکان پس از اعدام پدر و مادرهایشان اطلاع چندانی در دست نیست. طی سال‌های اخیر اما به‌ندرت شاهد حضور فرزندان زندانیان سیاسی – عقیدتی زن در زندان‌های جمهوری اسلامی بودیم، اما دوباره انگار ورق برگشته است و شاهد حضور نوزادان شیرخوار یا کودکان خردسال در زندان هستیم؛ کودکانی که مادران و پدران‌شان به اتهام وابستگی به گروه‌های سیاسی به زندان افتاده‌اند. این پدران و مادران زندانی یا در حال گذراندن دوره محکومیت یا منتظر حکم دادگاه خویش هستند.

در حال حاضر، سه زن بهایی به همراه نوزادان شیرخوار خود در زندان سمنان به‌سر می‌برند؛ زندانی که بند مخصوص زندانیان سیاسی- عقیدتی ندارد و این مادران زندانی باید فرزندان خود را در کنار زندانیان عادی و مجرمان خطرناک نگهداری کنند. این نوزادان شیرخواره که خبر بیماری دو نفر از آنان به تازگی انتشار یافته است عبارتند از: بارمان احسانی، رسام تبیانیان و سورنا قربانی.

بارمان احسانی

بارمان احسانی از اول مهرماه سال جاری در حالی که فقط سه ماه از زندگی‌اش گذشته بود به همراه مادرش ترانه ترابی، راهی زندان سمنان شد تا یک دوره محکومیت ۳۰ ماهه را در زندان شهر مذبور بگذراند.

خبرهای دریافتی اشاره به وخامت حال بارمان احسانی و انتقال او به بخش مراقبت‌های ویژه دارد. گزارش ها حاکی از آن است که عفونت وارد خون این زندانی چندماهه شده است و احتیاج به مراقبت ویژه دارد و به تجویز پزشک معالج، باید حداقل ده روز پس از مرخصی از بیمارستان در محیط گرم با تغذیه مناسب نگهداری شود و به جای شیر خشک از شیر مادرش تغذیه کند.

روز دهم دی‌ماه این کوچکترین زندانی زندان سمنان که طفلی شیرخواره است، به دلیل عفونت روده و مشکل در دستگاه گوارش از بخش زنان زندان به بیمارستانی در شهر سمنان انتقال یافت.

خبرهای دریافتی اشاره به وخامت حال وی و انتقال او به بخش مراقبت‌های ویژه دارد. گزارش ها حاکی از آن است که عفونت وارد خون این زندانی چندماهه شده است و احتیاج به مراقبت ویژه دارد و به تجویز پزشک معالج، باید حداقل ده روز پس از مرخصی از بیمارستان در محیط گرم با تغذیه مناسب نگهداری شود و به جای شیر خشک از شیر مادرش تغذیه کند. مسئولان زندان سمنان از روزی که “بارمان” به بیمارستان منتقل شده است به مادر وی یک هفته مرخصی داده‌اند، ولی تاکنون از تمدید آن اجتناب ورزیده‌اند.

ترانه ترابی به اتهام عضویت در تشکیلات مذهبی بهایی و تبلیغ علیه نظام ابتدا در دادگاه بدوی به پنج سال و ده ماه حبس تعزیری محکوم شد که این حکم در دادگاه تجدید نظر به ۳۰ ماه حبس تعزیری تغییر یافت.

در اردیبهشت ماه سال۱۳۹۱ ماموران اداره اطلاعات سمنان به منزل وی هجوم می‌برند، ولی چون ترانه حاضر نمی‌شود تا آمدن همسرش در را باز کند، ماموران امنیتی با اعمال زور و دشنام و تهدید وارد می‌شوند و به تفتیش منزل می‌پردازند. در خاتمه هم بعضی وسایل شخصی و مذهبی ایشان را ضبط می‌کنند. چند روز بعد همسر وی به نام عرفان احسانی را هم در راه منزل بازداشت می‌کنند.

این اتفاق‌ها موجب ایجاد ناراحتی‌های روحی و جسمی در ترانه می‌شود که در آن زمان باردار بود. بارمان یک ماه زودتر از موعد مقرر متولد می‌شود. همین تولد زودهنگام موجب آن می‌شود که نوزاد از همان بدو طفولیت دچار ضعف جسمانی شود. ترانه ترابی پس از دو ماه تاخیر در یکم مهرماه ۱۳۹۱، به همراه فرزند سه ماهه اش خود را به زندان سمنان معرفی و دوره محکومیت را آغاز می‌کند. یک ماه بعد پدر وی هم که به اتهام تبلیغ علیه نظام به یک سال حبس تعزیری محکوم شده بود، بازداشت و برای اجرای حکم به زندان سمنان منتقل می‌شود.

رسام تبیانیان

رسام تبیانیان نیز همراه مادرش زهره نیک آیین در زندان سمنان به سر می برد. روز یکشنبه هفتم دی‌ماه، این کودک شیرخواره ده ماهه، به دلیل تب شدید ناشی از عفونت گوش و ریه از زندان سمنان به بیمارستان منتقل شد.

زهره نیک آیین، ابتدا به اتهام عضویت در تشکیلات بهایی و تبلیغ علیه نظام به هفت سال حبس تعزیری محکوم شد که حکم بدوی در دادگاه تجدید نظر استان به ۲۳ ماه حبس تغییر یافت. این حکم از اول مهرماه سال جاری به مرحله اجرا درآمد و رسام هفت ماهه به همراه مادرش عازم زندان شد.

سورنا قربانی

سورنا قربانی طفل شیرخواره ۹ ماهه‌ای است که از ۲۸ آذر ماه سال جاری، پس از آنکه ماموران امنیتی به منزل پدر و مادر وی در سنگسر (از توابع سمنان) مراجعه و مادر وی را دستگیر می کنند، در زندان زنان سمنان به‌سر می‌برد.

ندا مجیدی، مادر سورنا در آذرماه ۱۳۹۰ هنگامی که سورنا را باردار بود، به مدت یک ماه هر روز صبح برای بازجویی از سنگسر به اداره اطلاعات سمنان مراجعه می کرد و بعد از ظهر به منزل بازمی‌گشت. پس از آن نامبرده به اتهام تبلیغ علیه نظام تحت عنوان تبلیغ بهاییت به ۴۰ میلیون ریال جریمه نقدی یا شش ماه حبس تعزیری محکوم می‌شود که روز سه شنبه ۲۸ آذر ماه پس از مراجعه ماموران امنیتی به منزل مسکونی‌اش، بازداشت و جهت گذراندن محکومیت همراه نوزاد شیرخواره‌اش به زندان سمنان منتقل می‌شود‌.

وضعیت زندان زنان سمنان

زندان زنان سمنان بخشی از یک کاروانسرای قدیمی است که در گذشته به عنوان اصطبل استفاده می‌شد . زندان یادشده دارای سقف کوتاه، یک در و یک پنجره و مساحتی حدود ۵۰ متر است که با توجه به اینکه ۷۰ زندانی در آن نگهداری می‌شوند هوای آن نیز بسیار آلوده است.

از دیگر مشخصات زندان زنان سمنان، داشتن فقط یک حمام (دوش) برای همه زندانیان و نداشتن تخت کافی برای زندانیان است که موجب شده اکثر زنان زندانی کف خواب باشند و با وجود سرمای زمستان این کار بسیار سخت به‌نظر می‌رسد.

مسئولان زندان برای تحت فشار قرار دادن بهاییان زندانی به بهانه‌های مختلف سایر زندانیان را علیه آنها تحریک می‌کنند. چندی قبل یکی از زنان زندانی که موفق به دریافت مرخصی استعلاجی نمی‌شود به دلیل فشار روحی، زهره نیک‌آیین و ترانه ترابی را تهدید به ربودن بچه‌هایشان می‌کند.

نبود بند قرنطینه در زندان سمنان مشکل دیگر این زندان است. چراکه زندانیان معتاد بدون آنکه دوره قرنطینه را بگذرانند به طور مستقیم وارد بند و در همان مکان مجبور به ترک اعتیاد می‌شوند. درد کشیدن‌ها، ضجه زدن‌ها، استفراغ مکرر و فریادهای دلخراش معتادان در روزهای اول ورود به بند همه زندانیان را دچار مشکل عصبی می‌کند.

تغذیه نامناسب، عدم رسیدگی پزشکی، بی‌توجهی مسئولان و زندانیان به اصول بهداشتی موجب بروز بیماری‌های عفونی بین زنان زندانی می‌شود و این برای کودکانی که همراه مادرانشان در زندان هستند مشکلات بیشتری را ایجاد می‌کند.

زندانیان زن نگهداری شده در این زندان به‌جز شش شهروند بهایی بقیه دارای جرایمی نظیر روابط نامشروع، دزدی، قاچاق مواد مخدر، قتل، اعتیاد و … هستند. تا سال گذشته، محکومان سیاسی و عقیدتی دادگاه انقلاب سمنان برای گذراندن دوره محکومیت به زندان اوین اعزام می‌شدند ولی از ابتدای سال ۱۳۹۱، هنگامی که ژینوس نورانی و روفیا بیدقی برای گذراندن محکومیت یک ساله، خود را به زندان سمنان معرفی کردند در همین محل نگهداشته شدند و از آن پس این شرایط برای سایر زندانیان بهایی هم ادامه یافت.

نگهداری زندانیان عقیدتی در کنار دیگر مجرمان مشکلاتی هم به همراه دارد. مسئولان زندان برای تحت فشار قرار دادن بهاییان زندانی به بهانه‌های مختلف سایر زندانیان را علیه آنها تحریک می‌کنند. چندی قبل یکی از زنان زندانی که موفق به دریافت مرخصی استعلاجی نمی‌شود به دلیل فشار روحی، زهره نیک‌آیین و ترانه ترابی را تهدید به ربودن بچه‌هایشان می‌کند.

در واقع باید اذعان کرد شرایط زندان زنان سمنان یکی از بدترین شرایط حاکم بر زندان‌های ایران است و توجه و رسیدگی بیشتر مسئولان را می طلبد. نگاهداشتن زندانیان عقیدتی با فرزندان زیر دو سال در کنار مجرمان مختلف با هیچ معیار انسانی هماهنگی ندارد.