معمولاً پیروزیهای خود را با صدای بلند اعلام میکنند و در مورد شکستها و ناکامیهاشان یا سکوت میکنند یا به نجوا کلامی میگویند. قرار بود یکم ژوئیه/ ۱۱ تیر بنیامین نتانیاهو در نخستین گام الحاق ۳۰ درصد از کرانه باختری به خاک اسرائیل را به عنوان یک دستاورد تاریخی اعلام کند. اما بعد از رایزنیهای فشرده با کاخ سفید این طرح به تعویق افتاد. آمریکا میگوید اسرائیل باید برای اجرای این طرح شرکای بیشتری به دست آورد.
به گزارش خبرگزاری رویترز صبح چهارشنبه یکم ژوئیه/ ۱۱ تیر «زود الکین» یک عضو حزب راستگرای لیکود – حزب نتانیاهو – اعلام کرد هنوز واشنگتن به اسرائیل برای الحاق کرانه باختری «چراغ سبز» نشان نداده است.
گابی اشکنازی، وزیر خارجه اسرائیل نیز در مصاحبه با رادیو ارتش اسرائیل گفت: «نمیدانم امروز الحاق اعلام میشود یا نه. این را باید از نخستوزیر نتانیاهو بپرسید. بهنظر میرسد که اجرای آن امروز غیرمحتمل است.»
شامگاه گذشته نخستوزیر اسرائیل در سخنانی از رایزنیهای فشرده با دیوید فریدمن، سفیر آمریکا در اسرائیل و آوی برکوویتز، نماینده ویژه دونالد ترامپ در روند صلح خبر داد. نتانیاهو محترمانه اعلام کرد که طرح الحاق به تعویق افتاده است:
«ما در روزهای آینده روی این موضوع کار میکنیم و در روزهای بعد از آن هم این موضوع را پیگیری میکنیم.»
به گفته وزیر خارجه اسرائیل برکوویتز تاکید کرده آمریکا باید شرکای بیشتری را برای حمایت از طرح الحاق با خود همراه کند.
طرح الحاق و واکنشهای جهانی به آن
الحاق بخشهایی از کرانه باختری به خاک اسرائیل در طرح صلح کاخ سفید موسوم به «معامله قرن» پیشبینی شده است. بر این اساس اسرائیل در ازای دریافت امتیازهایی فراتر از تعهدات قبلی فلسطین و قطعنامههای شورای امنیت و همچنین الحاق بخشهایی از مناطق اشغالشده به خاک خود، با تشکیل دولت مستقل فلسطینی موافقت میکند، اما نه میپذیرد که اورشلیم پایتخت کشور مستقل فلسطین باشد و نه بازگشت میلیونها آواره به کشورشان را قبول میکند.
سازمان همکاری اسلامی، سازمان ملل و نروژ که ریاست دورهای سازمان ویژه هماهنگی کمکهای مالی به تشکیلات خودگردان فلسطین را بر عهده دارد، با این طرح مخالفت کردهاند.
نهادهای امنیتی اسرائیل هشدار دادهاند که الحاق کرانه باختری ممکن است سبب فروپاشی تشکیلات خودگردان فلسطین شود و اسرائیل ناگزیر شود حاکمیت این مناطق را مجدداً به دست گیرد. بر همین اساس برخی از شهرکنشینهای یهودی در کرانه باختری نیز از بیم بالا گرفتن خشونتها مخالفت خود را با این طرح اعلام کردهاند.
اردن پیش از این با محکوم کردن طرح الحاق هشدار داده بود که اجرای این طرح به معنای پایان قرارداد صلح با اسرائیل است.
الحاق بخشهایی از کرانه باختری به خاک اسرائیل از یک طرف رأیدهندگان اوانجلیست (تبشیری) آمریکایی را خشنود میسازد اما از طرف دیگر سبب نارضایتی اعراب و اتحادیه اروپا میشود. ممکن است این امر بر مصالحه اروپا با آمریکا بر سر برنامه هستهای ایران و تمدید تحریم تسلیحاتی ایران تا اکتبر/ مهر سال جاری در شورای امنیت تأثیر بگذارد. برای بررسی جوانب این چالش، دو مقام بلندپایه آمریکایی هفته گذشته به درخواست کاخ سفید برای ادامه مذاکرات با مقامات دولت اسرائیل به آن کشور سفر کرده بودند. تحت تأثیر این تحولات تازه کابینه اسرائیل هم روز چهارشنبه تشکیل جلسه نمیدهد.
نتانیاهو گمان میبرد که در دوران ریاست جمهوری ترامپ که اسرائیل در خاورمیانه دست بالا را دارد، یک فرصت تاریخی برای الحاق کرانه باختری به وجود آمده است. جناحهای میانهرو اما هشدار داده بودند که نخست وزیرباید به گونهای گام بردارد که مخالفتهای منطقهای و فرامنطقهای را علیه خود ایجاد نکند. به سبب چنین ملاحظاتی بود که نتانیاهو اعلام کرد طرح الحاق در دو مرحله به اجرا درمیآید: ابتدا الحاق ۳۰ درصد از کرانه باختری و سپس آغاز مذاکرات با تشکیلات خودگردان فلسطین با چشمانداز روشنی از شکست که امکان اجرایی شدن گام دوم الحاق را فراهم میآورد.
با اجرای طرح الحاق عملاً سرزمینی برای تشکیل دولت فلسطین باقی نمیماند و آنچه که قرار بود از درون قطعنامههای شورای امنیت و پیمان اسلو به وجود آید، یعنی تشکیل کشور فلسطین عملاً تحقق نمییابد.
نیمی از جمعیت فلسطینیها در اردن به سر میبرد. به همین سبب اجرای طرح الحاق، موجودیت اردن را هم تهدید میکند، زیرا دور از انتظار نیست که در این صورت تشکیل کشور فلسطین در اردن مطرح شود.
۱۸۹ نماینده دموکرات کنگره آمریکا پنجشنبه ۲۵ ژوئن/ ۵ تیر با انتشار بیانیهای نسبت به اقدام یک جانبه دولت اسرائیل هشدار دادند و اعلام کردند که چنین اقداماتی مذاکرات صلح و حصول یک توافق پایدار را به خطر میاندازد.
قرار است به زودی دولت ترامپ بیانیهای صادر کند.
اتحادیه اروپا اعلام کرده بود که با الحاق بخشهایی از کرانه باختری به خاک اسرائیل ممکن است فلسطین را به عنوان یک کشور مستقل به رسمیت بشناسد.