در حالیکه فشار حوزههای علمیه و نیروهای دینی محافظهکار بر دولت برای بازگشایی اماکن دینی همچنان ادامه دارد شمار ابتلا به ویروس جدید کرونا در برخی از مناطقی که پرجمعیتترین اماکن دینی را دارند افزایش یافته است. وزیر بهداشت میگوید تا زمانی که مطمئن نشویم زائران این اماکن دچار مشکل نمیشوند آنها را باز نمیکنیم.
سعید نمکی، وزیر بهداشت جمهوری اسلامی، پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت درباره بازگشایی اماکن دینی گفت:
«تا زمانی که اطمینان و ایمان کامل پیدا نکنیم که یک زائر این اماکن دچار مشکل نمیشود به خودمان اجازه نمیدهیم که درب آنها را بهروی مردم بگشاییم.»
نمکی با بیان اینکه «افرادی که در نماز جمعه و جماعت شرکت میکنند، اکثراً افراد بیشتر از ۶۰ سال و افرادی هستند که در سن ریسک قرار دارند»، افزود:
«ما بیشترین گرفتاری را با جمعیت آسیبپذیری داریم که ممکن است به این بیماری گرفتار شوند.»
در شرایطی که نگرانیها از افزایش شمار بیماران مبتلا به ویروس کوویدـ۱۹ پس از بازگشایی بازار و کاهش محدودیتهای تردد همچنان ادامه دارد، حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، یکشنبه ۷ اردیبهشت اعلام کرد که شهرهای ایران از نظر همهگیری این ویروس به سه دسته قرمز، زرد و سفید تقسیم شدهاند و تا نیمه ماه رمضان مساجد و سایر اماکن مذهبی در شهرهای سفید بازگشایی نمیشوند.
ستاد ملی مقابله با کرونا نیز پیش از این اعلام کرده بود که کلیه اماکن زیارتی و مذهبی حداقل تا نیمه اردیبهشت بازگشایی نخواهد شد. برخی چهرههای مذهبی به این تصمیم اعتراض کرده و خواستار بازگشایی زودتر اماکن مذهبی در ماه رمضان شده بودند.
احمد علمالهدی، روحانی تندروی شیعه، شیوع ویروس کوویدـ۱۹ را باعث به هم خوردن تعادل و نظم زندگیها دانسته و گفته بود افراد از فرصت و نعمت عبادت در مساجد و عتبات محروم شدهاند.
روز گذشته چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت نیز حجتالاسلام عباس رفعتی نائینی، سخنگوی آیتالله علیرضا اعرافی، مدیر حوزههای علمیه در نامهای از روحانی خواست «ضمن عذرخواهی از مردم»، در بستن اماکن مذهبی برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا تجدید نظر کند.
وزیر بهداشت در اینباره افزود:
«همکاران ما بسیج شدهاند و دستورالعملهایی را در این زمینه تهیه کردهاند و در شهرهایی که در منطقه سفید قرار دارند، نماز جمعه و نماز جماعت را با رعایت پروتکلهای بهداشتی، برگزار کنند.»
او از هیئت امنای مساجد و امامان جمعه خواست که بر اجرای این پروتکلها نظارت کنند.
در همین حال روز پنجشنبه سیدمحمدحسین بحرینی رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد اعلام کرد که آمار ابتلا به ویروس جدید کرونا در مشهد افزایش داشته است. بحرینی گفت:
«هنوز وضعیت مشهد سفید نشده است و در ۲۴ ساعت گذشته تعداد مبتلایان به ویروس کرونا افزایش یافتهاند که باید بررسی شود علتش چیست و آیا تداوم دارد و یا اینکه صرفاً یک جهش یکروزه بوده و متوقف شده است.»
در مشهد آرامگاه علیبن موسیالرضا، امام هشتم شیعیان قرار دارد که بهگفته رسانههای ایران هر ساله میلیونها زائر از آن دیدن میکنند.
علیرضا رزمحسینی؛ استاندار خراسان رضوی نیز گفته است:
«[این استان] همچنان در شرایط نامساعدی در خصوص ویروس کرونا بهسر میبرد، آمار ما تا روز ششم اردیبهشتماه تقریباً یک حالت تأخیری داشته ولی از امروز شاهد تغییراتی هستیم و امیدواریم وارد پیک دوم نشده باشیم، اگر تا فردا این تغییرات ادامه داشته باشد و آمار افزایشی باشد، این امر نشاندهنده این است که وارد پیک دوم شدهایم.»
دکتر مسعود مردانی، از متخصصان عفونی کشور روز پنجشنبه از کاهش مرگومیر ناشی از ویروس کوویدـ۱۹ و کاهش ابتلا به آن در فروردینماه خبر داد اما درباره برخی شایعات مبنی بر ضعیف شدن و از بین رفتن کوویدـ۱۹ طی دو ماه آینده، گفت:
«طبق اعلام دبیرکل سازمان جهانی بهداشت ما نمیتوانیم برای پایان اپیدمی کرونا تاریخی را تعیین کنیم (…) اتفاقی که خواهد افتاد، کنترل بیماری است و کنترل بیماری زمانی رخ میدهد که ۳۰ تا ۷۰ درصد جمعیت در معرض خطر در دنیا به این ویروس مبتلا شوند و بهبود یابند، که در این صورت دیگر مبتلا نمیشوند.»
بهگفته مردانی در حال حاضر بیش از ۳۰۰۰ بیمار کرونایی در آیسییو بیمارستانها هستند و نیمی از این افراد احتمال مرگومیر دارند. او گفت:
«طبق تجربیات ما ۵۰ درصد از بیمارانی که در آیسییو بستری میشوند، از بین میروند.»
بیشتر بخوانید:
علی کووید الله
حسن / 30 April 2020
حقشناس یکی از اعضای شورای شهر تهران،30 آور یل در مصاحبه با روزنامه «آفتاب یزد»اظهار داشت که طی دو ماه گذشته، 13000 نفر از جان باختگان کرونا در پایتخت، به خاک سپرده شده اند!.
گفتههای حق شناس در پی سخنان محسن هاشمی رفسنجانی، رئیس شورای شهر تهران در کنفرانس مطبوعاتی در آغاز هفته بود که عنوان کرد: «شمار قربانیان کرونا از « بهشت زهرا »در تهران بدست میآید».
او همچنین تأکید کرد که شمارقربانیان این بیماری پاندمیک، بسیار بیشتر از آمار اعلام شده دولتی است
sattar beheshti / 30 April 2020