جدایی‌طلبان جنوب یمن با نقض توافق پیشین با دولت، اعلام خودمختاری کردند. دولت عبد ربه منصور هادی در واکنش به بیانیه جدایی‌طلبان از عربستان خواست موضع خود را مشخص کند و اعلام کرد اقدام جدایی‌طلبان «نتایج فاجعه‌بار»ی را به‌همراه خواهد داشت.

نیروهای وابسته به جدایی‌طلبان جنوب یمن، موسوم به «شورای انتقالی» که تحت حمایت امارات متحده عربی قرار دارند، یکشنبه ۲۶ آوریل/۷ اردیبهشت پس از انتشار بیانیه این شورا در اعلام خودمختاری، به خیابان‌های عدن آمده‌اند. خودمختاری جدایی‌طلبان جنوب، توافق پیشین آن‌ها با دولت را که در ریاض امضا شده بود، نقض می‌کند. عربستان که حامی دولت به‌شمار می‌رود، هنوز واکنشی نشان نداده است اما دولت اعلام کرده خودمختاری جدایی‌طلبان «نتایج فاجعه‌بار»ی به همراه خواهد داشت. (عکس از Mohamed Abdelhakim / AFP)

به گزارش خبرگزاری اسوشیتدپرس، شورای انتقالی جدایی‌طلبان جنوب یمن بامداد یکشنبه ۲۶ آوریل/۷ اردیبهشت با انتشار بیانیه‌ای اعلام خودمختاری کرد. جدایی‌طلبان جنوب، موسوم به «شورای انتقالی» در این بیانیه دولت عبد ربه منصور هادی را به «فساد و سوء مدیریت» متهم کرده و با اعلام وضعیت فوق‌العاده در استان‌های جنوبی این کشور، گفته‌اند درعدن، بندر کلیدی جنوب یمن و دیگر مناطق تحت کنترلشان، حاکمیت خودمختار برقرار خواهند کرد.

دولت عبد ربه منصور هادی یمن در واکنش به این بیانیه، استقلال جدایی‌طلبان را رد کرد و هشدار داد اقدام آن‌ها با خود «نتایج خطرناک و فاجعه‌بار»ی را به همراه خواهد آورد. محمدعبدالله الحضرمی، وزیر خارجه یمن نیز از عربستان سعودی خواست موضع خود را مشخص کند و «اقدامات قاطعانه‌ای را علیه شورش‌های دنباله‌دار به اصطلاح شورای انتقالی، به‌کار بگیرد».

شکاف میان عربستان و امارات

عربستان سعودی از دولت عبد ربه منصور هادی در یمن حمایت می‌کند و جدایی‌طلبانِ «شورای انتقالی جنوب یمن» (STC) از سوی امارات متحده عربی پشتیبانی می‌شوند.

«شورای انتقالی» بخشی از ائتلاف نیروهای سنی عرب به رهبری عربستان سعودی است که از مارس ۲۰۱۵ میلادی جنگ با شیعیان حوثی‌ در یمن را آغاز کرد. این جدایی‌طلبان که به کمک امارات متحده عربی مسلح شده‌اند و آموزش می‌بینند، در ماه اوت سال جاری با هدف دستیابی به خودمختاری در جنوب یمن، به دولت عبد ربه منصور هادی پشت کردند و با نیروهای وفادار به او وارد نبرد شدند.

اعلام خودمختاری از سوی آن‌ها، توافق پیشین میان دولت و این شورا را نقض می‌کند. این توافق که «توافق ریاض» خوانده می‌شود، در نوامبر۲۰۱۹ و برای پایان‌دادن به جنگ میان دولت و جدایی‌طلبان امضا شد. بر مبنای این توافق، علاوه بر تقسیم قدرت در جنوب یمن، جدایی‌طلبان تحت کنترل دولت قرار گرفتند و شماری از وزارتخانه‌ها به آن‌ها سپرده شد.

شورشیان حوثی که از سال ۲۰۱۴ با حمایت جمهوری اسلامی، دولت را از صنعا رانده و کنترل بسیاری از مناطق یمن را در دست گرفته‌ بودند، در واکنش به اعلام خودمختاری از سوی جدایی‌طلبان با لحنی تمسخرآمیز خواهان واکنش دولت یمن شدند. به نوشته سایت المسیره، محمدعلی الحوثی از رهبران شیعیان حوثیِ مورد حمایت ایران در یمن، در توییتر  از دولت خواسته نشان دهد چقدر آنچنان که ادعا می‌کند جنوب را دوست دارد و [اگر می‌تواند] توافقنامه ریاض را اجرا کند و تنها به شورش خواندن اقدام جدایی‌طلبان بسنده نکند. محمدعلی الحوثی پیشتر در واکنش به امضای این توافق، آن‌را «غیریمنی» خوانده بود.

احتمال از سرگیری درگیری‌های نظامی در جنوب

اعلام خودمختاری جدایی‌طلبان، تهدیدی برای ازسرگیری مناقشات نظامی به‌شمار می‌رود. علاوه بر درگیری‌های موجود میان دولت و حوثی‌ها، اختلاف میان امارات متحده عربی و عربستان سعودی که در ائتلاف عربی متحد به‌شمار می‌آمدند، ممکن است یمن را وارد موج تازه‌ای از هرج و مرج کند.

در جنوب این کشور نیز اعلام استقلال جدایی‌طلبان در حالی صورت می‌گیرد که در روزهای گذشته و به دنبال بارندگی‌های شدید و جاری‌شدن سیل ویرانگر، مردم در عدن علیه دولت هادی و جدایی‌طلبان تظاهرات کرده بودند. سیل به سرریزشدن رودخانه‌ها منجر شده و به مناطق مسکونی آسیب‌های شدیدی وارد کرده است. بسیاری از مردم از خانه‌هایشان گریخته‌اند و برخی براثر سیلاب مفقود یا کشته‌شده‌اند.

از سوی دیگر شیوع کرونا زندگی مردم یمن را تهدید می‌کند. یمن تنها یک مورد ابتلا را تایید کرده اما فعالان و پزشکان نسبت به شیوع ناگهانی و آماده نبودن زیرساخت‌های آسیب دیده از جنگ و نظام سلامت ویران هشدار می‌دهند.

سازمان ملل از طرفین درگیر در یمن خواسته است به خاطر جلوگیری از شیوع کرونا، آتش‌بس اعلام کنند.

در همین زمینه: