روزنامه کانادایی گلوب اند میل نوشت که در اجلاس مجمع جهانی بین‌المجالس در این کشور، جان بیرد، وزیر امور خارجه کانادا انتقادهای تندی را علیه وضعیت حقوق بشر در کشورهای ایران و اوگاندا را مطرح کرد و نمایندگان هر دو کشور نیز او را به دخالت در امور داخلی کشورهایشان متهم کردند.

این روزنامه امروز، سه‌شنبه، ۲۳ اکتبر (دوم آبان) گزارش داد که بیرد در سخنرانی خود در این اجلاس که ۱۴۰۰ تن به نمایندگی از طرف بیش از ۱۲۵ پارلمان در آن حضور داشتند، اظهار داشت که ایران “به تنفر از یهودیان دامن می‌زند و به ترویج نسل‌کشی می‌پردازد.”

وزیر امور خارجه کانادا برخورد نابردبارانه و تعصب‌آمیز ایران با اقلیت‌های مذهبی این کشور را غیر قابل قبول خواند و گفت: “کانادا در مقابل چنین اقدامات بی حد و اندازه‌ای آرام نخواهد نشست.”

بیرد همچنین تصریح کرد: “ایران به سازمان‌های تروریستی یاری می‌رساند، به رفاه‌شان کمک و از آنها حمایت می‌کند و در عین حال، به خاطر پایمال کردن گسترده و شدیدِ حقوق انسانی مردم خودش نیز مجرم است، که از آن جمله می‌توان به تعدی نسبت به اقلیت‌های مذهبی اشاره کرد.”

او افزود: “حکومت ایران طرفدار تمام آن چیزهایی است که ما نمایندگان باید علیه آنها باشیم.”

ایرج ندیمی، سرپرست هیئت ایرانی شرکت‌کننده در این اجلاس در واکنش به سخنان بیرد گفت به این می‌ماند که ایران نیز از اجلاس مجمع جهانی بین‌المجالس به‌منظور جلب حمایت‌های بین‌المللی برای مستقل ساختن ایالت کبک کانادا استفاده کند

بیرد از موارد فوق به‌عنوان دلایل تعلیق ارتباطات دیپلماتیک کانادا با ایران در حال حاضر یاد کرد.

ایرج ندیمی، سرپرست هیئت ایرانی شرکت‌کننده در این اجلاس در گفت‌وگویی در واکنش به سخنان بیرد اظهار داشت که مطرح کردن این سخنان از سوی وزیر امور خارجه کانادا درباره ایران به این می‌ماند که ایران نیز از اجلاس مجمع جهانی بین‌المجالس به‌منظور جلب حمایت‌های بین‌المللی برای مستقل ساختن ایالت کبک کانادا استفاده کند.

او گفت: “خوب است که ما نیز در چنین اجلاسی درباره استقلال کبک سخن بگوییم؟… اینجا مکان مناسبی برای این حرف‌ها نیست.”

هنگامی که بیرد در سخنرانی‌اش انتقادهایش از حکومت ایران را آغاز کرد، ندیمی از جا برخاست و در حالی‌که برگه‌ای را که نمایندگی‌ او از ایران را مشخص می‌کرد در هوا تکان می‌داد، اعتراض خود را به سخنان بیرد نشان داد.

بیرد در سخنرانی خود در این اجلاس دولت سوریه را نیز “رژیمی غمگین” نامید که در تلاشی ناامیدانه برای حفظ قدرت “جنگی را با مردم خودش بر پا کرده است و با ذلت به قتل عام غیرنظامیان می‌پردازد.”

او حین توصیف وضعیت دختران جوان آفریقایی در کشورهایی که حکومت، پذیرای ازدواج زودهنگام و اجباری دختران است نیز الفاظی شدید‌اللحن را به کار برد.

وزیر امور خارجه کانادا با اشاره به مورد دیوید کاتو، فعال حقوق همجنس‌گرایان در اوگاندا که چاپ عکسی از او در کنار چند همجنس‌گرای دیگر با تیتر “دارشان بزنید” در روزنامه‌ای در این کشور، به مضروب و کشته شدنش منجر شده بود، اوگاندا را به پایمال کردن حقوق همجنس‌گرایان و تعدی به آنها متهم کرد.

ربه‌کا کاداگا، سخنگوی مجلس ملی اوگاندا در واکنش به سخنان بیرد گفت که دولت کشورش از دولت کانادا یک عذرخواهی را طلب خواهد کرد.

کاداگا در گفت‌وگویی با ذکر این‌که دولت اوگاندا خشونت علیه همجنس‌گرایان را ترویج نمی‌کند، اظهار داشت: “جهالت و گستاخی ویژگی‌هایی است که می‌توانم در توصیف آقای بیرد به کار ببرم. این‌که او به کشور من حمله می‌کند نشانه گستاخی بی‌اندازه‌ اوست.”