در نشست مجلس درباره شیوع کرونا نمایندگان دولت اوضاع را خوب توصیف کردند و از عملکرد دولت در مبارزه با کرونا دفاع کردند. وزیر بهداشت وعده داد که تا پایان اردیبهشت کرونا مهار شود. وزیر کشور گفت روند ابتلا به کرونا رو به کاهش است. رئیس سازمان برنامه و بودجه مشکلات دولت و ضربات کرونا بر اقتصاد را برشمرد. برخی نمایندگان مجلس اما خواهان کمک‌های بیشتر دولتی و اقدامات قاطع‌تری برای مقابله با کرونا شدند.

سعید نمکی، وزیر بهداشت در نشست مجلس شورای اسلامی درباره کرونا – سه‌شنبه ۱۹ فروردین ـ عکس از خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا)

نشست مجلس درباره کرونا سه‌شنبه ۱۹ فروردین با شرکت سعید نمکی وزیر بهداشت، عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور و محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه به‌دلیل دیر آمدن این وزیران با تأخیر برگزار شد. در این نشست همچنین هیچ رسانه‌ای برای پوشش خبری حضور نداشت و خبرنگاران پارلمانی به اجبار و جهت رعایت اصول بهداشتی به صورت غیرحضوری جلسه را پوشش خبری می‌دادند.

سعید نمکی وزیر بهداشت از عملکرد این وزارتخانه در مقابله با کرونا دفاع کرد و گفت وزارت بهداشت از همان ابتدا شیوع کرونا را اعلام کرد و حتی «از همان ابتدا برای پرواز‌های چین تصمیم گرفت و به دانشگاه‌های علوم پزشکی هم ابلاغ کرد».

او با اشاره به نظر مخالفان دولت گفت: «برخی اعلام کردند که اعلام این قبل از انتخابات درست نیست، اما من تأکید کردم که راست‌گویی خدمت به مردم است هر چند این موارد باید به تفصیل در جلسه غیرعلنی توضیح داده شود.»

به‌گفته نمکی «آن‌چه در گیلان اتفاق افتاد با آن‌چه در قم رخ داد دو مقوله کاملاً متفاوت بوده است و برای تک‌تک موارد مبتلا ما توضیح داریم و همه آن‌ها را مورد به مورد بررسی کردیم که در جلسه غیرعلنی باید گفته شود».

وزیر بهداشت افزایش آمار کرونا در ایران را به این علت دانست که بیماریابی فعال شده است. او وضعیت بیمارستان‌ها را هم خوب توصیف کرد و گفت بیمارستان‌ها «بین ۳۰ تا ۵۰ درصد تخت خالی دارند».

مایکل رایان، مدیر برنامه مدیریت اضطراری سازمان جهانی بهداشت ۱۴ اسفند / ۴ مارس ضمن هشدار نسبت به گسترش ویروس کرونا در ایران، از کمبود تجهیزات و وسائل حفاظتی برای کادر درمانی ابراز نگرانی کرده و تأکید کرده بود که این کمبودها می‌تواند تلاش‌ها برای مهار شیوع این ویروس در ایران را با خطر مواجه سازد.

نمکی با بیان این‌که «آنچه امروز در کشور می‌بینیم، مرحله مدیریت بیماری است و به مهار و کنترل نرسیدیم»، افزود: «در روزهای آینده در برخی استان‌ها به مرحله کنترل هم خواهیم رسید و تا آخر اردیبهشت ماه به مهار ویروس کرونا خواهیم رسید.»

وزیر بهداشت همچنین طولانی‌تر شدن مدیریت بیماری کرونا را «سهمگین‌ترین پدیده» برای اقتصاد کشور دانست و با اعلام این‌که در گام نخست فاصله‌گذاری اجتماعی و گام دوم فاصله‌گذاری هوشمند اجرا خواهد شد افزود: «باید اجرای فاصله‌گذاری استمرار داشته باشد اما باید به این امر نیز توجه شود که کشور در حال حاضر با حصر و جنگ اقتصادی روبه‌رو است.»

او تأکید کرد که «نمی‌توان تولید و صنعت را تعطیل کرد».

مشکلات دولت

محمدباقر نوبخت در نشست علنی مجلس شورای اسلامی به پیامدهای اقتصادی کرونا پرداخت. او این بیماری را در کنار کاهش منابع دولت به‌دلیل افت قیمت نفت در جهان و کاهش مصرف سوخت، عامل منفی در اقتصاد کشور خواند.

او گفت در پی این بیماری دولت در رابطه با تأمین منابع مالی بودجه از طریق دریافت مالیات با مشکلاتی روبه‌رو و «منابع مالی دولت از طریق مالیات با عدم تحقق مواجه شده است». همچنین دولت با مخارج غیرقابل اجتنابی هم مواجه شده از جمله پرداخت یارانه ماهانه، یارانه معیشتی.

به‌گفته نوبخت «دولت در یکی از حساس‌ترین مراحل مدیریت منابع و مصارف بودجه قرار دارد تا بتواند به تمامی تعهدات خود عمل کند».

نوبخت با اشاره به برداشت یک میلیارد یورو از صندوق توسعه ملی با موافقت علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی گفت: «به کمک این منابع برای ماه‌های آینده وزارت بهداشت هزینه‌های لازم را صورت خواهیم داد.»

علی خامنه‌ای ۱۱ روز پس از درخواست اضطراری دولت برای برداشت یک میلیارد یورو از صندوق توسعه ملی برای مبارزه با کرونا، سرانجام روز دوشنبه با آن موافقت کرد. رهبر جمهوری اسلامی پیش از این، تنها چهار روز پس از کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده سابق نیروی قدس در عراق ۲۰۰ میلیون یورو از منابع صندوق توسعه ملی برای افزایش بودجه سپاه موافقت کرده بود.

وزیر کشور: روند ابتلا به کرونا در کشور رو به کاهش است

در همین حال عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور در سخنان خود در مجلس اعلام کرد که «روند ابتلا به بیماری کرونا در کشور روبه کاهش است و استان‌های در خطر همچون گیلان و مازندران به وضعیت مطلوبی در این زمینه دست یافته‌اند».

رحمانی فضلی گفت وزارت بهداشت در حال حاضر از «آمادگی، شناخت و امکانات کافی» برخوردار است و «مردم نیز با افزایش سطح آگاهی و خودکنترلی که در این زمینه داشتند» همکاری کرده‌اند.

وزیر کشور در حالی از آمادگی وزارت بهداشت و خودکنترلی مردم سخن می‌گوید که در سه روز اخیر پس از پایان تعطیلات نوروزی شهرهای بزرگ ایران، ازجمله تهران شاهد حضور مردم در خیابان‌ها و رفت‌وآمدهای زیاد بوده‌اند. در تعطیلات نوروزی نیز حدود سه میلیون نفر شهرهای خود را ترک کردند.

رحمانی فضلی با اشاره به تصمیم دولت مبنی بر آغاز فعالیت‌های محدود اقتصادی از ۲۳ فروردین‌ماه گفت: «در مرحله جدید کنترل ویروس کرونا در قالب کنترل هوشمند، اصناف به سه دسته ریسک پایین، متوسط و بالا تقسیم شدند و قرار شد در استان‌ها اصناف با ریسک پایین فعالیت خود را با رعایت پروتکل‌های بهداشتی و نظارت دقیق استانداری‌ها شروع کنند و در تهران نیز از ۳۰ فروردین ماه این اصناف به فعالیت بپردازند.» درباره فعالیت آموزش و پرورش و آموزش عالی نیز پس از ۳۰ فروردین‌ماه ستاد مقابله با کرونا تصمیم خواهد گرفت.

سخنان نمایندگان مجلس

در جلسه مجلس شورای اسلامی برخی از نمایندگان نیز درباره وضعیت کشور در دوران کرونا اظهارنظر کردند. فاطمه ذوالقدر، نماینده تهران و سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس خواهان جدی گرفتن قرنطینه و فاصله‌گذاری اجتماعی (فیزیکی) شد و گفت: «ازدحام جمعیت در وسائل نقلیه نشان داد با شروع هفته کاری فاصله‌گذاری اجتماعی اجرایی نمی‌شود.»

ذوالقدر برخلاف نظر وزیر کشور گفت ویروس کرونا هنوز در کشور مهار نشده و بر اساس آمار مرکز پژوهش‌های مجلس شمار بیماران مبتلا به کرونا صعودی بوده و باید به طرح سه فوریت نمایندگان مبنی بر تعطیلی و قرنطینه توجه ویژه شود.

گروهی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به تازگی طرح سه‌فوریتی قرنطینه کامل یک ماهه کشور را آماده کرده‌اند تا در دستور کار مجلس قرار گیرد. براساس این طرح پس از «قرنطینه کامل کل کشور»، مایحتاج دهک‌های پایین جامعه و «واریز حقوق کامل دو ماهه برای تمامی آن‌ها به‌صورت پیش‌تراکنش» باید تأمین شود و «واریز کمک‌معیشتی دو ماه پیشِ رو برای افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی که استثنائاً در این دو ماه باید این مبلغ دو برابر شرایط عادی باشد» در نظر گرفته شده است.

فاطمه ذوالقدر با انتقاد از این‌که در حال حاضر ادارات با حداکثر نیروی کار خود فعال هستند، گفت: «در برخی ادارات به کارمندان گفته می‌شود از ما انتظار اضافه کاری نداشته باشید، با این سیاست‌ها کارمندان تحت فشار قرار خواهند گرفت.»

او همچنین گفت «بسته‌های بهداشتی و ماسک در اختیار ادارات قرار نمی‌گیرد» و «باید به حقوق تولیدکنندگان و کارگران توجه ویژه شود و از طریق ارائه بسته‌های معیشتی و به تعویق انداختن پرداخت مالیات و قبوض آب، برق و گاز به اقشار آسیب پذیر کمک شود».

عبدالرضا عزیزی نماینده شیروان در مجلس شورای اسلامی نیز با بیان این‌که در کنترل ویروس کرونا می‌توانستیم بهتر عمل کنیم، گفت: «اگر می‌خواهیم زنجیره انتقال ویروس کرونا را قطع کنیم باید نظامی عمل کنیم. در این راستا قوای سه‌گانه و تمام دستگاه‌های ذیربط باید کنار هم نشسته و تصمیم‌گیری قاطع داشته باشند، در این زمینه بهترین شیوه این است که خرج و مخارج مردم را به مدت یک ماه تأمین و از خروج آن‌ها از منزل جلوگیری کنیم.»

الیاس حضرتی، نماینده اصلاح‌طلب تهران نیز در سخنانی گفت: «[کرونا] از این لحظه به بعد اقشار حاشیه‌نشین که فاقد شغل ثابت هستند یا افرادی که شغل خود را از دست داده و فاقد درآمد هستند، تحت تاثیر قرار خواهد داد، بنابراین این افراد در سطح اول خطر قرار داشته که باید حکومت برای حمایت از آن‌ها تدبیری بیندیشد.»

محمدمهدی زاهدی، نماینده کرمان و وزیر علوم در دوران ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد شرایط پساکرونا را مهم خواند و آن را «تهدید اجتماعی، امنیتی، سیاسی و اقتصادی برای کشور» دانست و گفت: «غفلت از شرایط پساکرونا تبعات سنگینی برای کشور دارد لذا مجلس باید برای این شرایط وقت گذاشته و تصمیمات لازم را اتخاذ کند در غیر این صورت آیندگان ما را نمی‌بخشند.»

بیشتر بخوانید: