اکرم امام‌اوغلو، شهردار استانبول نسبت به شیوع ویروس کرونا در این کلان‌شهر هشدار داد و گفت اگر اقدامات ضروری انجام نشود این شهر و در نتیجه آن ترکیه با بحران بزرگی روبه‌رو خواهد شد. او اختلافات با اردوغان را مانع از مبارزه با کرونا دانست.

اکرم امام‌اوغلو سال گذشته در انتخابات شهرداری‌ها موفق شد کاندیدای حزب حاکم «عدالت و توسعه»، به‌رهبری اردوغان را شکست دهد ـ عکس از آرشیو
اکرم امام‌اوغلو سال گذشته در انتخابات شهرداری‌ها موفق شد کاندیدای حزب حاکم «عدالت و توسعه»، به‌رهبری اردوغان را شکست دهد ـ عکس از آرشیو

اکرم امام‌اوغلو، شهردار استانبول از حزب جمهوری‌خواه خلق (CHP)، قوی‌ترین حزب اپوزیسیون در ترکیه، به رویترز گفت تنش‌های بین شهرداری و دولت رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری این کشور توجه را از نبرد با بیماری کرونا منحرف می‌کند.

شمار مبتلایان به ویروس کرونا در ترکیه در مدت سه هفته از ۱۸ هزار نفر عبور کرده است و تاکنون ۳۵۶ نفر بر اثر این بیماری جان خود را از دست داده‌اند.

دولت مرکزی از مردم خواسته است كه در خانه بمانند و محدودیت‌هایی نیز اعمال کرده است. اما به‌منظور جلوگیری از بن‌بست اقتصادی در کشور از محدودیت‌های کامل بر زندگی عمومی پرهیز کرده است.

امام‌اوغلو بر ماندن مردم استانبول در خانه‌های خود تأکید کرد و گفت: «اقدامات برای ۱۶ میلیون نفر [جمعیت استانبول] در مهار کرونا، ترکیه را نجات خواهد داد. ما در بحرانی‌ترین زمان هستیم. با نگاهی به اوضاع در سرتاسر جهان، در دوره‌ای قرار داریم که بسیار فشرده است و می‌تواند به آمار و تلفاتی منجر شود که تکان‌دهنده خواهد بود.»

استانبول، قطب تجاری ترکیه، ۶۰ درصد مبتلایان به کرونا در این کشور را ثبت کرده است.

امام‌اوغلو با بیان این‌که حدود ۱۵ درصد مردم استانبول همچنان از وسائل نقلیه عمومی یا خودروهای شخصی استفاده می‌کنند، افزود: «این بدان معناست که بیش از دو میلیون نفر همچنان از خانه بیرون می‌روند و این وحشتناک است. چنین جمعیتی به اندازه جمعیت یک شهر بزرگ در اروپاست.»

سال گذشته در انتخابات شهرداری‌ها امام‌اوغلو موفق شد کاندیدای حزب حاکم «عدالت و توسعه»، به‌رهبری اردوغان را شکست دهد و به سلطه ۲۵ ساله این حزب و پیشینیان اسلام‌گرای آن در استانبول خاتمه دهد. از آن زمان، دولت و شهرداری استانبول در مورد موضوعاتی مانند بودجه و پروژه کانال شهری اختلاف نظر دارند.

این هفته امام‌اوغلو که از او به‌عنوان نامزد احتمالی انتخابات بعدی ریاست جمهوری یاد می‌شود، کارزاری راه‌اندازی کرد تا کمک‌های مالی برای نیازمندان شهر جمع‌آوری کند، اما با تشدید تنش‌ها آنکارا مانع از این کارزار شد. اردوغان با انتقاد از جمع‌آوری کمک مالی از سوی شهرداری گفت ریاست جمهوری باید برای کمک تلاش کند.

اردوغان در مورد درخواست تعطیلی فعالیت‌های اقتصادی اعلام کرده است که ترکیه باید برای حفظ اقتصاد خود که از رکود خارج می‌شود، «چرخ‌های اقتصاد را در گردش نگه‌ دارد».

دولت تمامی پروازهای خارجی را به حالت تعلیق در آورده و سفرهای داخلی را محدود کرده است. همچنین مدارس و کافه‌ها بسته و برگزاری نماز جمعه و مسابقات ورزشی نیز متوقف شده‌اند.

امام‌اوغلو افزود پیام‌هایی به اردوغان فرستاده و گفته است آن‌ها نیاز به ایجاد فضایی دارند که بتوانند با هم همکاری کنند اما این دو نفر از زمان شروع شیوع کرونا تاکنون با یکدیگر صحبت نکرده‌اند.

او گفت: «تقریباً ۶۰ تا ۶۵ درصد مشکلات ترکیه در حال حاضر در استانبول است. بنابراین، ما باید بتوانیم مستقیماً با هم تماس بگیریم و مسائل خود را با هم حل کنیم.»

امام‌اوغلو افزود دولت در پاسخ به تماس‌های مكرر او برای مذاكره كُند عمل كرده است، و این اشتباه بود كه اردوغان تنها آخر هفته گذشته، یک ماه پس از شیوع کرونا، با فرمانداران محلی منصوب دولت ملاقات کرد. او گفت: «روشن است که این‌گونه برخوردها سیاسی است و این موجب رنجش ماست زیرا چنین شرایطی نمی‌تواند سیاسی باشد.»

شهردار استانبول اعلام کرد که او با حدود ۴۵ شهرداری بزرگترین شهر‌های جهان یک کنفرانس ویدئویی برگزار کرده و هشدارهایی به‌ویژه از سوی میلان، مادرید و رم در مورد جدی بودن اوضاع شنیده است. او گفت: «استانبول یکی از شلوغ‌ترین شهرهای اروپا از نظر اقتصادی است. مهار ویروس کرونا در چنین شهر بزرگی موجب آسایش اروپا و جهان خواهد شد.»

بیشتر بخوانید: