بیش از ۱۰۰ نفر از نمایندگان مجلس در نامه‌ای به روحانی به تبعیض در متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان اعتراض کردند. در بودجه سال ۹۹، بر اساس ضریب‌هایی ۱۰ هزار میلیارد تومان به متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان لشکری و کشوری پیدا کرده، اما برای کارگران بازنشسته که تأمین اجتماعی مستمری آن‌ها را می‌پردازد اعتباری در نظر گرفته نشده است.

بازنشستگان برای اعتراض علیه «فلاکت بی‌سابقه» در برابر مجلس تجمع کردند ــ عکس: آرشیو
از اعتراضات بازنشستگان به تحمیل فقر و فلاکت بر آنها و کارگران. عکس: آرشیو

به دلیل همه‌گیری کرونا در ایران، مجلس شورای اسلامی عملاً از کار افتاده است. از ۱۰۰ نماینده مجلس ابتلای قطعی ۲۳ نفر به کووید ۱۹ به اثبات رسیده و ۴۰ نفر هم مشکوک به ابتلا هستند. با این‌حال در اقدامی که می‌توان آن را نمادین در نظر گرفت، ۱۰۰ نماینده مجلس در نامه‌ای به روحانی خواهان رفع تبعیض از کارگران بازنشسته شدند. نامه کوتاه است:

«خبر اجرای تبصره ١٢ قانون بودجه سال ٩٩ در خصوص تخصیص ۱۰ هزار میلیارد تومان برای متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان کشوری و لشگری (جدای از اشکالات نحوه اجرا و میزان آن که به موقع ارایه خواهد شد ) باعث خرسندی گردید، اما از این جهت که اشاره‌ای به اجرای تبصره ٢ همان قانون بودجه نشد، موجبات نگرانی شد.»

نمایندگان معترض در ادامه این نامه کوتاه افزودند:

«دستور فرمایید دستگاه‌های ذی‌ربط در خصوص متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان و مستمری‌بگیران کارگران عزیز نیز مستند به ماده ١٢ قانون برنامه، که سه سال است معطل مانده اقدام کنند.»

دستگاه ذی‌ربط در این زمینه سازمان برنامه و بودجه است. بر اساس فصل دهم قانون «مدیریت خدمات کشور» در سال ۸۶ حقوق کارکنان دولت بر اساس یک ضریب ریالی تعیین می‌شود که به ظاهر برای مستمری‌بگیران، بازنشستگان و کارمندان یکسان است، اما امتیازات برای این سه گروه با فرمول‌های مختلف محاسبه می‌شود. دولت دوشنبه هفته گذشته برای توجیه نحوه توزیع ۱۰ هزار میلیارد تومان در بین بازنشستگان یا به اصطلاح «متناسب‌سازی» حقوق‌ها جلسه‌ای در سازمان برنامه و بودجه برگزار کرد. اما باز هم بازنشستگان تأمین اجتماعی را ندیده گرفت. به گفته  علی اصغر بیات، رئیس کانون عالی کارگران بازنشسته و مستمری‌بگیر تأمین اجتماعی ۶۰ درصد از کارگران مستمری‌بگیر حداقل مستمری را دریافت می‌کنند. به دلیل آنکه دولت تاکنون بدهی خود به سازمان تامین اجتماعی را نپرداخته این احتمال وجود دارد که کارگران بازنشسته حتی از آن مستمری حداقلی هم محروم شوند.

بحران کرونا هم بر بار مالی سازمان تأمین اجتماعی افزوده است. شماری از کارگاه‌ها تعطیل شده‌اند و کارفرمایان حق بیمه کارگران را پرداخت نکرده‌اند و شمار زیادی از تخت‌های بیمارستان‌های تأمین اجتماعی در اختیار دولت قرار گرفته اما این سازمان تاکنون از بودجه دولت برای مقابله با کرونا سهمی برنداشته است.

حسن روحانی دو روز قبل اعلام کرد که ۱۰ میلیارد دلار به حمایت از کسب و کارهایی که تحت تاثیر کرونا قرار گرفته‌اند اختصاص می‌یابد. کارگران و کارگران بازنشسته از این بودجه‌ها بی‌نصیب مانده‌اند.

بیشتر بخوانید: