آمریکا این هفته با تحریمهای جدید خود پیام روشنی به جمهوری اسلامی داد: شیوع کروناویروس ایران را از تحریمهای آمریکا که موجب سقوط درآمدهای نفتی و انزوای اقتصاد آن شده است، نجات نمیدهد.
خبرگزاری رویترز، جمعه یکم فروردین / ۲۰ مارس در گزارشی درباره تحریمهای آمریکا علیه ایران و گسترش کروناویروس نوشت ایران در خاورمیانه بیشترین آسیب را از شیوع کرونا دیده است و بهگفته وزارت بهداشت این کشور آمار مرگومیر آن به ۱۲۸۴ نفر افزایش یافته است. هر ۱۰ دقیقه، یک نفر جان خود را در اثر پیامدهای ناشی از ابتلا به کرونا از دست میدهد و تقریباً هر ساعت ۵۰ نفر در ایران به کووید ۱۹ (بیماری ناشی از ویروس کرونا جدید) مبتلا میشوند.
آمریکا ادعا میکند که کارزار «فشار حداکثری» این کشور برای مهار فعالیتهای هستهای، موشکی و منطقهای ایران، مانع از جریان ارسال کالاهای بشردوستانه نیست.
دولت دونالد ترامپ این هفته تحریمهای جدیدی علیه ایران وضع کرد. آمریکا پنج شرکت مستقر در امارات متحده عربی، سه شرکت در چین، سه شرکت در هنگکنگ و یک شرکت در آفریقای جنوبی را به دلیل تجارت در بخش پتروشیمی با ایران در لیست سیاه قرار داد.
یک مقام ایرانی به رویترز گفت: «افزایش فشار واشنگتن علیه ایران جنایت علیه بشریت است. همه دنیا باید برای غلبه بر این بیماری (کرونا) به یکدیگر کمک کنند.»
برخی از تحلیلگران گفتهاند که دولت ترامپ باید تلاش بیشتری کند تا ارسال کالاهای بشردوستانه به ایران سرعت بیشتری بگیرد، هرچند که آنها شواهد اندکی برای نشان دادن این تلاشها دیدهاند.
برایان هوک، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران گفت: «سیاست فشار حداکثری ما بر رژیم ایران ادامه خواهد یافت. تحریمهای آمریکا علیه ایران مانع ارسال کمک به این کشور در زمینه پزشکی نیست.»
دوشنبه گذشته چین از آمریکا خواست که به دلایل بشردوستانه تحریمهای ایران را متوقف کند. همزمان، وزارت خارجه روسیه نیز تحریمهای آمریکا علیه ایران را بهدلیل شیوع کرونا «ضد بشردوستانه» خواند و خواستار لغو این تحریمها شد. اما مقامهای آمریکا، دیپلماتها و تحلیلگران خارجی هیچ نشانهای از لغو تحریمها ندیدند.
الیزابت روزنبرگ از اتاق فکر «مرکز امنیت جدید آمریکا» گفت: «در حالی که ایران یکی از مراکز شیوع ویروس کرونا است و با فاجعه اقتصادی واقعی روبهروست هیچ نشانهای از کاهش تحریمها وجود ندارد.»
برایان هوک از ارسال پیامی از مجاری دیپلماتیک به ایران جهت کمکرسانی در مقابله با ویرس کرونا سخن گفت و افزود «ایران به سرعت با کمک آمریکا مخالفت کرد».
او همچنین رهبری ایران را به دلیل مشکلات ناشی از کرونا مقصر دانست و افزود ایران «میلیاردها دلار برای تروریسم و جنگهای خارجی خرج میکند» و اگر یکدهم از آن را «صرف نظام بهداشتی بهتر میکرد، وضع مردم ایران بهتر بود».
در اقدامی که ممکن است نشانهای از سوی ایران قلمداد شود، تهران مایکل وایت شهروند آمریکایی را از زندان به مرخصی فرستاد، اگرچه او باید در ایران بماند. وایت در سال ۲۰۱۸ در ایران بازداشت شد، به دلایل پزشکی از زندان به مرخصی آمده است و در حال حاضر در سفارت سوئیس، حافظ منافع آمریکا در ایران بهسر میبرد.
سوزان مالونی از اتاق فکر مؤسسه بروکینگز گفت: «من اعتقاد ندارم که دولت آمریکا امکان مانور زیادی برای مقامهای ایرانی فراهم کند اما این به معنای آن نیست که ایرانیها نمیتوانند یا نباید به دنبال هر فرصتی برای دسترسی به تجهیزات پزشکی باشند.»
مالونی با بیان اینکه شیوع کرونا در ایران به دلیل مسافرت ایرانیها در ایام نوروز گسترش بیشتری مییابد، گفت این موضوع میتواند به شرکای امنیتی آمریکا در سراسر منطقه آسیب برساند.
مارک دوبوویتس از بنیاد دفاع از دموکراسی نیز گفت واشنگتن میتواند کالاهای پزشکی را از طریق گروههای خصوصی به ایران بفرستد اما نباید تحریمها را کاهش دهد.
او با اشاره به حمله هفته گذشته به مواضع آمریکا و متحدانش در عراق که منجر به کشته شدن یک بریتانیایی و دو آمریکایی شد، گفت: «درست زمانی که شبهنظامیان شیعه مورد حمایت ایران در عراق، آمریکاییها، بریتانیاییها و دیگران را میکشند، ارائه هر نوع کمک اقتصادی به رژیم ایران اشتباه خواهد بود. ما باید وسایل پزشکی را مستقیماً از طریق سازمانهای غیردولتی برای ایرانیان بفرستیم و رژیم را دور بزنیم.»
بیشتر بخوانید: