به گزارش خبرگزاری رویترز، مقتدی صدر رهبر جریان صدر و نمایندگان گروه‌های شیعه عراق از جمله عصائب اهل حق، سیدالشهدا، جنبش النجباء، سرایا السلام و کتائب حزب الله و همچنین حزب‌الله لبنان در قم با هم‌پیمان شدند. بر این اساس، شبه‌نظامیان شیعه و حزب‌الله لبنان در غیاب قاسم سلیمانی، رهبری معنوی صدر و همچنین سهم او از دو وزیر دولت توفیق علاوی را پذیرفتند و در مقابل صدر هم تداوم نفوذ جمهوری اسلامی ایران در عراق را تضمین کرد و پذیرفت که برای سرکوب اعتراضات مردم عراق و تثبیت دولت علاوی کوشش کند.

مقتدی صدر، رهبر جریان سائرون

خبرگزاری رویترز دوشنبه ۲۴ فوریه/ ۵ اسفند به نقل از یکی از محافظان مقتدی صدر و منابعی که در ایران در اختیار دارد، از دیدار و گفت‌وگوی مقتدی صدر با رهبران حشد الشعبی و حزب‌الله لبنان در قم خبر داد. رویترز درباره تاریخ این دیدار سکوت کرده است. برخی منابع عراقی اما دو هفته قبل از دیدار صدر با نوری المالکی، نخست‌وزیر سابق عراق (۲۰۰۶ ـ ۲۰۱۴)، و علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران در تهران خبر داده بودند. در آن دیدار نوری المالکی و صدر با یکدیگر در حضور خامنه‌ای آشتی کرده بودند.

جمعه هفته گذشته بعد از شیوع کرونا در قم، مقتدی صدر این شهر را به مقصد لبنان ترک کرد. بنابراین می‌توان گفت بعد از دیدار با خامنه‌ای و قبل از سفر به لبنان، مقتدی صدر هفته گذشته با رهبران حشد شعبی و حزب‌الله لبنان در قم هم‌پیمان شده است. یکی از محافظان مقتدی صدر که نام او افشا نشده، درباره دیدار در قم به رویترز گفت:

«ایرانی‌ها برای حفظ انسجام و وحدت در بین گروه‌های حشد الشعبی و برای جلوگیری از تضعیف فراکسیون‌های حامی ایران در پارلمان عراق دست به دامان مقتدی صدر شدند. صدر می‌تواند اعتراضات کف خیابان در عراق را با نفوذی که دارد هدایت کند. آن‌ها [ایرانی‌ها] می‌خواهند از قدرت او [برای آرام کردن عراق] استفاده کنند.»

منابعی که رویترز در گروه‌های شبه‌نظامی شیعه عراق دارد و ظاهراً در جریان جلسه قم بودند به رویترز گفته‌اند صدر در این جلسه برای اجابت خواسته ایران، خواهان دو وزارتخانه در دولت توفیق علاوی شده است. شبه‌نظامیان شیعه همچنین در قم به این توافق دست یافتند که رهبری معنوی مقتدی صدر را بپذیرند. نصر الشماری، سخنگوی جنبش النجبا به رویترز گفت:

«گروه‌های مقاومت با هم توافق کردند که صدر صدای اصلی مقاومت باشد. گروه‌های شیعه از تصمیمات او حمایت می‌کنند.»

یک مقام دولت عراق درباره میزان نفوذ مقتدی صدر در دولت علاوی به خبرگزاری رویترز گفت:

«اگر کابینه تشکیل شود، از نفوذ صدر برکنار نمی‌ماند. صدر نیروهای مستقل را ترجیح می‌دهد. او نیروهای مسلحی را در اختیار دارد و می‌تواند دست به تهدید و ارعاب هم بزند.»

کردها و سنی‌های عراق کابینه علاوی و نفوذ صدر را رد می‌کنند.

بعد از روی کار آمدن علاوی، اعتراضات عراق ادامه یافت. نیروهای مسلح موسوم به جیش المهدی که تحت فرمان مقتدی صدر هستند، به متحصنان در بغداد حمله کردند و چادرهای آن‌ها را برچیدند. صدر همچنین تهدید کرد که اگر پارلمان عراق صلاحیت وزیران پیشنهادی علاوی را تأیید نکند، تظاهرات میلیونی در خیابان‌ها به راه می‌اندازد. صدر بعد از ترور قاسم سلیمانی و تصویب قطعنامه اخراج سربازان آمریکایی در پارلمان عراق با صدور اطلاعیه‌ای خواهان خروج سربازان آمریکایی آن کشور شد و همزمان از معترضان خواست به خانه‌هایشان بازگردند.

رویترز احتمال داده است که نزدیکی صدر به ایران سبب ریزش طرفداران او در عراق شود.


بیشتر بخوانید: