کارگروه ویژه اقدام مالی اف‌ای‌تی‌اف (FATF)، روز جمعه دوم اسفند ماه/ ۲۱ فوریه، ایران را به لیست سیاه خود بازگرداند. یکی از پیش‌بینی‌های کارشناسان پس از این اقدام این است که از جمله آسیب‌هایی متوجه اقتصاد کشور، ارزان شدن نرخ صادرات ایران برای ترغیب مشتری به خرید محصولات خواهد بود.

بیکاری ۱۴۰ هزار کارگر بنگاه‌های اقتصادی ایران را تهدید می‌کند

به گزارش خبرگزاری دولتی کار ایران (ایلنا)، حسن بهشتی‌پور، کارشناس مسائل بین‌الملل روز شنبه سوم اسفند ماه در باره وضعیت اقتصادی کشور پس از قرار گرفتن ایران در لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی گفت:

«اولین تاثیر اینکه یک کشور در لیست سیاه قرار می‌گیرد این است که ریسک سرمایه‌گذاری در آن کشور بالا می‌رود. به گفته او ممکن است برخی بگویند در حال حاضر هیچ‌گونه سرمایه‌گذاری‌ای در ایران انجام نمی‌شود که ما نگرانش باشیم اما موضوع این است که ریسک سرمایه‌گذاری روی سایر مسائل هم تاثیر می‌گذارد.»

بهشتی‌پور همچنین با اشاره به مسأله حق بیمه‌ای که ایران باید برای کشتیرانی بپردازد، گفت:

«برای مثال به تبع موضوع بالا رفتن ریسک سرمایه گذاری خارجی، مبلغ حق بیمه کشتیرانی به صورت قابل توجهی بالا می‌رود یا بیمه کالای صادراتی ایران افزایش پیدا می‌کند.»

عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی ایران روز جمعه دوم اسفند، قرار گرفتن مجدد ایران در لیست سیاه اف‌ای‌تی‌اف را «دشمنی آمریکا و اسرائیل با مردم ایران» قلمداد کرد و گفت که این مسأله مشکلی برای تجارت خارجی ایران با بقیه کشورها پیش نخواهد آورد.

بر اساس نظر کارشناسان اما جمهوری اسلامی پس از این اقدام کار گروه ویژه اقدام مالی در شرایطی قرار گرفته که حتی کشورهایی نظیر روسیه، چین، ترکیه و عراق که همواره در زمان تحریم‌ها رابطه‌ دوستانه‌ای با ایران داشته‌اند، اکنون برای ادامه مبادلات تجاری خود با جمهوری اسلامی، در شرایط بسیار سختی قرار گرفته‌اند.

حشمت الله فلاحت پیشه، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز در همین رابطه از مقامات کشور خواسته تا با در پیش گرفتن سیاستی معقول، موضوع قرار گرفتن نام ایران در لیست سیاه را تبدیل به «نوسان سیاسی اثرگذار در اقتصاد کشور» نکنند.

او در همین راستا گفته:

«امیدواریم آن دسته کشورهایی که کار بانکی با ایران انجام می‌دادند، برای ادامه همکاری بهانه‌ای نیاورند.»

حسن بهشتی‌پور، کارشناس مسائل بین‌الملل اما در زمینه آینده روابط ایران با کشورهای دیگر گفته است که قرار گرفتن در نقطه سیاه نقشه گروه ویژه اقدام مالی به این معناست که کشور باید صادراتش را به نرخ ارزان ارائه دهد تا مشتری ترغیب شده و حاضر به خرید آن باشد و نرخ واردات را نیز باید بالا ببرد تا صادر کننده خارجی حاضر به ارائه آن به بازار داخلی شود و با ایران مبادلاتی انجام دهد چرا که برای کشوری که در وضعیت قرمز قرار گرفته باشد، هر نوع مبادله‌ای مساله‌ساز و مشکل‌ساز است.

عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران اما روز گذشته در واکنش به قرار گرفتن نام ایران در لیست سیاه اف‌ای‌تی‌اف اعلام کرد که این مسئله ناشی از «سیاسی‌کاری‌های حاکم در مکانیزم‌های بین‌الملل» است که از سوی برخی کشورها از جمله ایالات متحده آمریکا و رژیم عربستان سعودی سر می‌زند.

گروه ویژه اقدام مالی اما روز جمعه و پس از قرار دادن مجدد نام ایران در لیست سیاه خود از همه کشورهای جهان خواست تا تمامی تدابیر احتیاطی لازم را برای ادامه رابطه خود با ایران در دستور کار قرار دهند.

به عقیده کارشناسان، عدم پذیرش دو کنوانسیون «مبارزه با پولشویی» و «مبارزه با جرایم سازمان یافته بین‌المللی» از سوی مقامات جمهوری اسلامی به این دلیل بوده که تصویب این دو لایحه از سوی ایران منجر به محدود شدن فعالیت‌های برون مرزی سپاه پاسداران و همچنین شفاف‌سازی مبادلات بین‌المللی ایران می‌شود.

حسن بهشتی‌پور اما در باره چگونگی پذیرش این لوایح از سوی ایران گفته:

«ما می‌توانستیم حداقل این لوایح را بپذیریم و اگر فردا روزی احساس کردیم که قوانینی در این گروه خلاف و مغایر قوانین داخلی ماست، مجددا به شرایطی که امروز داریم باز می‌گشتیم و در این بین فضایی برای کشور گشوده می‌شد. باید این مساله را هم مدنظر قرار دهیم که اساسا چندین کشور معاهدات پالرمو و CFT را با حق تحفظ پذیرفته‌اند و ایران هم می‌توانست همین مسیر را برود.»


  • در همین زمینه